Чи варто використовувати яскраві кольори та смайли в резюме

Претенденти на роботу, які використовують селфі, смайлики і емодзі і формують резюме під назвою «креативне резюме». Їхні анкети все частіше стали нагадувати профілі в соціальних мережах. Рекрутери вважають, що це не найкращий спосіб звернути на себе увагу роботодавців.

Image
Відкрити сурдопереклад

Як виділити своє резюме з усього потоку і показати свою індивідуальність? Багато претендентів вважають, що креативніше всього виглядатимуть смайлики і емодзі, а фото в анкеті буде замінено на селфі. Але рекрутери не радять цього робити  і ось чому.

За статистикою, менеджери по роботі з персоналом витрачають на перегляд одного резюме всього лише 7 секунд. Претенденти на роботу, які використовують селфі, смайлики і емодзі і формують резюме під назвою «креативне резюме». Їхні анкети все частіше стали нагадувати профілі в соціальних мережах. Рекрутери вважають, що це не найкращий спосіб звернути на себе увагу роботодавців.

Як правильно скласти резюме?

Наприклад, креативне резюме не означає, що потрібно використовувати екстраординарний формат або яскраві кольори в оформленні. Головне, щоб інформація, яку здобувач хоче донести до роботодавця, відрізнялася від резюме середньостатистичного претендента на певну посаду.

Краще виділити ключові моменти, такі як: нагороди за успішність, реалізовані проекти, високі фінансові показники, яких компанії досягли під час вашої роботи. Необхідно показати, як розвивалася ваша кар'єрна історія, позначайте її важливі етапи у вигляді таймлайна (розвитку подій в часі), розкажіть про свої навички з конкретними досягненнями.

Креативність потрібна, але в міру і доречно.

Ступінь креативності резюме безпосередньо залежить від сегмента, в якому ви хочете працювати. Наприклад, менеджери по роботі з персоналом у великих корпораціях або більш традиційних галузях, таких як фінанси або юриспруденція, навряд чи оцінять незвичайні і помітні резюме, а здобувача вважатимуть несерйозним, вирішать, що він не вміє вести ділову переписку і так далі. Замість цього вони хочуть побачити чіткі результати в цифрах і деталях, а також докази технічних навичок і можливостей. Вони не хочуть, щоб зображення і кольори їх відволікали. Тому при складанні резюме пам'ятайте, хто є вашою аудиторією.

Наприклад, нестандартне резюме здатне показати людину творчою особистістю, що мислить   не шаблонно, має власний стиль,  відповідно до своєї натури, креативний підхід до будь-якої справи. Але відразу варто задати собі питання, чи є така вимога до претендента на дану вакансію? Потенційно такі резюме створюються на вакансії: дизайнера, веб-розробника, копірайтера, фахівця з реклами та PR (зв’язки з громадськістю), фотографа, аніматора, актора і так далі.

Багато людей складають креативні резюме, щоб звернути на себе увагу і виділитися з натовпу. Але чи потрібно це? Нехай краще здібності і креативність відображають ваші досягнення в роботі. Так буде простіше налагодити контакт з роботодавцем і бажання виділитися не відволікатиме його від вашого професіоналізму.

Порада: перед відправкою резюме дайте його прочитати того, чия думка заслуговує на вашу стовідсоткову довіру, звичайно краще почути декілька думок,що б бути більш впевненим. Попросіть цю людину розповісти, що в резюме здається ключовим, як ви представлені в ньому, в якомусвітлі. Ви саме так хочете виглядати в очах роботодавця? Іноді погляд з боку допоможе вам оцінити слабкі і сильні сторони резюме.