Як правильно реагувати на критику

Щоб не потрапляти в неприємні ситуації, потрібно знати, як правильно реагувати на критику на свою адресу.

Image
Відкрити сурдопереклад

«Ти молодець, зробив (зробила) все просто чудово!».

 Добре б чути тільки такі слова щодня при виконанні роботи. Але в реальності мало який день проходить без критики. Нам роблять зауваження на роботі, вдома, в транспорті та де завгодно!

Оскільки критики не уникнути, потрібно навчитися правильно та адекватно реагувати на неї.

Чому нас зачіпає критика?

Критика змушує відчувати, що наші старання не цінують, а нас самих вважають гіршими, ніж ми є насправді. Це викликає негативні емоції злість, образу. Така реакція закладена природою.

Але не варто піддаватися емоціям. Всі ми знаємо історії, коли одне-єдине зауваження призводить до бійки, до сімейного скандалу або звільнення з роботи. Щоб не потрапляти в неприємні ситуації, потрібно знати, як правильно реагувати на критику на свою адресу. Більш того, критика може бути дуже корисною та підштовхнути до дії. Вона може вказати на об'єктивні недоліки і допоможе в подальшому не допускати цих помилок.

Найбільше критика зачіпає перфекціоністів і не дуже впевнених у собі людей.

Перфекціоністи прагнуть бути ідеальними і робити все на «5+» з першої спроби. Але в житті так не буває, і потрібно постаратися прийняти це як реальність буденного життя. Абсолютно всі помиляються, в цьому немає нічого страшного. Більше того, помічені кимось недоліки це унікальна можливість для розвитку. Адже наступного разу  врахуєте зауваження і ви вже їх не допустите.

Люди, які не дуже впевнені в собі та в своїх здібностях, можуть негативно сприймати зауваження на свій рахунок. З одного боку, занижена самооцінка стимулює їх рухатися вперед, розвиватися. Але переживання через критику віднімають багато духовних сил і можуть гальмувати розвиток. Тому важливо знати, як правильно реагувати на критику, щоб вона йшла тільки на користь і не вибивала з колії.

Види критики

Критика має різні імена. Розгорнута вказівка на недоліки 

це власне критика. Зауваження – коротка критика. Звинувачення – теж форма критики, коли більшою мірою звучить перекладання провини за виявлені недоліки. Невдоволення – емоційний вираз критики ситуації, вираз негативних почуттів у зв'язку з виявленими недоліками. Претензія – це критика з вимогою. Заперечення теж можна вважати критикою, критикою висловлювань.

Критика за своєю суттю буває справедлива і несправедлива, за формою грамотна і звичайна (на жаль, неграмотна). А ще критика відрізняється  тим, на що саме вона направлена: на ситуацію вцілому, на окрему особу, на певне твердження особи або на її вчинок. Критика ще може бути відкритою  або прихованою, в очі або за спиною, справедлива і несправедлива, деструктивна і конструктивна. Критика буває підтримуюча і руйнівна, загального плану і конкретна, мотивуюча і така, що зупиняє (гальмівна).

Критика за формою звучання може бути дуже різноманітною.

Пряма і непрям

Пряма  коли про недоліки говориться прямо. Непряма описує подібний випадок або чужі схожі недоліки, з чого критикована особа легко може зробити висновки про свої  недоліки. Але прямо нічого не говориться.

Розгорнута і коротка

Розгорнута вказівка на недоліки  власне, і є критика. Коротка критика – зауваження (коментар або ремарка).

Критика загального плану і конкретна

Критика загального плану висловлюється в загальному, охоплюючи всю картину, що відбувається. Конкретна детально до окремого пункту, конкретно. Не просто, що саме не працює, а коли і в якій мірі, через які причин. І вказує не просто на те, як можна це зробити краще, а як конкретно це зробити: куди підійти, до кого звернутися.

Коли критика корисна

Як правило, конкретна критика корисна і цінна майже в будь-якій ситуації. І чим її більше, тим краще для критикованого. Якщо ж говорити точно, потрібність конкретики і детального розбору  залежить від рівня професіоналізму. Якщо людина, яку критикують, не розуміє, як ліпше виправити, як зробити краще конкретні підказки дуже цінні та допомагають виправити помилки і зробити роботу краще. Якщо ж спеціаліст тямущий, йому досить зробити підказку про те, що помилка була зроблена або  щось несправне. А як ситуацію виправити, він знає краще.

Як зрозуміти, справедлива критика чи ні?

Вдумайтеся в суть критичного зауваження, вона не завжди зрозуміла відразу, особливо на емоціях. Ставте уточнюючі запитання, якщо не можете зрозуміти, в чому саме полягає проблема. Відділіть емоції співрозмовника від фактів. Емоції просто відкиньте. Сконцентруйтеся на фактах.

Розберіться, чи обгрунтована критика. Можливо, людина переглянула вашу роботу по діагоналі, зробивши неправильні висновки, щось не зрозуміла або просто не побачила. Поставте додаткові запитання, попросіть співрозмовника конкретизувати проблему. Наприклад, вказати, де саме він помітив помилку.

Якщо відповідь про обгрунтованість критики неоднозначна, зберіть більше думок. Думка більшості допоможе зрозуміти, наскільки об'єктивний критик в своїй оцінці.

Запитайте себе, чому людина вас критикує, яка в неї мета. Якщо це ваш друг, близька людина, напевно, він дійсно прагне допомогти. Якщо це колега, з яким ви постійно змагаєтеся, можливо, він лукавить.

Узагальнення («ви поганий працівник», «ти нічого не розумієш»), перехід на особистості (критика не конкретного вчинку, а вашої особистості) завжди несправедливі.Як швидко заспокоїтися, якщо вас критикують?

Щоб навчитися спокійно реагувати на критику, потрібно в першу чергу вміти швидко брати себе в руки. Перш ніж щось сказати або почати діяти, зробіть наступне.

  • Про себе порахуйте від 1 до 10 і назад з 10 до 1.
  • Зробіть кілька глибоких вдихів. Як на прийомі у лікаря: «Дихайте. Не дихайте. Дихайте».
  • Візьміть аркуш паперу і напишіть все, що думаєте про цю ситуацію і цю людину. «Вилийте» емоції на папір.
  • Намалюйте злу картинку. Просто візьміть олівець і почеркайте від душі. Те, що вийде, можна потім порвати і викинути негативна енергія піде разом з папірцем.

Якщо відчуваєте, що закипаєте – за можливості, припиніть розмову і, знову ж, за можливості, поверніться до неї пізніше. Краще на певний час відступити, ніж наламати дров. Вийдіть з розмови під будь-яким слушним приводом.

Відпочиньте будь-яким способом, якщо є такий шанс. Навіть в офісі можна ненадовго залишити кабінет.

Нехай навіть найсуворіший критикан, сам того не знаючи, стане вашим помічником. І дасть вам можливість  ще більше прокачати себе в професійному та особистісному плані.