Як рівень англійської впливає на рівень зарплатні

Фахівці зі знанням англійської мови більше цінуються на ринку праці в матеріальному сенсі. Звичайно, гарна англійська - не гарантія того, що ви легко і швидко знайдете високооплачувану роботу, але ймовірність такого результату досить висока.

Image
Відкрити сурдопереклад

Навіщо потрібні знання іноземної мови?

По-перше, ринок праці недарма називається ринком. Роблячи вибір між декількома схожими товарами, покупець вибере той, який володіє кращими характеристиками. Не вважайте за грубість, але з людьми на ринку праці те ж саме. Роботодавець обере кращого кандидата. Відмінне знання англійської мови зробить вас саме таким.

По-друге, знання іноземної мови позитивно виділяє кандидата на тлі інших, в іншому сенсі: це показує його прагнення до самовдосконалення і саморозвитку. Представники відділу кадрів бачать в такій людині потенціал.

Нарешті, по-третє, в Україні сьогодні дуже багато іноземного бізнесу. Як це влаштовано: існує офіс, де працюють жителі України, проте вони є підлеглими штаб-квартир, які знаходяться за кордоном. Само собою, добре володіння англійською одна з ключових вимог до працівників, зарплата яких вища на 20% – 50% в порівнянні з аналогічними посадами в українських компаніях.

А чому потрібен саме англійська? Може, краще вивчати китайську?

Скажімо так, англійська універсальна мова, володіння якою відразу виділяє вас з натовпу інших висококваліфікованих фахівців. Знання китайської ж велика рідкість, тому здається значною перевагою. Однак на даний момент китайська мова далеко не скрізь затребувана. Роботодавець не буде вам доплачувати просто за те, що ви її знаєте. Надбавку можна очікувати тільки в тому випадку, якщо ви безпосередньо використовуєте мову для вирішення робочих завдань.

При наявності достатньої кількості часу можна взятися за одночасне вивчення двох іноземних мов Головне не забувати, що вивчення англійської має бути пріоритетним напрямком.

Кому взагалі потрібна англійська на роботі?

Звичайно, не можна сказати, що знання англійської абсолютно необхідно в будь-якій професії. Зрозуміло, у стоматолога завжди буде робота - зуби болять у всіх, і для постановки вірного діагнозу зовсім не обов'язково володіти англійською (до того ж, справжній показник майстерності дантиста пацієнт, що не відчув болю).

Тим не менш, є цілий перелік затребуваних і престижних професій, в яких знання іноземної мови значно полегшить як пошук роботи, так і просування  кар'єрними сходами.

  1. IT-фахівець. Сьогодні важко уявити програміста, який не володіє англійською мовою хоча б на базовому рівні. Знання мови потрібно безпосередньо як для самої роботи (команди, рядки коду пишуться по-англійськи), так і для спілкування з іноземними партнерами і замовниками. Професійна література та інші навчальні матеріали в більшості не перекладені на українську мову. Крім того, хороший програміст має можливість працювати на іноземну компанію віддалено. Зрозуміло, така робота оплачується в 2-3 рази вище, ніж в Україні. Загалом, якщо ви не хочете застрягнути на посаді шкільного вчителя інформатики, вчіть мову.
  2. Адміністратор. Людина, що зустрічає гостей в готелі або ресторані людина, від якої залежить багато в формуванні першого враження. Якщо адміністратор не володіє англійською мовою і не може пояснити гостям, за який столик вони можуть присісти, то позитивних відгуків від клієнтів чекати не варто. Тому знання англійської мови в цій професії високо цінується.
  3. Менеджер з продажу. Це дуже популярна професія, домогтися великих успіхів в якій допоможе знання англійської мови. Грамотна іноземна мова може навіть приховати відсутність великого досвіду, що є безсумнівним плюсом для молодих фахівців. Більше того, в міжнародних компаніях часто працюють фахівці, які живуть за кордоном, але взагалі не говорять українською мовою. Менеджер, який може спілкуватися з таким фахівцем гарною англійською, навіть в столиці цінується дуже високо.
  4. Копірайтер. Неймовірний попит на фахівців цієї професії зрівнюється з величезною пропозицією. Як пробитися новачку? На щастя для початківців копірайтерів, в Україні мало хто може похвалитися хорошим знанням англійської мови. Тому, якщо англійська - ваша сильна сторона, і ви володієте письменницькими навичками, обов'язково спробуйте себе в цій сфері.
  5. Оператор call-центру. Люди, які не говорять ні українською, ні російською, дзвонять дуже часто, тому необхідна людина, яка може з ними спілкуватися. Такий фахівець отримує вдвічі більше, ніж той, який не володіє англійською.

Давайте підіб'ємо підсумок. Фахівці зі знанням англійської мови більше цінуються на ринку праці в матеріальному сенсі. Звичайно, гарна англійська не гарантія того, що ви легко і швидко знайдете високооплачувану роботу, але ймовірність такого результату досить висока.