Як зберігати оптимізм на роботі

Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зберегти оптимізм, незалежно від того, що відбувається довкола вас на роботі.

Image
Відкрити сурдопереклад

Всі фахівці в галузі людських ресурсів кажуть, що співробітники з позитивним ставленням до своєї роботи та професії набагато ефективніші, орієнтовані на вирішення більшості складних завдань і швидше досягають кар'єрних цілей.

Справді, такі люди дивляться на життя та на будь-які речі, що відбуваються в офісі, у позитивному світлі, а коли стикаються з проблемами, сприймають їх як певний виклик та шукають рішення. Якщо їм не вдається  вирішити проблему, то, принаймні, вони точно знають, що їм потрібно засвоїти певний урок.

Звичайно, таке ставлення важко зберегти, коли на тебе тиснуть терміни завершення  проєктів, коли начальство постійно демонструє невдоволення та гнів відносно співробітників та роботи, яку вони виконують, коли не вдається домогтися взаєморозуміння з коллегами, а тим паче з керівництвом.

Що можна зробити у такому разі? Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зберегти  оптимізм, незалежно від того, що відбувається довкола вас на роботі.

  1. Встановіть довгострокові та короткострокові цілі. Це дасть вам загальний напрямок роботи, тому ризик розчарування та безпорадність зменшаться. Запишіть у щоденнику завдання на день, місяць, рік. Зберігаючи цей список у пам'яті, ви автоматично зробите вибір для себе та встановите послідовність виконання цих завдань, що приведе до досягнення цілей. Потім, по мірі виконання завдань, ви відчуватимете задоволення і радість.
  2. Рухайтеся. Науково доведено, що фізичні вправи ведуть до активізації тіла та мотивації духу. Коли ви рухаєтеся, ви почуваєтеся сильними, оптимістичними та переконуєтеся, що тримаєте своє життя під контролем (в тонусі). Крім того, під час занять спортом ви, як правило, вибиратимете здорову їжу, що сприяє детоксикації організму.
  3. Слідкуйте за своїми словами. Слова, які ми використовуємо, важливіші, ніж ми думаємо. Негативні слова знижують мотивацію, погіршують настрій, і навпаки, позитивні слова допомагають нам підтримувати гарний настрій, стан впевненості та радості.
  4. Виявляйте свою креативність. Ви можете робити це щодня, щоб яскраво проявились ваші таланти. Креативність може проявитися навіть у тому, як ви вибираєте одяг, як прикрашаєте будинок, ви можете спробувати себе у письменницькій справі, живопису або в іншій галузі мистецтва, яка вам до душі.
  5. Дайте собі час для відпочинку. Важко зберігати оптимізм, коли сили вичерпані. Виділіть хоча б 15-20 хвилин щодня на медитацію та організацію своїх думок. Крім того, тиждень відпочинку через кожні кілька місяців роботи абсолютно необхідний для того, щоб відновити свій фізичний та духовний заряд енергії, аби продовжити працювати з оптимізмом, радістю та високими результатами.