Як зрозуміти, що ви цінний працівник

Ти можеш сумніватися щодо власної значущості, вважаючи, що тебе недооцінюють, ігнорувати значущість свого досвіду і знецінювати успіхи. Але не поспішай робити висновки.

Image
Відкрити сурдопереклад

Людині важливо знати, що колектив цінує і поважає його. Ти можеш сумніватися щодо власної значущості, вважаючи, що тебе недооцінюють, ігнорувати значущість свого досвіду і знецінювати успіхи. Але не поспішай робити висновки, адже відсутність похвали ще не означає, що тебе не помічають. Ось список очевидних ознак того, що ти цінний співробітник, навіть якщо ніхто не говорить про це вголос.

  1. Ти одним з перших дізнаєшся всі важливі новини

Ти одним з перших дізнаєшся про нові правила, чужі підвищення, конфлікти на робочому місці, про майбутні проекти, важливі контракти, переговори. Ти завжди  в числі тих, кого інформують практично з будь-якого питання.

  1. Тобі часто довіряють шефство над новими співробітниками

Якщо тобі часто довіряють курування і навчання нових співробітників будь впевнений, що начальство бачить твій професіоналізм і вважає, що на тебе можна покластися. Роботу з новими кадрами в основному отримують ті, хто володіє лідерськими якостями і не боїться приступати до виконання додаткових завдань. Іншими словами, в твоєму умінні брати на себе відповідальність і знаходити спільну мову з людьми  ніхто не сумнівається.

  1. З тобою радяться колеги і начальство

Якщо комусь потрібна експертна думка, коментар щодо проєкту, свіжі ідеї або нестандартний погляд на ситуацію - звертаються насамперед до тебе. Причому, з тобою радяться не тільки з питань, що стосуються роботи. Колеги часто обговорюють з тобою особисті проблеми, діляться своїми переживаннями, просять твоєї допомоги. Твоя думка має вагу незалежно від того, на якій посаді ти працюєш.

  1. Твої прохання не залишаються непоміченими

Якщо ти щось просиш у начальства або своїх колег ти обов'язково отримуєш бажане. Принаймні, тобі обіцяють, що зроблять все, що в їхніх силах. Все тому, що в тобі бачать справжнього професіонала своєї справи, який не стане користуватися своїм становищем з корисливою метою і постарається принести компанії максимум користі.

  1. Тобі дають все більше нових завдань

Сфера твоєї діяльності постійно розширюється, начальство підкидає тобі все більше нових і цікавих завдань, в яких ти можеш реалізувати свій внутрішній потенціал. Ти берешся за складні проекти і раз по раз виправдуєш очікування боса. Зрозуміло, твоя активність і додаткове навантаження відображається на рівні твоєї зарплати. Ти часто отримуєш бонуси і премії, тобі оплачують понаднормову роботу і намагаються заохочувати твоє прагненя розвиватися будь-якими іншими способами.

  1. Начальство ставиться до тебе лояльно

Якщо раптом у тебе трапляються якісь неприємності: ти переживаєш важку життєву ситуацію, проблеми в родині й особистому житті начальство ставиться до тебе лояльно. Ніхто не оголошує тобі догану, не вимагає від тебе пояснювальних записок і не соромить тебе при всьому колективі. 

  1. Критикують не тебе, а твою роботу

Якщо тебе вважають цінним співробітником і розуміють, що твій внесок в розвиток компанії вагомий тебе ніколи не будуть критикувати. Критика завжди буде спрямована на твою роботу і твої недоліки. Начальство розуміє, що помилки можуть бути у всіх, і тому не переходить на особистості і намагається вказати тобі на невірні дії максимально акуратно і ввічливо.

  1. Начальство вкладає гроші в твоє навчання

Твоєму начальнику немає сенсу витрачати гроші на навчання співробітника, в якому він не впевнений. Якби твоє керівництво вважало, що ти близький до звільнення, що тобі не можна довіряти, що твої професійні навички під великим питанням, воно не стало б вкладатися в твій розвиток. Так що один з найдієвіших способів дізнатися, чи цінний ти співробітник, проаналізувати, як часто ти проходиш різні майстер-класи, навчання, підвищення кваліфікації і так далі.

  1. Ти ні з ким не конфліктуєш на робочому місці

Це одна з неочевидних ознак того, що ти вмієш працювати в команді і знаходиш спільну мову з абсолютно різними людьми. Це цінна якість для будь-якого співробітника і професіонала своєї справи. Начальство поважає тебе хоча б за те, що ти не витрачаєш свої ресурси на безглузді суперечки, сварки, спроби довести свою значимість і словесні перепалки. Замість цього ти віддаєш перевагу тому, щоб вкладатися на всі 100% в роботу, досягаючи високих результатів.

  1. До тебе тягнуться колеги

Ти береш участь у всіх зустрічах після роботи, святкуваннях днів народжень колег і начальства, професійних святах та корпоративах. З тобою із задоволенням спілкуються, з твоїх жартів сміються, твої історії слухають з інтересом. Якщо все це про тебе ти цілком можеш вважати себе душею колективу і просто гарною людиною, до якої тягнуться люди.