Як застерегти себе від недобросовісних працедавців

Читайте на нашому сайті перелік ознак фальшивих вакансій аби не потрапити в халепу.

Image
Відкрити сурдопереклад


Як говорить народна мудрість: довіряй, але й перевіряй. Для того, щоб знайти роботу,  потрібно докласти немало зусиль. На онлайн-платформах є безліч вакансій, де пропонують великий заробіток та привабливий графік роботи. До вашої уваги перелік ознак фальшивих вакансій.

Обіцянки

У вакансії вам пропонують роботу вашої мрії, а саме великий заробіток за звичайну працю. Аферисти використовують слова, привабливі для шукачів вакансій, а саме «високий дохід», «легка робота», «робота вдома», «впоратися може кожний», «вільний графік». Будьте уважні та задумайтесь, чому за звичайну роботу роботодавець готовий заплатити вам нетипову, як для інших сайтів, заробітну плату. Шахраї вводять в оману шукачів роботи, користуючись довірливістю. Знайти правду  в таких вакансіях неможливо, адже її немає, потрібно тільки розуміти, що роботодавці не будуть платити високий заробіток за «гарні очі».

Відсутність обов’язків

Коли ви бачите, що в вакансії немає чітких обов’язків або вони не конкретні, наприклад: «робота в інтернеті», «можливість навчитися в процесі роботи», можете сміливо шукати інше оголошення. Роботодавець, шукаючи спеціаліста, завжди прописує чіткі обов’язки, адже розуміє, навіщо потрібен фахівець. Найчастіше шахраї вказують у резюме винятково  риси характеру кандидата. Загалом такими рисами володіють всі. Тому в першу чергу важливо звертати увагу на чіткі обов’язки, які прописані у повідомлення про вакансію.

Приховані контакти та відсутність електронної пошти

Відсутність контактів або некоректно вказана адреса пошти вказує на шахрайство. Навіть, якщо вам здалося, що пошта коректна, краще перевірте в інтернеті, можливо, знайдете цікаву інформацію щодо власника. Роботодавці завжди вказують декілька контактних номерів та номер офісу, куди можна  зателефонувати. Коли вказані тільки месенджери, з’являються сумніви.

Без інформації про компанію

Компанія справжня тільки тоді, коли нічого приховувати. Ви повинні мати інформацію про сайт, соціальні мережі,  про те, чим займається компанія, скільки налічує працівників, з якого року працює, де знаходиться, який має логотип та досягнення. Коли інформація відсутня, то виникає питання, чи компанія взагалі існує. Тому важливо перевіряти, аби не потрапити в халепу.