Як дотримуватися ділового етикету

Базові поняття етикету досі живі в діловому середовищі – там це скоріше правила пристойності, які можуть вплинути на вашу кар'єру.

Image
Відкрити сурдопереклад

Етикет в сучасному світі втратив силу і став всього лише списком рекомендацій, а не жорстких правил. Це вже не така значна частина життя і ваша репутація не постраждає через невелике порушення. Але базові поняття етикету досі живі в діловому середовищі там це скоріше правила пристойності, які можуть вплинути на вашу кар'єру. Іноземні партнери, працівники держструктур, так і старше покоління, всі вони чекають дотримання правил поведінки.

Навіщо потрібен діловий етикет

У будь-якому спілкуванні неминучі конфлікти і непорозуміння. Діловий етикет це правила для впорядкування спілкування в бізнес-середовищі. Етикет регламентує взаємини начальника і підлеглого, ділових партнерів, колективу. Той, хто дотримується правил ділового спілкування, малоймовірно, що потрапить у складну ситуацію.

Зовнішній вигляд

Традиції суспільства пережбачають, що ділова людина повинна відповідно одягатися і поводитися. Стереотин щодо бізнесмена, стриманої і впевненої в собі людини, в строгому однотонному костюмі все ж поступово зживає себе. Успішні стартапи це хлопці в футболках і джинсах, одягнені так, тому що їм комфортно. Однак до цього часу контакти з державою або старшими партнерами допускають строгий дрес-код. У цьому випадку не варто бунтувати проти традицій, які грають вам же на руку. Тим більше, що діловий етикет багато в чому дублює світський етикет.

Дрес-код

Орієнтуйтеся на контекст. Кежуал завжди актуальний за умови, що і ваші партнери вважають за краще уникати костюмів. Якщо клієнти серйозні і люблять умовності, доведеться дотримуватися офісного стилю.

Жести, рухи і міміка

На переговорах слід бути стриманим і серйозним. Але це може варіюватися в залежності від ваших співрозмовників. Так, італійці відомі своїм темпераментом і, спілкуючись з ними стримано, ви ризикуєте справити погане враження. Японці навпаки, гранично безпристрасні. Діловим протоколом і етикетом можна знехтувати в певній ситуації орієнтуйтеся на своїх партнерів.

Робоче місце

До робочого місця ставляться так само, як і до костюму. Порядок на столі вважається ознакою надійного і професійного фахівця. Не переборщіть з цим педантизм не в усіх галузях буде добре сприйнятий. Безлад на столі говорить про непрофесіоналізм людини, незалежно від того, чи так це насправді. Купа паперів, канцелярії і явне нерозуміння, де що лежить, погано вплинуть на вашу репутацію.

Правила ділового спілкування

Цінувати час

У діловому середовищі запізнення неприпустимі. Це в рівній мірі стосується як ділових зустрічей, так і виконання своїх зобов'язань. Будь-яке запізнення, або зрив термінів має значення, адже партнер уже покладає на вас свої надії.

Слухати і чути

Уміння слухати не дорівнює умінню чути. Мало прислухатися до розмови, важливо вміти зрозуміти контекст сказаного і те, що залишилося поза ним. В критичний момент переговорів можна і потрібно включатися емоційно. Співрозмовник повинен бачити вашу віддачу.

Говорити правильно

Складіть список слів, які даються вам важко. Відпрацюйте їх вимову і застосування в контексті. Не допускайте просторічних і тим більше лайливих виразів. Якщо не впевнені в значенні слова, краще його не використовувати, так як є ймовірність помилитися. Позбудьтеся і від слів-паразитів.

Правила телефонних переговорів

Накидайте скрипт телефонної розмови. Це буде орієнтиром і допоможе тоді, коли справа дійде до самого дзвінка. Обов'язково відпрацюйте вимову співрозмовник на іншому кінці повинен добре вас розуміти.

Правила ділового листування

Як і телефонні переговори, листування за допомогою e-mail повинне бути лаконічним. Адресат при читанні листа повинен розуміти основну думку, яку ви намагаєтеся йому донести, а не розбиратися в складних деталях.

Спілкування в Інтернеті

Пишіть тільки в робочий час. Якщо імейли можна відправляти, коли завгодно, то пріоритет месенджерів вища на них звертають більше уваги. Написавши ввечері або вночі, ви ризикуєте розбудити партнера через дрібниці.

Стосунки  з партнерами

Відносини з партнерами по бізнесу мало відрізняються від спілкування з друзями і знайомими тут також працюють прості загальнолюдські цінності. Тому:

  • не розкривайте секретів;
  • комерційна таємниця – це не сусідська інтрижка. Розкриття комерційної таємниці тягне за собою частковий або повний крах підприємства, адміністративну відповідальність;
  • не розносьте пліток;
  • не обговорюйте справи свого партнера з кимось іншим. Це просто некрасиво. До того ж, ніхто не застрахований від того, що його справи теж будуть обговорювати за спиною. Може бути, наступного разу це будете ви.