Як налаштувати себе на продуктивність

Як навчитися самоорганізовувати себе в потрібний момент і отримувати задоволення від роботи

Image
Відкрити сурдопереклад

Втрата мотивації на роботі одна з найважливіших проблем, з якою кожен у своєму житті стикався хоч раз. Відсутність бажання працювати у звичному ритмі, розвиватися та покращувати свої навички може призвести до постійного занепадницького настрою. Як наслідок, навіть щоденна поїздка на роботу викликатиме роздратування, а  колеги стануть неприємними.

Як же не піддатися впливу одноманітності, навчитися самоорганізовувати себе в потрібний момент і отримувати задоволення від роботи?

Правильний вибір роботи.

Найперший крок до вирішення проблеми втрати мотивації на робочому місці – зрозуміти, чи відповідаєте ви займаній посаді. Тут йдеться не лише про професійні якості. Роботу умовно можна поділити на кілька типів:

  • фізична;
  • інтелектуальна;
  • сидяча;
  • активна;
  • одноманітна;
  • з ненормованим графіком, тощо.

Наприклад, якщо вам до душі рутинна робота з паперами в офісі, від дзвінка до дзвінка, то ви ніколи не будете щасливі на проблемному безперервному виробництві або в роз'їздах по відрядженнях. І навпаки, активна людина, яка звикла до змін і нових завдань, може збожеволіти від одноманітної роботи на одному місці.

Тому найголовніше правильно визначитися із родом діяльності. На невідповідній роботі ви ніколи не будете щасливі, якою б не була внутрішня мотивація.

Постійно досягати результату.

Постійно ставте собі цілі, навіть незначні. Наприклад, з першого разу правильно підготувати місячний звіт та отримати премію. Або виконати певний обсяг роботи за тиждень та влаштувати заслужений відпочинок у вікенд. Також корисним буде придумати якусь винагороду за виконану роботу: дозволити собі додаткову перерву або філіжанку кави тільки після вирішення поставленого завдання.

Якщо рівень оплати вашої праці безпосередньо залежить від виконаної роботи, то найсильнішою мотивацією стане бажання заробити грошей для великої покупки або відпочинку. Після досягнення такої мети ви відразу ж відчуєте інтерес до роботи і бажання продовжувати працювати в тому ж дусі.

Зробіть складне простим.

У більшості випадків робота залишається невиконаною не через  складність, а через небажання починати її робити.

Будь-яке, навіть найважче, завдання можна спростити, подумки підготувавши найпростіші та раціональні шляхи її вирішення. Також об'ємну роботу потрібно виконувати поетапно, розбивши її на кілька дрібніших операцій.

Будь-яка робота повинна починатися з підготовки: під час її виконання всі необхідні речі мають бути під рукою, а сторонні – прибрані.

Вас ніщо не повинно відволікати, інакше інтерес та мотивація швидко згаснуть. А на зміну їм прийде втома та дратівливість.

Подбайте про своє здоров'я.

Хоч би як банально це не звучало, але здоровий і бадьорий організм набагато легше налаштувати на продуктивну роботу. Для цього необхідно дотримуватися порядку дня та особливу увагу приділяти своєму сну. Спати бажано не менше восьми годин на добу. Для цього варто відмовитися від нічних посиденьок за комп'ютером та непотрібних кліків за малокорисними посиланнями в інтернеті та соціальних мережах.

У бадьорої людини набагато більше корисної енергії. На роботі їй не потрібно витрачати час на розгон, вона одразу ж готова виконувати повсякденні завдання.

А в сонному стані неможливо змусити себе працювати. У такого співробітника одна думка в голові: швидше б закінчити роботу та піти додому.

Ще більше користі для ефективної роботи протягом дня дасть ранкова пробіжка чи зарядка. Тому, якщо ви маєте вранці невеликий запас часу, то обов'язково займіться фізкультурою (краще на свіжому повітрі). Це не тільки принесе користь вашому організму, а й подарує заряд бадьорості на цілий день.

Цінуйте вільний час.

Втративши мотивацію на роботі, людина хоче якнайшвидше звільнитися і піти додому. В даному випадку потрібно думати від зворотного: чим швидше і якісніше ви виконаєте роботу, тим швидше звільнитеся і зможете займатися особистими справами або відпочивати з родичами чи друзями.

Проводити вільний час потрібно також правильно. Пролежати на дивані всю відпустку чи вихідні – не найкращий варіант. Необхідно максимально цікаво організовувати своє дозвілля, щоб хотілося ще й ще провести його в тому самому стилі. Тоді ви старанно працюватимете в очікуванні п'ятниці і прагнутимете заробити більше грошей на наступну відпустку.

Мотивуйте себе прикладами успішних людей.

У мережі є безліч захоплюючих і вражаючих історій про людей, які старанною працею змогли досягти високих вершин у тій чи іншій сфері діяльності.

Це стане корисним прикладом для вас. Після прочитання таких оповідань чи перегляду документальних роликів задайте собі питання: «А чим я гірший?». Ви зрозумієте, що все у ваших руках і залежить тільки від постійної та наполегливої ​​праці.

Щоб налаштуватися на продуктивну роботу, можна використовувати заздрість як додатковий мотиватор. Для цього потрібно згадати про успіхи ваших колег, друзів, однокласників. Тоді у вас з'явиться стимул довести собі та оточуючим, що ви можете ще краще. Таким чином спортивна професійна агресивність дасть вам додаткові сили для досягнення поставлених цілей.

Навчіться правильно організовувати свій робочий час.

Неефективна організація трудового дня здатна максимально втомити людину за мінімального результату. Таким чином, потрібно постійно підвищувати свій ККД (коефіцієнт корисної дії). Для цього необхідно вести щоденник, в якому фіксуватимете всі, навіть найдрібніші завдання.

Все втримати в голові не вийде, тому короткий список справ допоможе вам правильно розставити пріоритети під час виконання.

Найважливішому питанню необхідно приділити найбільше уваги. Після вирішення складного завдання набагато легше приступати до простішої роботи. Ви будете вже морально готові до виконання наступного етапу.

Якою б складною не була ситуація у вас на роботі, ніколи не опускайте руки. Найголовніше – вірити в себе та свої сили. Подумайте про сім'ю, дітей, станьте для них прикладом та еталонним зразком. І тоді ви обов'язково досягнете бажаного успіху!