Як компанії виростити цілеспрямованих фахівців

Як ефективно працювати з персоналом?

Image
Відкрити сурдопереклад

Зазвичай власники компаній використовують один із двох варіантів закриття вакансії: наймають нового спеціаліста на стороні або вирощують самі. У першому випадку може виникнути конфлікт цінностей, які не завжди збігаються у власника та кандидата на посаду. Щоб досягти взаємної довіри, будуть потрібні місяці і навіть роки. Цей чинник дуже сповільнює розвиток бізнесу. Тому  питання горизонтального та вертикального розвитку співробітників усередині підприємства є надзвичайно важливе.

Люди цінний актив.

Для реалізації будь-якого проєкту потрібні три компоненти: ідея, гроші та люди. З ідеями проблем немає, можливості з'являються щокроку. Гроші під хорошу ідею також завжди можна знайти. А от із людьми, особливо з професіоналами, яким можна довіряти, бувають складнощі. Досвідчені підприємці знають: вирощувати власних спеціалістів вигідніше, хоча часу на це йде більше.

Як ефективно працювати з персоналом?

1. Визначаємо принципи компанії.

Як будівництво будинку починається з фундаменту, так створення здорової атмосфери в компанії починається з визначення її ключових цінностей і принципів. Добре було б зібрати їх у Кодекс поведінки співробітника. Люди повинні розуміти, де вони перебувають і чого від них очікують.

Постійний власний розвиток та розвиток своїх підлеглих – процес, без якого не обійтися. Керівники ставлять перед собою таке завдання: виростити звичайних співробітників до фахівців такого рівня, що будуть здатні їх замінити. І це закономірний процес розвитку всієї компанії.

2. Прописуємо місію.

Підбирати таких кандидатів, яким цінності компанії хоча б близькі та цікаві. А пізніше, під час роботи, доносити до них суть принципів, «заражати» корпоративною культурою. Для цього потрібно чітко сформулювати місію.

Посилення та розвиток учасників команди – це внесок у людей, суспільство та державу. Адже розвиваються не лише професійні якості, а й  лідерські якості, емоційний інтелект, уміння працювати в команді. Саме так підвищуємо рівень свідомості.

Крім того, розвиток людей – це найсильніша точка масштабування бізнесу.

Важливий момент: дотримуватися закладених в основу компанії принципів та цінностей мають насамперед самі власники та ключові співробітники. Це нагадує принцип виховання дітей: не можна пояснити людині, що палити погано та шкідливо, якщо сам стоїш із цигаркою в руці.

3. Створюємо інструменти.

Припустимо, люди засвоїли, чого ви чекаєте від них. Але тепер перед ними постає інше питання: як розвинути потрібні навички? Інструментів для розвитку співробітників усередині компанії безліч.

Приклади таких інструментів:

  • внутрішня академія (регламенти, посадові інструкції, внутрішні та зовнішні тренінги та ін.);
  • індивідуальна програма розвитку для співробітника;
  • виїзні сесії стратегічного планування;
  • постійний зворотний зв'язок від співробітників та можливість вплинути на компанію, внести зміни в її діяльність;
  • бадді (це зустріч, на якій співробітники одного рівня діляться завданнями, які вони ставлять собі на найближчий тиждень, і розставляють пріоритети. Бадді – людина, яка допомагає тобі в реалізації твоїх завдань, а ти допомагаєш йому. Тобто, у кожного є бадді – напарник).

У будь-якій компанії важливо створити таке середовище, в якому людина розвивається сама і розвиває бізнес. Такий підхід створює стійку бізнес-модель з професіоналами, що мають високий рівень довіри, лояльності та цінності компанії. Люди отримують можливість зростати. А власник бізнесу отримує сильний кадровий резерв, взаємозамінність співробітників, високий інтерес до роботи та можливість стабільної реалізації нових проєктів.