Працівники державних закладів Харкова розуміють жестову мову

На сайтах державних установ інстальовано спеціальний веб-віджет «Почуй мене», завдяки якому нечуючі та слабочуючі користувачі сайтів можуть у режимі онлайн вирішити свої питання за допомогою перекладача жестової мови у разі, коли виникне така необхідність.

Image

 Станом на 2020 рік, за даними ВООЗ,  5% населення світу, а це приблизно 400 млн людей, мають порушення слуху. Статистика України свідчить: у нашій державі близько двох мільйонів людей з помірними та важкими порушеннями слуху. Це нечуючі та слабочуючі українці, які вимушено ізольовані від суспільства та щоденно натикаються на психологічні та комунікативні бар’єри. На жаль, у державних закладах не існує такої штатної одиниці як «перекладач жестової мови», та і, будемо відвертими, навіть якщо б і була б така можливість – таких спеціалістів вкрай мало. Втім, у місті Харкові питання доступності для людей з порушенням слуху успішно вирішені.

Завдяки співпраці громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» з Харківською міською радою у всіх державних установах Харкова встановлені планшети зі спеціальним ліцензійним програмним забезпеченням Connect Pro. Це більше 100 різноманітних установ, куди зараз можуть звернутися харків’яни з порушенням слуху та отримати якісні послуги  зрозумілою їм мовою – жестовою. Перелік установ можна подивитись тут. Такий результат став можливим у рамках реалізації програми «Країна без бар’єрів для нечуючих», яка ініційована ГО «Громадський рух «Соціальна єдність».

Програмне забезпечення дозволяє в будь-який час, у режимі 24/7, викликати онлайн перекладача жестової мови у форматі відеозв’язку. Звертаючись до закладу охорони здоров’я, в центр надання адміністративних послуг чи в будь-яку іншу державну установу, людині з порушенням слуху достатньо дати зрозуміти співробітнику, що не чує або чує погано. Співробітник зобов’язаний надати планшет для з’єднання з перекладачем жестової мови по відеозв’язку. Коли перекладач підключиться до діалогу, все, що казатиме відвідувач  жестовою мовою, перекладач озвучуватиме голосом, а все, що звучатиме у відповідь – буде перекладено на жестову мову. Використання сучасних IT-рішень дозволяє повністю вирішити питання доступності нечуючих та слабочуючих осіб до державних закладів, а також ліквідувати  комунікаційний бар’єр.

На сайтах державних установ інстальовано спеціальний веб-віджет «Почуй мене», завдяки якому нечуючі та слабочуючі користувачі сайтів  можуть у режимі онлайн вирішити свої питання за допомогою перекладача жестової мови у разі, коли виникне така необхідність.

 Харків став першим місцем в Україні, який запровадив новітні цифрові технології на міському рівні у всіх державних установах. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні високо оцінила та взяла за приклад спільну діяльність Харківської міської ради з громадською організацією «Громадський рух «Соціальна єдність» та компанією «Технології для людей».