Як поводитися, коли керівник молодший за вас

Секрет ефективної трудової діяльності – це компроміс, причому з боку всіх учасників робочого процесу.

Image
Відкрити сурдопереклад

Уявіть ситуацію: з якоїсь причини вашим босом раптом стала людина набагато молодша ​​за вас або ви є єдиною зрілою людиною серед співробітників, яким у середньому 25 років…

Так чи інакше, але для багатьох фахівців у віці факт роботи під керівництвом молодого або в оточенні вчорашніх студентів стає справжнім каменем спотикання. Але чи все так погано?

Незважаючи на те, що людям молодим і зрілим завжди є чому один у одного повчитися, більшість з нас вважають за краще перебувати в колі колег свого віку. Що вже говорити про начальство. Ідеальний шеф у нашому розумінні має бути трохи старшим, таким собі добрим батьком, поблажливим до помилок і таким, що виконує наші бажання. Але ідеальних босів, немає. У кожного покоління свій стиль роботи, тому складнощі у взаєминах із товаришами по службі виникають у всіх. Молодь любить свободу і віддає перевагу гнучкому режиму. А представники старшого покоління звикли рано розпочинати та вчасно закінчувати свій день, працюючи по 40 годин на тиждень, це дає їм відчуття захищеності та стабільності.

Більшість зрілих людей шанують дрес-код і навіть віддають перевагу уніформі. Сучасна мода нерідко викликає у службовців старшого віку негативні емоції та роздратування. На запитання: «Чим вас так нервує цей молодий співробітник?» людина зріла, не виключено, відповість: «Легковажною майкою» або «Своєю афроамериканською шапочкою».

По-старому.

Молодь часто налаштована дуже скептично по відношенню до фізичних можливостей старших колег, хоча багато з них, як і раніше, сповнені сил і бажання працювати. Та й професій, де зараз актуальна груба сила, залишилося не надто багато. Передове оснащення службових місць часом стирає межі між фізичною та інтелектуальною працею. Якщо раніше, наприклад, роботу пралі можна було вважати важкою, то тепер все інакше: спеціальними машинами керують тендітні оператори. Втім, треба сказати, що при виборі підлеглих сучасні керівники зазвичай роблять ставку на однодумців, з якими легше рухатися до мети, і майже не беруть до уваги ні фізичні, ні розумові дані товаришів по службі.

До речі, нові технології часом стають справжньою перешкодою для працівників у віці. На відміну від сучасної молоді, вони воліють виконувати функції по-старому, неохоче освоюючи технічні нововведення. І справа зовсім не в тому, що зріла людина не хоче вчитися, вона просто боїться виявитися не на висоті: попросити юного товариша по службі допомогти або щось показати для неї справжній подвиг. Вся справа у стереотипах , з якими доводиться боротися. Тож якщо ви вважаєте себе представником старшого покоління, постарайтеся бути гнучким, не припиняйте удосконалюватися. Нехай професіоналізм та досвід будуть прикладом для оточуючих і в жодному разі не гальмом прогресу.

Відкрити сурдопереклад

Папужки та перелітні птахи.

Плюсом співробітників у віці є їхня відданість компанії. Більшість із них все життя працюють на одному місці, в одному колективі. А представники нинішнього покоління схильні до змін перехід до іншого наймача для них зазвичай не є проблемою. Тому цілком закономірна ситуація, коли зрілі підлеглі молодого керівника, що тільки вникає в нюанси роботи, набагато краще за нього (причому досконало) знають тонкощі діяльності рідної організації. Якщо молодий керівник, починаючи вникати в процес, з повагою ставиться до своїх старших підлеглих і налагоджує з ними добрі стосунки, йому вдається уникнути конфліктів. Втім, важливо не кидатись і в іншу крайність: панібратство знищує повагу колег.

На задвірках.

Іноді представники зрілого покоління соромляться того факту, що  начальник значно молодший від них, вважаючи такий стан речей неприродним і навіть несправедливим. Молоді керівники теж мають своєрідний дискомфорт у подібній ситуації. Як можна бути одночасно суворим і виявляючим повагу, вимогливим і скромним? Як поводитися, щоб не дратувати своєю владою і водночас не стати фамільярним, адже тоді підлеглі перестануть сприймати шефа всерйоз? Справді, нелегко. Колеги у віці здатні, не приховуючи, нешанобливо ставитись до молодого управлінця, саботувати його доручення або не надавати значення його словам. Втім, у результаті він найматиме і заохочуватиме покірних, а пихаті залишаться за бортом.

Різні пріоритети.

Задля справедливості треба зауважити, що молодий керівник може бути енергійним, честолюбним і агресивним трудоголіком і своєю негнучкістю закатувати і себе, і інших. Років у 30 людина, як правило, прагне отримати багатство, владу, високий соціальний статус, і не шкодує на це сили, здоров'я, жертвує сімейними відносинами, а ймовірно, і репутацією, тоді як до 50 років формується зовсім інша система цінностей. Тому наполегливість боса для старших колег зрозуміла, але вже неблизька, адже їхні пріоритети сім'я, здоров'я, друзі та стосунки, тобто те, чого не купиш за гроші.

Варто сказати і про психологічні відмінності молодих та зрілих співробітників. Військові жартують, що новобранці йдуть за наказом уперед, на будь-яку висоту, тоді як досвідчений солдат краще розстріляє того, хто намагатиметься послати його на вірну смерть. Те саме відбувається і на роботі. Молодь може працювати по 15 годин на день, харчуючись піцою та запиваючи її колою, щоб стати, наприклад, лідером продажу собачого корму. Фахівець-представник старшого покоління на такі невиправдані жертви не піде.

Відкрити сурдопереклад

Вісім кроків назустріч.

Відносини начальника і підлеглого непрості. А якщо ще взяти до уваги віковий фактор… Отже, як мирно співіснувати з молодим керівником?

  1. Сприймайте його як іншого керівника, не звертайте уваги те, скільки йому років. Поважайте начальника, адже він недарма призначений на позицію вищу за вашу. Сфокусуйтеся на його позитивних якостях і продумайте, як ви можете допомогти йому в тих питаннях, де він невпевнений.
  2. У тому, що у вас молодий начальник, є позитивні сторони. Знайдіть їх. Ви самі погано почуватиметеся, концентруючись на негативному. Зверніть увагу на енергійність шефа, його запопадливість, активність, нестандартне мислення, запропоновані ним цікаві ідеї, перспективний погляд і так далі.
  3. Зосередьтеся на своїх плюсах: досвід, зрілість, знання, численні зв'язки, професійні контакти. Відчувши свою значущість, ви перестанете скептично, з недовірою ставитися до молодого начальника.
  4. Не припиняйте підвищувати кваліфікацію та навчатися. Опановуйте нові навички, удосконалюйте їх та застосовуйте на практиці. Будьте в курсі подій та тенденцій у своїй професійній галузі. Підвищуйте ефективність праці. Не втрачайте шансу взяти участь у тренінгах, курсах та семінарах за фахом. Можливо, пройшовши подібне навчання, ви станете цінним радником для шефа.
  5. Не соромтеся розповідати босу про те, що знаєте та вмієте. Не будьте сором'язливими. Без хвалькуватості діліться своїми успіхами в реалізації проектів, над якими доводилося працювати. Не сумнівайтеся, що, маючи таку інформацію, на наступні схожі проекти він призначить саме вас.
  6. Намагайтеся завжди виглядати добре. Те, що ви старші, зовсім не означає, що за собою не слід стежити. Зі співробітником, акуратно і стильно одягненим, приємно мати справу будь-кому, і ваш керівник не виняток. До того ж, продемонструвавши наявність смаку, ви покажете, що дотримуєтеся сучасних тенденцій, звичайно, не тільки в моді, а й у професійній сфері. Тільки не копіюйте гардероб шефа, це виглядає безглуздо.
  7. Виступаючи як наставник або порадник, не будьте нав'язливими або поблажливими. Намагаючись донести свої думки, виявляйте мудрість, дипломатію та доброзичливість.
  8. Не забувайте бодай зрідка запрошувати боса на вечірки з приводу днів народження та інших свят, які ви відзначаєте на службі з колегами.

Отже, секрет ефективної трудової діяльності це компроміс, причому з боку всіх учасників робочого процесу. Кожному члену колективу варто трохи приборкати свої амбіції, стати вимогливішим до себе і не надмірно вимогливим до своїх опонентів.