Працювати віддалено. Як оформити робоче місце вдома

Велика кількість спеціалістів з різних професійних галузей були вимушені змінити звичний режим праці, полишити офіси та почати працювати віддалено. Якщо ви один з тих, кому необхідно організувати свій робочий простір вдома, наступні рекомендації допоможуть вам ефективно справитись з цим завданням.

Image
Відкрити сурдопереклад

Світ навколо нас стрімко змінюється, і ще декілька років тому ми не могли й уявити, що нам доведеться так багато часу проводити в стінах власних осель.

  1. Де саме зробити робоче місце

Чудово, якщо у вас є окрема кімната, яка підійде для створення власного кабінету, але в сучасних реаліях мало хто має змогу виділити під «домашній офіс» ціле приміщення. Тому дуже важливо насамперед визначитись яка площа потрібна та де саме ви зможете облаштувати своє робоче місце, таким чином, щоб воно було зручним, мало все необхідне і гармонійно вписувалось в загальний інтер’єр помешкання.

Якщо ви щасливий власник житла з коморою, можливо це невелике приміщення стане саме тим варіантом, який ви шукали. Переобладнати комору трохи економніше, ніж зробити утеплення балкону. Проявивши творчий підхід, використавши світлі кольори в оздобленні стін, встановивши додаткові джерела освітлення, невеликий стіл та настінні полиці можна зробити дуже комфортну робочу зону.

Ось декілька порад, тим в кого зовсім мало вільного місця:

  • можна використати невеликий відкидний столик, який монтується до стіни або в шафі, відкриваєте його коли плануєте попрацювати, складаєте по закінченню робочого дня.
  • придивіться до підвіконня – за необхідністю його можна збільшити по ширині та довжині, таким чином отримаєте непогану робочу поверхню з природним освітленням і видом з вікна.
  1. Підбір меблів

Облаштовуючи свій робочий простір головне не просто розмістити предмети, але і підібрати правильні меблі. Від цього залежить не лише зручність, але і ваше здоров’я та ефективність. Велике значення має висота столу і крісла, невірно обрані меблі можуть створювати дискомфорт, від чого ви будете витрачати більше енергії та швидше втомлюватись. Якщо стіл нижче або стілець вище необхідного рівня ви будете сутулитися, якщо навпаки, то вам доведеться постійно задирати голову і шия завжди буде в напруженні. Тому ідеальним рішенням будуть меблі з можливістю регулювання висоти, таким чином ви зможете підлаштувати їх під свій зріст та пропорції тіла.

  1. Освітлення

Не менш вагомим є достатність освітлення, його ніколи не буває забагато. При дефіциті світла очі будуть в постійному напруженні, що може викликати больові відчуття і погіршити якість зору. Тому так важливо максимально використати доступність природного освітлення. Якщо є можливість організувати робоче місце біля вікна, варто скористатись такою нагодою.

  1. Приємний і корисний декор

Навіть робочий простір виглядає похмуро без декору. Приємні оку речі будуть додатково вас надихати та мотивувати: фотографії близьких, невелика кімнатна рослина, гарний календар, маленький акваріум з рибкою, листівки, сувенір з поїздки, канцелярські дрібнички тощо. Головне, щоб ці предмети не захаращували простір, мали своє місце і підіймали настрій.

  1. Режим дня

Ретельно продумайте свій розклад, в кінці робочого дня складайте погодинний план на наступний день. Враховуйте необхідність включення в графік перерв на обід та відпочинок. Намагайтесь починати роботу зі складних задач, не відкладати їх на потім, оскільки невеликі доручення займають багато часу, розсіюють увагу, не дають сконцентруватись на вагомих задачах.

  1. Ритуали

Налаштуватись на робочу атмосферу вдома багатьом допомагає виконання щоденних ритуалів. Це може бути чашка кави або чаю зранку, перевдягайтесь з піжами в більш відповідний одяг. Наприклад, можна обзавестись «робочими» капцями чи туфлями, які взувати перед початком роботи. Прибирати зі столу всі документи, що накопичились протягом дня, що буде свідчити про закінчення робочого часу.