Що потрібно для того, щоб мати високу заробітну плату

«Гідна заробітна плата» – що це означає насправді?

Image
Відкрити сурдопереклад

Коли кандидат влаштовується на нову роботу, він очікує, що нова заробітна плата буде набагато вищою ніж та, яку йому платили на колишньому місці роботи. Але постає запитання: як дати зрозуміти роботодавцю, що кандидату необхідно збільшити заробіток? Чи можна отримати його на самому початку? Чи  залежить це від нових робочих обов'язків кандидата та його досвіду роботи?

«Гідна заробітна плата» – що це означає насправді? Наприклад, якщо ви заробляєте вполовину менше, ніж маєте отримувати за вашу працю, а компанія пропонує вам підвищення на 50%, то чи це справедливо? Звичайно, ні. Однак це все відносно. Можна найняти професіонала і підвищити його зарплату на 80%, а можна найняти працівника нижчого рівня кваліфікації, і скоротити його зарплату на 15%.

Важливо знати, що ніхто вам не підвищить зарплату лише за те, що ви вирішили змінити місце роботи та компанію. У роботодавців немає єдиного правила щодо встановлення рівня заробітної плати. Кожна ситуація унікальна і потребує ретельного розгляду та  здорового глузду.

Контролюйте очікування.

Найкращий спосіб домовитись про заробітну плату – це завести розмову про це на початку, одразу ж під час співбесіди. Коли вас запитають, якою була ваша попередня зарплата, скажіть, що ви дасте відповідь на це питання тільки після того, як компанія запропонує свій варіант зарплати. Цей варіант відповіді не дасть змоги компанії відштовхуватися від вашої попередньої зарплати, щоб ухвалити остаточне рішення. Це особливо важливо тоді, коли ваша попередня зарплата була нижчою. Якщо компанія погодиться на ваші умови, значить, вам вдалося заздалегідь встановити діапазон бажаної зарплати, і коли ви влаштуєтеся на нову роботу, ви вже чітко знатимете, скільки вам готові платити.

Під час співбесіди компанія не пропонуватиме вам фіксовану заробітну плату, а чекатиме від вас власних пропозицій з цього приводу, аби знати про ваші умови. Тому вам необхідно одразу визначити діапазон зарплати, тим самим контролюючи ситуацію.

Не грайте в ігри.

Багато людей думають, що відповідати на запитання про бажану зарплату – це велика помилка. Вони думають так: а що, якщо діапазон, названих претендентом цифр виявиться нижчим, ніж хотів би запропонувати роботодавець? Насправді такі ситуації  велика рідкість. Не грайте в ігри, але підвищуйте ставки, чітко даючи зрозуміти, що ви професіонал, і саме з вашою допомогою компанія стане ще кращою.

Залишіть компанію у страху, що вона може втратити такого цінного співробітника, відмовившись платити вашу ціну.

Приймайте пропозицію, якщо вона гідна.

Коли пропозиція буде зроблена, вам необхідно вирішити, чи варта вона уваги, чи ні. У жодному разі не можна припускати, що якщо вам запропонували більше, ніж ви очікували, то можна просити ще більше. Це може налаштувати менеджера проти вас. Якщо пропозиція вам повністю підходить, приймайте її, не зволікаючи.

Послуга за послугу.

Якщо на початку ви не визначите, чого саме хочете, вам завжди здаватиметься, що ви вартуєте більше, ніж вам запропонували. І це може ускладнити компроміс з вашого боку. Кожна репліка з приводу того, що вам повинні платити більше, має супроводжуватись міцним обґрунтуванням. Якщо ви очікуєте, що роботодавець витратить більше, ніж планував, щоб найняти вас, вам необхідно довести, що ви готові докласти всіх зусиль, щоб зробити компанію кращою.

Пропонуйте послугу за рівнозначну послугу. Найкращий спосіб прохання про високу зарплату – це демонстрація своїх здібностей, які принесуть успіх компанії Це приверне увагу менеджера, і він захоче вас найняти. Це чесний обмін і менеджер це знає. Він платить гроші, ви працюєте на повну силу.

Дуже мало компаній раціонально підходять до питання заробітної плати. Ще менше кандидатів можуть чітко пояснити, чому хочуть певну зарплату. Потренуйтеся до співбесіди, відповівши собі на аналогічне питання, і підготуйте відповідь щодо того, чому саме ви заслуговуєте на високу зарплату і що ви можете запропонувати компанії.

Коли керівник компанії каже: «Ми замислюємося щодо підвищення Вашої зарплати», не відповідайте просто: «Добре». Постарайтеся доброзичливо обговорити це питання. Якщо ви не готові працювати на новому місці зі старою зарплатою, у жодному разі не погоджуйтеся на відстрочку без обговорення. Якщо ви заздалегідь не обговорите деталі, підвищення зарплати буде під великим питанням, і вам доведеться звинувачувати в цьому лише себе.

Будьте впевнені в собі і знайте, чого ви варті. Це потрібно для того, щоб досягти обіцяного підвищення зарплати на новому місці роботи.