Робота в офісі краще за фріланс

Кому краще підійде кар'єра «на вільних хлібах», а кому варто вибрати офіс.

Image
Відкрити сурдопереклад

У цій статті розповідь піде про те, чим фріланс відрізняється від роботи в офісі. Кому краще підійде кар'єра «на вільних хлібах», а кому варто вибрати офіс. При очевидних плюсах фрілансу гнучкий графік, можливість вирішувати особисті справи в робочий час, регулювати навантаження і багато іншого у даного типу зайнятості є неочевидні особливості. Про них і піде мова в статті.

Але спершу розберемося в термінології. Фрілансер це людина, яка самостійно шукає проекти, домовляється з клієнтами і отримує оплату за зроблену роботу. Якщо ви працюєте на одного клієнта, просто не в офісі, а вдома ви не фрілансер, а скоріше віддалений співробітник.

Клієнт чи роботодавець?

Коли ви працюєте в офісі, у вас є роботодавець. Це людина, яка зобов'язується завантажувати вас роботою, надати робоче місце і інструкції, контролювати якість, розбиратися з клієнтами в разі проблем, виплачувати зарплату.

Як правило, офісний працівник отримує фіксовану оплату, яка не залежить від обсягу виконаних робіт і реального завантаження, і ще може отримувати різні бонуси і премії. У разі офіційної роботи ви отримуєте певний державний захист, гарантовану відпустку і оплачуваний лікарняний.

Фрілансери працюють з клієнтами. Клієнт це людина, у якої є проблема і він очікує, що ви її будете вирішувати, а також обслуговувати клієнта. Вам буде потрібно з'ясувати, що потрібно зробити клієнту, домовитися з замовником, самостійно погоджувати з ним проект, готувати документи, займатися оплатою і багатьма іншими речами.

Якщо ви не любите спілкуватися, інтроверт по натурі, вам може бути складно на фрілансі.

Гарантії оплати в офісі і на фрілансі.

Коли ви йдете на роботу в офіс, ви зазвичай підписуєте трудовий договір. У ньому закріплюється розмір оплати за працю, яку ви будете отримувати незалежно від того, чи задоволений роботодавець вами чи ні. Звичайно, якщо ви будете працювати погано, вас звільнять, але за відпрацьований час оплату ви отримаєте. Держава встановлює МРОТ мінімальний розмір оплати праці, нижче якого зарплату нараховувати працівникам не можна.

У разі фрілансу ніхто не гарантує вам отримання оплати. Ви самі вибираєте замовників і несете ризики при роботі з ними. Клієнт може не оплатити роботу, якщо залишиться незадоволений результатом, або попросити повернути предоплату.

На фрілансі немає будь-яких мінімальних ставок за ту чи іншу роботу. З одного боку, для активних людей, які вміють продавати свої послуги як фахівці, це плюс. Вони можуть продавати свої послуги дорого. Але якщо вам складно продавати, на фрілансі можуть виникнути труднощі.

Навіть якщо ви крутий фахівець, але не вмієте продавати ви можете сильно обмежити свій заробіток на фрілансі.

Офіс або фріланс: порівнюємо доходи.

За спостереженнями, успішні фрілансери заробляють в два і більше разів більше від своїх офісних колег, які виконують роботу аналогічної складності. Для багатьох фріланс стає відмінним тренуванням перед створенням власного бізнесу, відкриттям студії або запуском стартапу.

Однак доходи фрілансерів сильно різняться. Опитування показують, що кожен десятий фрілансер заробляє більше 20 тисяч на місяць. Однак висока частка тих, хто отримує набагато скромніші суми. Частково це пояснюється тим, що багато фрілансерів не є «чистими» вільними художниками. Вони поєднують фріланс і офіс, і таким чином працюють на фрілансі не повний робочий день. Однак є й інша проблема не всі вміють продавати свої послуги або не володіють затребуваними на ринку знаннями і досвідом.

Відкрити сурдопереклад

Кар'єрні перспективи.

В офісі ви можете рости як фахівець або спробувати зробити кар'єру управлінця. Наприклад, стати начальником відділу, потім  заступником директора і так далі. Проблема в тому, що в багатьох організаціях існують специфічні підходи до призначення керівників, тому якщо ви славний хлопець або дівчина, але не більше того, зробити кар'єру буде непросто.

Де цікавіше працювати, в офісі чи на фрілансі?

В офісі вам дають завдання, які ви зобов'язані робити. Подобається вам проект чи ні будете ним займатися. Тому багато офісних співробітники скаржаться на нецікаву рутину.

На початку кар'єри фрілансерам також доводиться брати будь-які проекти, аби отримати клієнта, позитивні відгуки і напрацювати репутацію. З ростом клієнтської бази вільні фахівці, як правило, починають вибирати проекти, які їм цікаві або будуть сприяти професійному розвитку.

Податки.

Податки у фрілансерів менші, ніж  податки на зарплату з офісних працівників. Якщо ви оформите ПП (приватний підприємець) за спрощеною системою, ви зможете платити 6% з обороту + фіксовані внески. В останні роки розмір фіксованих внесків зростає. Також вводяться додаткові обов'язки для ПП.

Складність старту.

Складність старту в офісі або на фрілансі відрізняється, в залежності від вашого досвіду, знань і популярності в професійному середовищі. Новачкам і молодим фахівцям простіше знайти роботу в офісі.

На фрілансі затребувані «готові фахівці», яких не треба вчити. Тому що клієнт це не роботодавець. Йому потрібно зробити роботу, а не навчати кого-небудь професії. Тому не варто чекати, що клієнти будуть щось радити або навчати. Підвищувати свою кваліфікацію доведеться постійно, самостійно і за власний рахунок.

Новачкам і молодим фахівцям може бути складно стартувати на фрілансі. Набрати початковий досвід простіше в офісі або на віддаленій роботі.

Відкрити сурдопереклад

Фріланс або робота в офісі: аналізуємо витрати.

З одного боку, фрілансери значно економлять у порівнянні з офісним колегами. Наприклад, на робочому одязі, витратах на транспорт, бензин, автомобілі. У великих містах серйозно економиться час, тому що не потрібно їздити на роботу.

З іншого боку, фрілансерам потрібно платити за комп'ютери, робочий софт, бухгалтерське обслуговування і інші речі. Тому складно порахувати, де працювати економічніше в офісі або на фрілансі.

Підведемо підсумки.

Активним людям, фахівцям з досвідом фріланс може забезпечити  цікавішу роботу, високий дохід, можливість зробити крок до відкриття свого бізнесу. Якщо вам важливий гнучкий графік, «вільний хліб», це  також буде розумним вибором.

Якщо ви молодий фахівець без досвіду, варто розглянути роботу в офісі перш, ніж пробувати «вільні хліби». Якщо ви інтроверт або вам не подобається продавати, робота в офісі може бути хорошим варіантом. Або пошукайте віддалену роботу. Вона поєднує в собі певні плюси офісної зайнятості з плюсами фрілансу.