Діловий костюм або джинси: що краще одягти на співбесіду

Зовнішній вигляд відіграє, звичайно, важливу роль, але пам'ятайте, що одяг повинен лише підвищити вашу впевненість у собі. Головне, щоб ви відчували себе комфортно, інакше ваш співрозмовник помітить це.

Image
Відкрити сурдопереклад

Якщо у вас планується співбесіда, то одяг, ймовірно, виявиться останнім, про що вам захочеться турбуватися. Але після того, як ви підготуєте відповіді на можливі запитання майбутнього інтерв'ю, можна приділити увагу зовнішньому вигляду. Адже для того, щоб вас «провели по розуму» і дали в підсумку заповітну роботу, спочатку потрібно справити перше враження.

Доказом того, як сильно вам хочеться працювати в певній компанії, є і  те, як ви виглядаєте. А невідповідність може свідчити про те, що ви не розумієте корпоративної культури цього місця роботи. Погодьтеся, буде трохи дивно, якщо ви прийдете в костюмі з краваткою на співбесіду в ІТ-компанію, де всі ходять в футболках і худі по офісу і де немає дрес-коду.

Краще виберіть smart casual (нарядний повсякденний стиль). Якщо позиція передбачає, що ви будете керувати великим штатом співробітників, і вам потрібно буде займатися стратегічними плануванням, аналітикою, відвідувати великі галузеві заходи, проводити зустрічі з діловими партнерами, вам варто вибирати стриманий лаконічний образ. Речі не повинні бути яскравих кольорів, ніякого oверсайз і мішкуватості, все повинно сидіти по фігурі. Якщо ж ви є претендентом на посаду дизайнера або на іншу креативну посаду, очевидно, що ваш образ повинен показувати, що у вас є свій власний стиль, креативність і нестандартне мислення. В образі може бути присутня асиметричність, яскраві кольори, поєдання стилів, незвичайні аксесуари, головне дотримуватися обраного стилю в образі і не перестаратися.

Одягайтеся нейтрально

Навіть якщо ви виявите, що співробітники одягаються недбало, носять, наприклад, толстовку і джинси, це зовсім не привід одягтися так само і прийти в такому вигляді на інтерв'ю з потенційним роботодавцем.

Як правильно одягнутися на співбесіду, щоб отримати роботу мрії і побудувати кар'єру.

Для співбесіди важливо вибрати образ, що не відволікатиме роботодавця від вашого вражаючого резюме. Тому, якщо ви хочете, щоб інтерв'юер зосередився на тому, що ви говорите, а не на ваших неонових спортивках або яскравому принті, дотримуйтеся нейтральних відтінків, наприклад, хакі або оливкових кольорів. Сміливіший варіант якщо вибрати речі з візерунком або світло-блакитну сорочку. У цьому випадку просто переконайтеся, що інші речі є нейтральними.

Зверніть увагу на деталі

Як і у випадку з будь-яким елегантним повсякденним вбранням, подумайте як кожна деталь може доповнити зовнішній вигляд. Наприклад, якщо ви носите джинси, вам слід уникати рваних стилів. Якщо ви не впевнені, що ваші джинси відповідають дрес-коду, то штани чінос (вкорочені брюки простого крою) можуть бути більш виграшним варіантом.

Вибирайте багатошаровість

Це відмінний вибір на випадок, якщо під час співбесіди ви раптом зрозуміли, що одяглися занадто формально. Так, ви зможете, наприклад, зняти піджак і залишитися в сорочці чи футболці, які будуть під піджаком.

Не забувайте про загальні табу в аутфітах для співбесід

Яка б не була позиція в компанії або сфера діяльності, існують речі, які точно не варто надягати:

- міні-спідниці або короткі сукні;

- речі, що поєднуть більш 3 яскравих кольорів;

- високі шпильки;

- масивні аксесуари (особливо у чоловіків);

- завужені джинси з низькою посадкою;

- речі з прозорої тканини;

- короткі шорти;

- речі обтягуючих фасонів;

- вечірні образи.

Зовнішній вигляд відіграє, звичайно, важливу роль, але пам'ятайте, що одяг повинен лише підвищити вашу впевненість у собі. Головне, щоб ви відчували себе комфортно, інакше ваш співрозмовник помітить це. Якщо претендент на посаду ідеально підходить, то його зовнішній вигляд відходить на другий план. Найкраща порада зберігайте гармонію внутрішнього світу і зовнішнього.