Як позбутися звички запізнюватися

Запізнення призводить нерідко до фатальних наслідків в житті, як позбутися цієї звички, читайте на нашому сайті.

Image
Відкрити сурдопереклад

Звичка запізнюватися – це велика проблема. Її навіть  можна назвати  шкідливою звичкою. Позбутися її не так просто, як хотілося б, а вся проблема в тому, що багато хто з людей навіть не усвідомлює всієї її серйозності. Можливо, хтось вже на собі відчув  тяжкість наслідків від «невинної особливості характеру», а хтось ще тільки в стадії накопичення образ з боку родичів і колег, які вже втомилися вірити у вашу здатність прийти завчасно.                                                     

«Я спізнився!» Саме так може розпочинатися будь-яка зустріч. Не розуміючи всієї серйозності проблеми, людина просто не в змозі впоратися зі своїм життєвим устроєм. Навіть переведення стрілок на 10-15 хвилин назад не допомагає. Так, переведення стрілок повинно б стимулювати вас до більш раннього підйому(зборів), але десь підсвідомо ви все рівно будете знати, що ви ще маєте 10-15 хвилин в запасі.        

Що ж робити, коли виникла така проблема? Адже запізнення призводить нерідко до фатальних наслідків в житті: пропустили важливу зустріч (співбесіду), запізнилися на літак, потяг,  побачення та, врешті, увірвався терпець начальства на роботі. Такі ситуації не надто приємні, вони повинні підштовхувати і допомагати змінюватися в кращий бік, але не завжди і не всіх.                                      

Проблему організації  вільного та робочого часу потрібно вирішувати комплексно в будь-якому разі, бо конкретне запізнення – це не причина, а наслідок. Дуже часто ми не вкладаємося у відведений для справ час  тому, що не знаємо своїх можливостей та ставимо перед собою надто високу планку.

Ось декілька кроків для того, аби владнати ситуацію.                           

Перший крок                                                              

Причина: велика кількість цілей і завдань, які ви хочете ще й  у різноманітити. Виконуючи всі справи одночасно, ви ніде не встигаєте, а якщо і встигаєте то виконуєте не якісно та залишаєте після себе багато образ та проблем.

Що потрібно робити в таких випадках? Розставляйте пріоритети! Подумайте і вирішіть, які справи ви повинні виконати в першу чергу, а які можна відкласти, тому що все і одночасно виконувати просто неможливо.

Якщо ви плануєте дуже важливу зустріч від якої залежить ваше майбутнє, не пробуйте побувати перед зустріччю ще в кількох місцях, почитати літературу і в останні хвилини вискочити з дому.

Головна мета – зустріч, тому вам треба докласти всіх зусиль задля того, щоб потрапити у відповідне місце в певний час, або за декілька хвилин до умовленого часу.                            

Другий крок                                                       

Місія: використовуємо будильник.

Можливо, ви не знали, що будильник можна використовувати не лише вранці для того щоб вчасно проснутися, але й для того, щоб спланувати свій день. Часто людина не може розпланувати проміжок часу, наприклад, пару годин до зустрічі.                                 

Є один вихід, який стане в нагоді для організації вашого часу: вам потрібно поділити час для особистих справ на невеличкі проміжки, використовуючи сигнал будильника.                        

Обміркуйте, скільки часу витрачаєте на сніданок, гігієнічні процедури, перегляд пошти та новин та інше, встановіть будильник для кожного проміжку часу. Головне, дотримуватися послідовності і переходити від одного етапу до іншого за сигналом.                   

Третій крок

Головне, що потрібно вранці зробити, це – швидко зібратися і вчасно вийти! Задумайтесь, з чого розпочинається ваш ранок? Багато хто  до обіду ходить піжамі з філіжанкою кави перед телевізором чи комп’ютером.   Деякі згадують про те, що їм потрібно виходити, за хвилину до виходу, на ходу одягаються майже в транспорті фарбуються. Результатом всього цього є неохайний вигляд, запізнення та недоїдений сніданок. 

Для того, щоб ваше життя було комфортне та без стресів, дійте по-іншому. Прокинувшись, прийміть душ, одягніться, складіть все, що необхідно взяти з собою, приведіть себе в порядок і лише після цього сідайте до сніданку, пийте каву та переглядайте інформацію. Адже для того, щоб вимкнути комп’ютер, вистачить і пари хвилин, а от одягнутися та зібратися не можна за пару хвилин.

Часто причиною спізнення є  занадто велика кількість справ, які потрібно виконати перед виходом з дому.     Наприклад, багато хто з нас на ранок залишає вибір одягу, його прасування, складання речей, підготовку дитини до школи, але  ж це все можна зробити з вечора, не поспішаючи.  Тоді зранку ви зрозумієте, що це сильно виручило і заощадило час.    

Четвертий крок

Якщо ви будете постійно вибачатися і брати провину перед тим, кого ви змусили чекати або підвели своєю непунктуальністю, можливо, колись все-таки вам набридне відчувати себе винним. Інколи  позбутися поганої звички заважають хороші друзі, які лояльно ставляться до ваших запізнень, вони готові вас чекати стільки, скільки вам потрібно та «входити у ситуацію». Тому для того, щоб ви швидше позбулися шкідливої звички запізнюватися, попросіть, щоб вас перестали чекати. І тоді, коли ви певну кількість разів, їхавши заторами і втомившись від чергового поспіху, не встигнете на зустріч, це вас привчить бути пунктуальним і навчить не запізнюватися.

Кажуть, що жінкам дозволено запізнюватися, але це не  так, коли ти приходиш на роботу не вчасно і на тебе чекають люди хвилин 10, а буває і годину – це моветон (невихованість).

Запізнення – це не лише поганий тон, але й неповага до тієї людини, яка на вас чекає, це вибиває зі звичного ритму життя та руйнує всі її плани, а перш за все – це неповага до себе.                                                 

Є люди, в яких запізнення є звичкою, вони не замислюються про те, який дискомфорт приносять оточуючим своїм запізненням.

Тож ми розкриємо вам  правила пунктуальності. Вони допоможуть вам завжди приходити вчасно та запізнюватися лише зрідка і то лише на побачення.

Правила пунктуальності

  • Складений план на день заздалегідь. Чітко розставлені пріоритети та виділені важливі справи.                          
  • Позначте проміжки часу, в яких розписуйте, що і коли ви будете виконувати, скільки часу у вас піде на пробудження, гігієнічні процедури, сніданок, перегляд інформації, дорогу до роботи та таке інше. Розробляючи свій план на день, не прислухайтеся до свого бажання полежати довше чи посидіти в Інтернеті, а підлаштовуйтеся  до графіку роботи.
  • Переведіть годинник на кілька хвилин вперед. Так ви будете знати, що годинник поспішає, але візуально будете бачити різницю в 10 хвилин – будете поспішати і хвилюватися.
  • Поставте перед собою ціль приходити на роботу раніше, адже краще прийти на роботу на 5 хвилин раніше, спокійно випити кави, поспілкуватися із колегами, ніж прибігати на робоче місце, виправдуватися перед начальством та намагатися прийти в себе ще годину.             
  • Лягайте відпочивати вчасно, годин за 8 до пробудження. Щоб мати свіжий і бадьорий вигляд.                     
  • Слідкуйте за часом. Дивіться на годинник він буде підганяти вас.     

Дотримуючись всіх правил, ви будете мати ідеальний день, без метушні та запізнень. Ви прокидаєтесь, піднімаєтеся без поспіху з ліжка, приймаєте душ, снідаєте, слухаєте свою улюблену музику, чепуритеся та з хорошим настроєм, без поспіху добираєтеся на роботу.

Вдалого і успішного дня вам!