Книги, які допоможуть вашій кар'єрі

5 базових книг, які неодмінно допоможуть по-іншому поглянути на своє життя і місце, яке займає, чи повинна займати в ній робота.

Image
Відкрити сурдопереклад

Робота для вас – не тільки спосіб заробити на їжу і життя, але також можливість реалізувати свій потенціал? У такому випадку, швидше за все, ви з нетерпінням чекаєте просування кар'єрними сходами і, напевно, чимало для цього плануєте, розробляєте стратегії, працюєте над собою. Якщо ваше завзяття досі не оцінив начальник, якщо в стінах улюбленої фірми стало затісно і ви все частіше замислюєтеся про зміну місця роботи (а, можливо, і сфери діяльності), прийшов час ненадовго зупинитися. Зупинитися і подумати про те, чому затрачені зусилля не приносять бажаного результату. Добре, якщо в цей момент поруч опиниться людина з досвідом, яка зможе грамотно та зрозуміло пояснити, в чому причина певних невдач в професійному плані і як їх швидко і якісно подолати. Але якщо такого сенсея поруч не знайшлося, то завжди можна звернутися за порадою до книг, тим більше, тема кар'єрного росту широко висвітлена в літературі.

5 базових книг, які неодмінно допоможуть по-іншому поглянути на своє життя і місце, яке займає, чи повинна займати в ній робота. Автори цих блискучих творів – коучі, тренери особистісного зростання, дипломовані доктори, викладачі – люди, які досягли успіху самостійно і допомогли побудувати карколомну кар'єру мільйонам своїх читачів.

У їхніх книгах ви знайдете відповіді на найважливіші питання про те, як реалізуватися в професійній сфері. Впевнені, після прочитання цих паперових кар'єрних консультантів, перед вами відкриються нові горизонти, про які ви навіть не підозрювали!

1. «Наука спілкування» Ванесса ван Едвардс

Справжній лайфхак-путівник  світом людських емоцій. Погодьтеся, що набагато простіше збудувати кар'єру,  коли заздалегідь знаєш, чого очікувати від начальства, яке почуття викликає твій проект, коли моментально уловлюєш ледь помітні емоції і сигнали.

Хочете оволодіти такою суперсилою?  Ванесса Ван Едвардс навчить «читати людей», а також розповість: як формувати оточення і що подарувати начальнику на день народження, як легко заводити розмову з будь-якою людиною і що означають жести і міміка оточуючих людей.

На початку книги авторка пропонує пройти невеликий тест на визначення інтуїтивних здібностей. По ходу читання до нього можна буде періодично повертатися, щоб перевірити, наскільки змінився ваш погляд на багато, здавалося б, відомих і буденних речей.

2. «Вийди із зони комфорту» Брайан Трейсі

Короткого і легкого шляху до успіху не існує.  Якою б не була поставлена мета, важливо грамотно розпланувати всі кроки на шляху до неї і неухильно їх дотримуватися.

Брайан Трейсі зібрав і систематизував 21 пораду про те, що потрібно робити для досягнення успіху у всіх сферах життя. Книга допоможе подолати перфекціонізм і прокрастинацію, відсутність мотивації і відчуття нудьги при виконанні поставлених завдань.

3. «Перетвори себе на бренд» Тім Пітерс

Сьогодні роботодавцю під час співбесіди мало простого резюме кандидата на вільну посаду. Він хоче ознайомитися з його портфоліо, почитати відгуки, погортати соцмережі або сайт претендента, - коротше кажучи, зрозуміти, що собою являє майбутній працівник як особистість вцілому та  яке його місце в суспільстві.

HR-менеджери прогнозують, що вже через 10 років більшість робочих спеціальностей або повністю зникнуть, або зазнають кардинальних змін. Щоб утриматися на плаву, потрібно бути помітним, мати «ім'я» і відповідну репутацією, простіше кажучи, – зробити з себе бренд.

4. «Правила видатної кар'єри» Стівен Кові та Дженніфер Колосімо

День у день монотонно виконуєте свою роботу вже багато років, а керівництво не поспішає пропонувати вищу посаду? Стівен Кові та Дженніфер Колосімо надихнуть вас відмовитися від можливості працювати «за їжу» і почати будувати карколомну кар'єру. Не варто міняти місце роботи, якщо те, чим займаєтеся, приносить справжнє задоволення або обіцяє прекрасні перспективи в майбутньому.

Важливо проаналізувати перешкоди, які заважають просуватися  кар'єрними сходами і почати поступово їх усувати. Заведіть з роботою «роман», полюбіть її, проявляйте себе, демонструйте свої навички і використовуйте будь-яку можливість, аби щодень ставати кращим. Всі ці зусилля не минуть даремно і одного разу неодмінно приведуть до довгоочікуваного підвищення та ще більшої мотивації рости вгору.

5. «Ніколи не їжте наодинці» Кейт Феррацці

Кейт Феррацці – підприємець і колишній директор з маркетингу. Весь свій багаторічний досвід вона вклала в книгу, яка є симбіозом допомоги із самовдосконалення і керівництва щодо кар'єрного росту.

Авторка називає свою систему стратегією, що допомагає встановити довгострокові ділові відносини з оточуючими, які, швидше за все, ще не раз допоможуть у подальшому житті.

Після того, як ознайомитесь з книгами з даного списку, не припиняйте самовдосконалюватися, адже тільки той, хто постійно розвивається, врешті, опановує мистецтво підлаштовуватися під будь-які життєві обставини і досягає успіху в будь-якій галузі, яку навіть не наважувався опанувати.