Проєкт «Працюй ВІЛЬНО!» запущено

«ВІЛЬНО!» – це про комфортне життя в соціумі, про навчання, працевлаштування, доступ до всіх без винятку послуг, про відпочинок, словом, про все, що дає кожній людині відчуття приналежності до суспільства та держави.

Image

17 червня 2021 року в Києві відбулася презентація проєкту «Працюй ВІЛЬНО!», що ініційований та створений громадською організацією «Громадський рух «Соціальна єдність» та стартує за підтримки Міністерства соціальної політики та Офісу Ради Європи в Україні. Реалізація проєкту відбувається у рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, що ініційована Першою леді Оленою Зеленською. Це перший в Україні Національний соціальний портал, який базується на трьох надважливих проєктах-складових: «Працюй ВІЛЬНО!», «Навчайся ВІЛЬНО!» та «Пересувайся ВІЛЬНО!».

На заході виступили міністр соціальної політики Марина Лазебна, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, уповноважена президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, заступниця міністра економіки України Світлана Глущенко, заступниця міністра цифрової трансформації України з розвитку публічних послуг Людмила Рабчинська. Під час виступів наголошувалося на надзвичайній важливості проєкту задля реалізації Національної стратегії розбудови безбар’єрного простору в Україні.

Національний соціальний портал ВІЛЬНО! та його базові функціональні можливості презентував секретар ГО «Громадський рух «Соціальна єдність» Антон Гулідін. Він підкреслив, що ідея створення порталу, над втіленням якої ГО разом з партнерами працювала протягом цього року, відповідає вимогам часу та зараз запущено тільки базовий функціонал. Проєкти порталу сприятимуть формуванню принципово нового виду соціальної допомоги для людей з різними формами інвалідності, що базуватиметься на принципах рівності та безбар’єрності.

Зокрема, проєкт «Працюй ВІЛЬНО!» реалізовуватиметься на базі Національного соціального порталу «ВІЛЬНО!», який стане комунікаційним майданчиком, де люди з різними формами інвалідності зможуть знайти роботу за вподобанням, а роботодавці – проводити співбесіди в режимі онлайн, за потреби – використовуючи сучасні цифрові сервіси для комфортної комунікації із людьми з порушенням слуху і зору, та знаходити кваліфікованих працівників.

Ключове слово всіх проєктів порталу – «ВІЛЬНО!».
«ВІЛЬНО!» – це про комфортне життя в соціумі, про навчання, працевлаштування, доступ до всіх без винятку послуг, про відпочинок, словом, про все, що дає кожній людині відчуття приналежності до суспільства та держави.

Про особливості працевлаштування осіб з інвалідністю в Україні, про проблеми, які при цьому виникають та про шляхи їх ефективного вирішення йшлося у виступах директора Фонду соціального захисту інвалідів України Євгена Чиглакова, президента Української ресторанної асоціації Сергія Трахачова, голови Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк. Спікери висловили готовність стати партнерами проєкту «Працюй ВІЛЬНО!» та просувати разом ідею безбар’єрності на ринку кадрових ресурсів в Україні.

Керівниця проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» Сюзанна Мнацаканян окреслила стан справ з дотриманням прав осіб з інвалідністю в Україні та проаналізувала виклики сьогодення у цьому сегменті. Також Сюзанна поділилася досвідом та продемонструвала у презентації конкретні кроки та реальні дії, які вже впроваджуються Офісом Ради Європи в Україні.

Єдиним лейтмотивом цього знакового для держави заходу став: Україні без бар’єрів – бути, бо для реалізації цієї ідеї є всі необхідні чинники.