Як повернути працездатність після відпустки

Тимчасовий збій – від чого і чому?

Image
Відкрити сурдопереклад

Післявідпускний синдром саме так фізіологи називають стан людини після відпустки, у всіх проявляється по-різному. Одні стають дратівливими, інші впадають у депресію. У багатьох піднімається температура, загострюються хронічні захворювання, з'являються сонливість, перепади настрою, біль у шлунку, ломота у суглобах. Цей стан є нічим іншим, як тимчасовим збоєм – спробою людини несвідомо продовжити собі відпустку.

Тимчасовий збій – від чого і чому?

Розглянемо основні причини збою.

  1. Невірна тривалість відпустки

Вважається, що найкраща тривалість відпустки становить 2-3 тижні. Якщо ви кудись їдете, організму потрібний тиждень на адаптацію до іншого клімату та часових поясів. 3-4 дні потрібно на реакліматизацію (повторне пристосування до раніше звичних умов). Решта часу залишається на сам відпочинок.

  1. Неорганізована відпустка.

Відпустка дається нам, щоб відпочити та набратися сил. Найкращим відпочинком вважається зміна звичної діяльності. Якщо ви добре попрацювали, хочеться добре відпочити. Але досвід показує, що багато хто під час законної відпустки:

- виконує іншу роботу, наприклад, роботу за сумісництвом;

- починає грандіозну домашню діяльність (ремонт, обмін житла, пробіжку по лікарях);

- працює на присадибній ділянці;

- сидить удома, не знаючи, чим зайнятися.

 

  1. Збій біоритмів.

Після відпускного синдрому частіше страждають люди, чий добовий режим не збігається з робочим. Наприклад, «совам» важко прокидатися рано-вранці, щоб встигнути на роботу.

Відпускний режим повертає людину  на свій природний режим. Якщо ви «сова», згадайте, як приємно висипатися в ті дні, коли вам не треба на роботу, і як жахливо вставати рано-вранці, коли відпустка зрадливо закінчилася. Найчастіше така мука обертається депресією, фізіологічним стресом та дезорієнтацією.

Кому найважче адаптуватися після відпустки?

Чоловікам важче увійти до робочого ритму після відпустки, оскільки їхня психіка менш гнучка, ніж жіноча.

Працівникам стресових та соціальних професій, діяльність яких значною мірою спрямована на спілкування з великою кількістю людей – лікарям, бізнесменам, адвокатам, вчителям, журналістам.

Як швидко увійти до робочого ритму після відпустки?

Поради складаються з трьох етапів: до відпустки або від'їзду, після приїзду з відпустки, у перші дні після відпустки. Виконуючи ці нехитрі правила, ви зможете швидше увійти до робочого процесу після закінчення  відпочинку.

  1. До відпустки чи від'їзду.

Перед виходом у відпустку почніть будь-яку просту справу на роботі, щоб після повернення її закінчити.

  1. Після приїзду з відпустки.

Спробуйте повернутися з поїздки за 3-4 дні до закінчення відпустки. В крайньому випадку, можна підгадати повернення додому в п'ятницю, щоб попереду на вас ще чекали два вихідні. У ці дні дайте організму час на реакліматизацію. Відпочивайте, розбирайте речі, не займайтеся домашніми справами, відмовтеся від дзвінків колегам. У вас ще буде час дізнатися про новини. Не заощаджуйте на сні, спати рекомендується не менше 8 годин. Крім того, сон є найкращим засобом для прискорення реакліматизації.

Зверніть увагу на харчування. Після вживання заморських страв і алкоголю система травлення потребує відновлення. Приймайте полівітаміни, які зміцнюють імунітет.

Якщо робота пов'язана з комп'ютером, намагайтеся обходитися без нього вдома..

Перед роботою добре виспіться. Якщо важко заснути – прийміть ванну, вона допоможе розслабитися та налаштуватися на сон.

  1. У перші дні після відпустки.

Прокиньтеся раніше, щоб встигнути налаштуватися на робочий лад і, не поспішаючи, зібратися в дорогу.

Не беріться за складні справи. Дізнайтеся  останні новини і те, що вам належить зробити найближчим часом. Часто після виходу на роботу у багатьох виникає паніка: «Стільки справ навалилося, стільки паперів на столі та й начальник постійно викликає! Як же все встигнути?». Уникнути панічного настрою допоможе запис усіх необхідних справ на листок, потім усе це можна скласти за пріоритетністю. Радимо почати з легких справ, оскільки працездатність зростає пропорційно до зростання навантаження.

Не нехтуйте обідньою прогулянкою. Сонце виробляє в нашому організмі гормон радості ендорфін, а він допомагає відчути себе трохи щасливішим.