Відеоспостереження на робочих місцях

Що робити, якщо відеокамери поставили на робочому місці, у вашому кабінеті, для спостереження за вами?

Image
Відкрити сурдопереклад

Ми вже звикли, що камери відеоспостереження оточують нас з усіх боків: у магазинах, на парковках, у торгових центрах та інших громадських місцях. Камери забезпечують інтереси тих, хто їх встановив. Це все зрозуміло. Але – що робити, якщо відеокамери поставили на робочому місці, у вашому кабінеті, для спостереження за вами?

Цей аспект не врегульований трудовим законодавством і нерідко з цього приводу виникають суперечки між роботодавцем та підлеглими. Керівництву важливо, щоб у години роботи персонал займався своїми посадовими обов'язками, з іншого боку, згідно ззакону: ми всі маємо право на недоторканність приватного життя, яке так чи інакше є у спілкуванні з колегами (не за робочими моментами, або в момент розмови по телефону з близькими). Приватне життя присутнє в різних його проявах і з цим нічого не вдієш, адже люди  не роботи! Виходить, що камери фіксують все, можливо, ще й записують аудіо!

Керівники не можуть притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності за невиконання трудових обов'язків у робочий час, якщо той справляється з покладеним на нього завданням, виконує нормативи та інше, при цьому встигає трохи вільного часу спрямувати на особисті потреби. Розмова телефоном, як ви вже зрозуміли,  це частина приватного життя!

Згідно статті 32 Конституції України: збір, зберігання, використання та розповсюдження інформації про приватне життя особи без її згоди не допускається. Отже, потрібно повідомити персоналу про «запровадження відеоспостереження». Інакше будуть проблеми із законом.

А саме:

- ст.41 та ст. 147 КЗпП «Порушення трудового законодавства» тягне за собою: догану або звільнення.

- ст. 182 КК України «Порушення недоторканності приватного життя» карається штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами до двох років, або арештом на срок до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Відкрити сурдопереклад Умови, за яких можна встановлювати камери.

Щоб дотримуватись законності зйомки, роботодавцю варто виконувати ряд правил:

1.Не розміщувати камери в таких місцях як: туалетні кімнати, роздягальні, душові, процедурні кабінети та інші подібні місця.

2.Створити локально нормативний акт підприємства щодо запровадження відеофіксації. У ньому чітко прописати мету відеозйомки. Залежно від специфіки діяльності організації, вони можуть бути різними, головне, щоб вони задовольняли вимоги  законності.

Можлива мета відеофіксації:

- контроль виконання обов'язків співробітників згідно з трудовим договором (це формулювання дозволяє законно розмістити обладнання в кабінетах/на робочих місцях);

- безпека персоналу на робочих місцях, де, в силу посадових обов'язків, здійснюється прийом громадян (законно вмонтовані камери забезпечують вашу безпеку);

- визначення кількості відвідувачів та визначення навантаження, залежно від часу доби;

-  для збереження матеріальних цінностей у складських приміщеннях (законна установка камер на складах це – виробнича необхідність, пов'язана зі специфікою роботи);

-  для контролю оцінки якості послуг (особливо актуально для контролю нових співробітників на робочих місцях;

- для здійснення контрольно-пропускного режиму (відеокамери дозволяють вчасно реагувати на позаштатні ситуації, обмежувати доступ і контролювати територію, що охороняється, перебуваючи на своєму робочому місці).

3. Відповідним наказом заборонити співробітникам, гостям, відвідувачам втручатися в роботу системи відеоспостереження: перешкоджати відеозйомці, чіпати, рухати відеокамери та інші пристрої, що належать до системи відеоспостереження.

4. Необхідно також призначити особу, відповідальну за цей напрям. Зазвичай це хтось із керівництва чи співробітник служби безпеки.

5. Необхідно письмово ознайомити персонал із регламентом «про запровадження відеофіксації», який потрібно підписати кожному, давши свою згоду.

6. Розмістити інформаційну табличку: «Ведеться відеоспостереження».

7.Камери не повинні бути прихованими чи замаскованими під предмети.

8. Запис із камер не повинен бути у вільному доступі, роботодавець може вказати відповідального, який отримає доступ і відповідатиме за це. Наприклад, начальник служби економічної безпеки (якщо це велика організація). Тобто, для законного спостереження повинні забезпечуватися: збереження таємниці приватного та особистого життя кожного працівника. Врахуйте, є установи, де використання відеоспостереження є обов'язком роботодавця: сфера освіти та охорони здоров'я, з метою безпеки та протидії терроризму.