Як розвинути в собі стресостійкість

Стресостійкість дає можливість уникнути стресу, шляхом перегляду ставлення до ситуацій, які виникають. Чи варто бігти і нервуватися, якщо вже все одно спізнився?

Image
Відкрити сурдопереклад

Тенденції швидкого і напруженого рівня життя в сучасному світі є причинами виникнення у людини більшості негативих емоцій. Які накопичуючись, формуючи яскраво виражені і тривалі стресові стани.

Кожна людина по-різному ставиться до проблем. Відповідно до цього формується таке поняття, як стресостійкість.

Функції та механізми стресостійкості

Стресостійкість дає можливість уникнути стресу, шляхом перегляду ставлення до ситуацій, які виникають. Чи варто бігти і нервуватися, якщо вже все одно спізнився? Будь-яка людина, незалежно від статусу, відчуває негативні емоціі. відмінність лише, в розмірах і причині їх виникнення. На жаль, позбутися злості, обурення, образи, розчарування, уникнути стресової ситуації не завжди нам під силу.

А ось змінити ставлення до негативних реакцій, які вже з’явились, можливо. Це і називається стресостійкістю.

Перша позитивна функція стресостійкості – захист організму від негативного впливу на здоров’я людини.

  • Багатьом знайомий стан, коли після навіть невеличкого перезбудження виникають: головні болі, нездужання, млявість, втома, піднімається тиск, частішає серцебиття і з’являються інші неприємні відчуття, пов’язані з погіршенням здоров’я.
  • За трердженнями медиків, під час стресу різко збільшується рівень кортизолу. Саме за рахунок підвищення цього гормону відбуваються зміни стану людини, далеко не в кращий бік. З тяжкими наслідками.

А людина з високою стресостійкістю має міцніше здоров’я і менш схильна до вірусних захворювань.

Другою функцією можна назвати  легке і незалежне існування у всіх життєвих сферах.

  • Стресостійка людини в будь-яких умовах може виконувати поставлене завдання. Її не відволікають: шум, сторонні питання, вічне, необгрунтоване невдоволення начальства, заздрість колег, сімейні проблеми.
  • Такий індивід завжди виділяється з маси – спокійний, упевнений в собі, самодостатній. Це людина лідер.
  • У будь-якій, навіть найекстремальнішій ситуації (пожежа, потоп, повінь і т.п.), він знаходить вихід.
  • Грубість, агресію, глузування, плітки, інтриги він пропускає повз себе, просто не помічаючи.

Види стресостійкості

Наукові теорії про трансформацію інтелекту людини, що виникає при  стресових ситуаціях, поділяють людей на чотири групи:

  1. Стресонестійкі«Твердолобі» люди, абсолютно не здатні підлаштовуватися під зовнішні умови. Не вміючи міняти свої принципи і установки, будь-які негативні зміни, як в особистому, так і в зовнішньому оточенні, для них – стрес.

При виникненні критичної ситуації не контролюють свої емоції, агресивні. Прийняти швидко і чітко рішення про вихід із кризової ситуації не можуть.

  1. СтресотренувальніЛюди спокійно реагують на поступові зміни. При виникненні різких, глобальних змін впадають в депресію, схильні до негативних емоцій

Внаслідок  здобуття досвіду в різких змінах зовнішніх обставин, ставляться спокійніше до стресів. У цьому випадку вже можуть приймати швидкі і адекватні рішення

  1. СтресотормозніНезмінно принципові люди в своїх життєвих позиціях, які абсолютно спокійно реагують на зовнішні зміни. Готові до різких змін, до поступових ставляться з напругою. При різкій зміні обстановки готові стати лідером у вирішенні проблем. При повільних, млявих стресових станах, впдають в депресію
  2. Стресостійкі. Люди спокійно реагують на будь-які зовнішні зміни. Психологічно не схильні до ніякого руйнування. Іронічно ставляться до всього, заздалегідь сплановані і стабільні, з розумінням ставляться до всіх життєвих процесів. Організатори нових перетворень. Відмінно працюють в будь-яких форс-мажорних обставинах. У місцях з встановленими традиціями почуваються  трохи гірше. Стресом для них є тільки непереборні негаразди в своєму особистому житті і житті близьких.

Як розвинути стресостійкість?

Стресостійкість допомагає швидко і ефективно вирішувати будь-які проблеми. Збільшити опір до стресів можна за допомогою декількох методів:

Оцінка того, що відбувається

  • для цього необхідно поставити кілька запитань: «це так важливо для мене? », «як це змінить це моє життя?», «чи можу я щось змінити?».

У ситуації, коли затримали рейс літака, ви нічого не зможете змінити. Чи варто нервувати через це, руйнуючи свої нервові клітини?

  • А якщо вам не подобається обслуговування в магазині, якість товарів. Ви через це постійно нервуєте? Реально вирішити проблему, змінивши магазин на інший.

Таким чином, при аналізі ситуацій з’ясовується, що їх можна поділити на два види:

  1. Які можна змінити?
  2. Чи не підлягають зміні?

Для усунення стресу:

  • У першому випадку розуміємо і приймаємо ситуацію.
  • У другому діємо і міняємо ситуацію.

Даємо вихід емоціям:

Усім негативним емоціям потрібен вихід.

  • Давно відомий і улюблений японцями метод: боксування груші.
  • Можна піти в парк, знайти безлюдне місце і просто прокричати голосно все, що накопичилося. До тих пір, поки не спаде емоційне напруження.
  • Можна завести записну книжку і писати все, що хотілося сказати кривдникові.
  • Можна піти поплавати в басейн або зробити пробіжку.
  • Способів багато, для кожного він індивідуальний. Потрібно знайти те, що вам найбільше підходить.

Робимо вправи

  • Хороший спосіб для зняття стресу ігри в «Брейн-ринг», «Що? Де? Коли?». Вони створюють нестандартну ситуацію, де швидко і чітко потрібно приймати правильне рішення.
  • Ігри в шашки, шахи, футбол, теніс, футбол, хоккей.
  • Все, що пов’язане з прийняттям правильного і моментального вирішення в нестандартній для повсякденного життя обстановці, сприяє зняттю нервової напруги.

Бережімо своє здоров’я

Нездорова людина найбільш схильна до дратівливості. Здорова, навпаки, менш схильна до стресових ситуацій .

Тому:

  • під рукою завжди повинні бути препарати для зняття головного, зубного та інших раптових болей;
  • харчування повинно бути повноцінним і правильним;
  • займаємося будь-якими фізичними вправами (піші прогулянки, біг, йога).

Психологічні вправи для розвитку стресостійкості

Дуже важливо правильно боротися з нападами агресії, для цього використовуємо деякі психологічні вправи.

У момент, коли колега, керівник, родич чи будь-хто розгніваний  вихлюпує на вас весь свій негатив, важко стриматися.

  • Тому, залишаємо свого агресора одного в поміщенні й під будь-яким ввічливим приводом виходимо. Цей момент дає можливість перепочити і заспокоїтися вам і вашому агресору.
  • Залишившись наодинці, намагаємося позбутися негативу.
  • Робимо плавний вдих через ніс і різкий видих через рот. Повторюємо не менше трьох разів.

Трохи заспокоївшись:

  • Намагаємося розсмішити себе. Представляємо кривдника героєм смішного анекдоту, який сидить на дитячому горщику, в ідіотському одязі, не свого розміру. Все, що завгодно, щоб агресію трансформувати в сміх.
  • Використовуємо метод медитації. Відключаємо всі непотрібні думки. Уявляємо цю людину маленькою, нікому не потрібною комашкою. На яку можна в будь-яку хвилину дмухнути і вона зникне. Робимо це подумки. І відчуваємо, як стає легше.
  • Найкращі психологічні вправи з підвищення стресостійкості можна застосовувати, відвідуючи заняття з йоги. Вони сприяють повній гармонізації всього емоційного стану. Наповнюють енергією і силою. Людина, у якої всередині гармонія і спокій, абсолютно не реагує на прояви будь-яких негативних реакцій
  • Елементарні дихальні і медитативні вправи можна знайти в інтернеті. Але не варто самостійно виконувати складні вправи.