Дистанційна робота: переваги та недоліки

Кількість людей, які працюють віддалено, у світі зростає. Читайте на нашому сайті про переваги та недоліки дистанційної роботи.

Image
Відкрити сурдопереклад

Під час пандемії коронавірусу люди вимушено перейшли  на віддалену роботу. Та тенденція дистанційної роботи розвивалася задовго до карантину. Кількість людей, які працюють віддалено, у світі зростає. Розвивається доступ до інтернету та з’являється все більше нових професій в  фрілансі. Основною перевагою є гнучкість, яка дозволяє не втрачати кошти, а навпаки заощаджувати та проводити більше часу з сім’єю. Потрібно зазначити, що там, де є переваги, є і недоліки. Тож аналізуймо.


Переваги

Заощадження часу та коштів

Щодня для того, щоб зібратися на роботу, потрібно завести будильник, завчасно виїхати, щоб не потрапити в затори та не запізнитися. Додаємо обідню перерву і час, який ми витрачаємо на те, щоб дістатися додому. Як висновок:  близько двох годин витрачаємо марно. Машина та громадський транспорт потребують щоденних витрат задоя того, щоб дістатися до  робочого місця, а це наші кошти, добре, коли їжу беремо з собою, але якщо харчуємося в кафе чи купуємо в супермаркетах, виходить  додаткові витрати.

Ритм

Напевно, кожна людина хоче працювати за власним розкладом, планувати час таким чином, щоб їй було зручно, розставляти пріоритети таким чином, щоб був час на роботу, дім та саморозвиток. Тому працювати у власному ритмі – це велика перевага.

Здоров’я

Осінь, зима – час, коли люди найбільш схильні до вірусних захворювань. Імунітет слабкий, недостатньо вітамінів в організмі, а ще, коли на роботу потрібно добиратися громадським транспортом, то важко вберегтися та не захворіти. Тому дослідники вважають, що у людей, які працюють вдома, менші ризики захворіти.

Сім’я

Щоб бути успішними, потрібно багато часу приділяти роботі, в той час, коли сім’я потребує уваги. На жаль, повноцінно провести час з сім’єю можна тільки на вихідних. Адже весь вільний час ми змушені витрачати на дорогу, як результат  не вистачає сили на розваги з рідними. Тому робота вдома дає змогу бачити сім’ю частіше і це велике досягнення.

Зручність та подорожі

Як приємно, коли є можливість працювати в тій атмосфері, яка приносить задоволення. Обираємо найзручніше для нас місце і отримуємо задоволення. Легше сконцентруватися на розв'язанні важливих задач. А також можемо працювати в будь-якій країні чи місті, головне, щоб працював інтернет. Це дає змогу розширити світогляд та розвиватися.

Недоліки

 

Фізична форма

Робота вдома – це нерухомий спосіб життя. Особливо важко втриматися, коли поруч знаходиться холодильник і є можливість поласувати смачненьким. Тому, щоб тримати себе в формі потрібні спортивні навантаження, можна відвідувати спортзал або займатися вдома. У такому разі недолік стане перевагою.

Втрата самоконтролю

Коли ми вдома, то навколо безліч спокус. А саме, перегляд соціальних мереж, ігри з дитиною, телевізор, можливість поговорити телефоном з подругами. Важливо не втрачати контроль і розуміти, що робота вдома – це в першу чергу відповідальність.

Нестача ізольованого місця

Чудово коли є велика квартира та діти в садочку. А що робити, коли однокімнатна квартира, вся сім’я вдома та ще й домашні улюбленці?  В такому випадку важко зосередитись на поставлених цілях.