Як подолати хвилювання під час бесіди

Як можна побороти страх спілкування і невпевненість?

Image
Відкрити сурдопереклад

Невпевненість і страх спілкування часом з’являються  від невміння розуміти людей. Людина немов би не чує оточуючих, не розуміє їхніх емоцій, відтінків мови, а це те ж саме, що розмовляти з кам'яною стіною.

Як можна побороти страх спілкування і невпевненість? Почнемо з речей простих і елементарних. Їхня перевага полягає в тому, що для засвоєння вам не буде потрібною стороння допомога. Вам не потрібно звертатися до кваліфікованого психолога або психотерапевта. Ви  можете успішно практикувати самостійно.

Не можна навчитися спілкуватися і відстоювати свою думку, не відстоюючи її. Спокій і відсутність невпевненості залежать від досвіду спілкування в різних ситуаціях. Чим більше досвіду  тим менше невпевненості.

Існує цікавий парадокс: ви почнете справляти гарне враження на людей тільки тоді, коли перестанете на цьому концентруватися. Згадайте, як спілкуються маленькі діти легко і безпосередньо, не зважаючи те, що про них подумають інші.

Страхи і комплекси є у всіх, але не всі роблять з них предмет поклоніння. Щоб позбутися невпевненості, потрібно навчитися бути зосередженим на самому процесі спілкування, а не на своїх внутрішніх страхах. Адже в будь-якому разі важливо під чвс розмови  побачити реакцію співрозмовника і за словами, жестам, мімікою або інтонацією зрозуміти його, дізнатися, що саме він має на увазі. І вже, в залежності від цього, підшукувати переконливі аргументи і ефективно коригувати власну поведінку. А коли ви дивитеся вглиб себе на те, що спалює вас зсередини ви, відповідно, не бачите свого співрозмовника. Звідси невдачі в спілкуванні.

Справа в тому, що зовнішнє спілкування і внутрішній діалог із самим собою це два різних психологічних процеси. Їх не можна вирішувати одночасно, тільки послідовно. Якщо в процесі спілкування людина намагається змішувати їх (одночасно спостерігати за тим, що відбувається зовні і всередині його), то її мозок «зависає». Через це починаються всякі проблеми: фізіологічні (пересохле горло, виступив піт на лобі, заїкання) та психологічні (від незнання того, «що сказати» у відповідальний момент до неможливості відстоювати свої інтереси). Тому, коли ви спілкуєтеся, ви повинні бути сконцентровані на своєму співрозмовникові та його поведінці.

Існує ще одне дивне правило, багаторазово перевірене на практиці. Шлях до успіху це єдиний вид діяльності, в якому ви нікому нічого не повинні! Живіть, в першу чергу, за своїми моральними законами, а не відповідно до оцінок і вимог оточуючих.

Тільки на цій основі можна побороти невпевненість і страх, відкрити в собі нові можливості життя: внутрішню свободу, успіх, радість, розуміння оточуючих, лідерство.  Якщо ви це зрозумієте і приймете, то зможете знайти в собі сили на рівних спілкуватися з різними людьми і відстоювати свою точку зору.

Тепер подумайте над тим, чого ви побоюєтеся, що служить причиною вашого страху? Згадайте найнеприємніші ситуації в спілкуванні, які сталися з вами. Або уявіть собі найжахливіше, що може статися при ваших контактах з оточуючими.

А потім візьміть аркуш паперу і напишіть список всіх найстрашніших жахів, які можуть з вами статися під час різних ситуацій спілкування. А також всіх можливих підступів оточуючих, з якими ви спілкуєтеся. І ваших можливих незручностей від цих підступів. А потім візьміть інший листок і напишіть ті позитивні моменти, які ви для себе матимете, позбувшись свого страху і невпевненості. Постарайтеся знайти не менше 5 позитивних моментів, а краще 10-15. Далі покладіть два листка паперу поруч і порівняйте. Що переважує? Що для вас важливіше? Страх перед оцінками оточуючих або майбутній душевний спокій, психологічна рівновага і життєвий успіх? Що для вас важливіше, так і ви робіть. Менш важливий для вас листок спаліть і розвійте за вітром. А більш важливий повісьте на стіну (покладіть під скло) і регулярно перечитуйте.

Відкрити сурдопереклад

Практика розвитку впевненості.

З цього моменту намагайтеся ефективно використовувати будь-який привід до спілкування. Не тільки на роботі або в колі сім'ї. В першу чергу поза вашим звичним колом спілкування. На перших порах це повинні бути абсолютно незнайомі люди - так вам буде легше. Ви їх не знаєте, вони вас не знають, якщо щось пішло не так нічого страшного. Не зациклюйтеся на можливій невдачі.

Сам результат спочатку зовсім не важливий, важливий процес. Тому і починати краще з абсолютно випадкових людей, спілкування з якими ні до чого не зобов'язує і можливі невдачі з ними ні на що не впливають. Наприклад, візьміть за правило розмовляти з кожним таксистом (якщо їздите на таксі) і вимагати у нього зменшити ціну за проїзд. Або ж їхати швидше (під приводом, що ви спізнюєтеся), або навпаки їхати повільніше, відкрити / закрити вікно (вам жарко або холодно), ввімкнути музику ( «мені нудно!»), або навпаки вимкнути її ( «мені заважає ваша музика!» ). Таких побутових прийменників для розвитку впевненості та відстоювання своїх інтересів може бути маса. Нахабні попутники в транспорті, продавці в магазині, прибиральниці, сусіди за сходовим майданчиком.

Ось ваш девіз на найближчі місяці: «обмінятися хоча б 2-3 фразами, хоча б з 2-3 незнайомими людьми щодня». Просто намагайтеся виконувати це правило неухильно, не роблячи собі ніяких знижок, послаблень і вихідних. Не придумуйте собі ніяких самовиправдань на кшталт «сьогодні мені ніколи, нема настрою і голова болить». Головне регулярність. Адже ті звички, які формувалися у вас протягом усього життя, навряд чи можна поміняти за один-два дні. Потрібно витратити деякий час. Якщо ви відчуваєте труднощі з самостійним вибором таких ситуацій, вам допоможе наступна вправа. Її розробили німецькі психологи.

Відкрити сурдопереклад

Перелік ситуацій, в яких можна відпрацювати впевнену поведінку.

Спочатку прочитайте ці ситуації і оцініть, наскільки вони складні для вас. Біля самої складної ситуації поставте п’ять балів, а навпаки, найлегшої один бал.

  1. Виберіть відповідний магазин (радіоелектроніки, меблевий магазин або щось подібне). Попросіть продавців, щоб вам показали один або кілька товарів і детально проконсультували. Подякуйте за консультацію і підіть з магазину, нічого не купивши.
  2. Зайдіть в дуже дорогий і модний магазин (елітний бутік з одягом «від кутюр», салон автомобілів престижних іномарок) і з цікавістю розглядайте товари. Візьміть кілька дорогих предметів в руки. Коли до вас звернеться продавець ( «... що вас цікавить, я можу вам допомогти?») Скажіть: «Спасибі, я просто хочу все оглянути». Не виправдовуйтеся і не вибачайтеся. Просто розглядайте товари протягом тривалого часу і нічого не купуйте, не звертаючи уваги на можливе невдоволення продавця.
  3. Ідіть в магазин і розміняйте у касира гроші (на проїзд або на сигарети). Не давайте при цьому ніяких довгих пояснень і виправдань, а тільки коротко викладіть ваше прохання.
  4. Зверніться на вулиці до перехожого і попросіть його розміняти вам гроші, на проїзд (або якусь дрібну покупку).
  5. Зверніться на вулиці до перехожого і попросіть дати вам трохи грошей (наприклад, на квиток в метро). Викладіть тільки своє прохання і використовуйте слово «дати». Якщо людина буде задавати питання, обґрунтуйте ваше прохання тим, що ви нібито забули вдома гаманець.

Ви можете доповнити цей перелік будь-якими іншими ситуаціями і відповідно відкоригувати кількість балів.

Тепер виберіть собі першу ситуацію і потренуйтеся протягом наступного тижня. Через тиждень візьміть другу і так далі. Після відпрацювання чергової ситуації додавайте отримані бали до підсумкової суми. Це буде ваш особистий рейтинг досягнень. Ви можете почати з найлегшої для вас ситуації або навпаки з найважчої. Важливо тільки те, щоб ви обов'язково реалізували кожну з них на практиці.

Не звертайте уваги на можливі невдачі, однак ніколи не забувайте похвалити себе за те, з чим ви добре впоралися! Уникайте самокритики і ненависті до себе! Не пред'являйте до себе надвисоких вимог. Ви повинні пишатися і відчувати задоволення, навіть коли просувається тільки на один крок вперед!