Поради для самостійного навчання

Не думайте про сомоосвіту як про щось нудне і похмуре. Приносити задоволення може не тільки результат, а й сам процес самоосвіти.

Image
Відкрити сурдопереклад

Якщо ви хоч раз намагалися самостійно вивчити якусь мову або освоїти нову навичку, то знаєте, як важко інколи організувати себе. Самоосвіта – приваблива ідея, але спрацьовує, на жаль, не для всіх. Як же стати одним із таких щасливчиків і перетворитися на генія самоосвіти?

Що таке самоосвіта?

Самоосвіта широке поняття. Коротко це будь-яка діяльність, спрямована на розвиток яких-небудь навичок або знань. Відвідування музеїв, виставок, похід у кіно все це допомагає нам розвиватися, а отже, належить до самоосвіти. Тому не думайте про сомоосвіту як про щось нудне і похмуре. Приносити задоволення може не тільки результат, а й сам процес самоосвіти. Питання лише в тому, які методи та техніки ви використовуєте.

Методи самоосвіти.

Як людина може самостійно навчатися? Варіантів маса. Це не лише стандартне «сидіти над підручниками з ранку до ночі», а й перегляд лекцій на YouTube чи читання книги у парку під деревом. Взагалі класифікацій самоосвіти безліч. Їх можна розділити:

  • за типом навичок, які ви отримуєте: професійні або для загального розвитку;
  • за місцем навчання: на роботі, вдома, у бібліотеці та інше;
  • за сферою: економічна, соціальна, культурна і так далі;
  • за джерелами: книги, інтернет, телебачення, радіо та інші.

Головне – підібрати правильний формат навчання та знайти свою швидкість роботи.

Онлайн-освіта.

Ви можете записатися на онлайн-курси. Це відмінний варіант для людей, які хочуть отримати нові навички, але не можуть відвідувати заняття особисто. До того ж, цей спосіб дешевший, ніж очна освіта.

На деяких освітніх онлайн-платформах можна отримати повноцінний диплом та підвищити кваліфікацію.

Головні недоліки онлайн-освіти  стисла подача матеріалу та нестача особистої взаємодії. Далеко не всім людям підходить дистанцыйне навчання.

Тренінги тамайстер-класи.

Так, це теж один із видів самоосвіти. Якщо ви з тих людей, хто не може навчатися на самоті, запишіться на майстер-клас або завітайте на цикл лекцій. У компанії з іншими ентузіастами займатися веселіше і мотивація зберігається довше. Є безліч тренінгів з різних тем: професійні семінари, особистісне зростання або просто розширення світогляду. А для загального розвитку радимо сходити на лекцію до музею. Якщо хочете самовдосконалюватися з дому, перегляньте мультимедійні проекти  різних музеїв.

Самостійне навчання.

Ось ми й дісталися до найскладнішої форми самоосвіти заняття самотужки. Більшості людей вони даються важко через необхідність постійно підтримувати самодисципліну і мотивацію. Але важко не означає нездійсненно. Ось вам кілька порад, як досягти результату в самоосвіті.

Поради для ефективної самоосвіти.

  1. Поставте мету. Як то кажуть, бачу мету не бачу перешкод. Перетворіть самоосвіту з абстрактного концепту на конкретне завдання. Припустимо, ви захопилися ідеєю вивчити корейську мову. Поставте собі за мету вийти на рівень Elementary (елементарний) через півроку. Ще крутіше запланувати складання іспиту чи будь-яку іншу перевірку здобутої навички. Так, щоб результат був відчутним.
  2. Не втрачайте мотивацію. У самостійному навчанні головне його не покинути. Бувають ситуації, коли вас добре мотивують ззовні. Наприклад, підвищення зарплати за розвиток навички сліпого друку або необхідність отримати рівень знання англійської C1 для вступу до навчального закладу за кордоном. У такому разі мотивація завжди з вами. Однак часто вона збирає речі та йде, не попрощавшись. Постійно нагадуйте собі, навіщо ви взялися за цей курс чи вивчення мови. І обов'язково нагороджуйте себе за успіхи. Пройшли тематичний блок – з'їли тістечко. А ще ніколи не порівнюйте себе з іншими. Це вбиває мотивацію. Завжди знайдуться люди, які роблять щось швидше і краще за вас. Єдиний, з ким варто порівнювати себе ви з минулого.
  3. Складіть розклад. Спробуйте структурувати свої заняття. Якщо займаєтеся на онлайн-платформі, то розклад уже зроблено за вас. Але вам все одно потрібно вирішити, як розпоряджатися часом: коли слухати лекції та виконувати завдання. Для тих, хто займається самостійно, правильний тайм менеджмент вміння розподіляти завдання – це обов’язкова навичка.
  4. Дозвольте собі лінуватися. Не варто бути надто прискіпливими до себе. Втомилися працювати? Зробіть перерву. Якщо пропустили заняття, нічого страшного – зробите потім. Починати курс можна скільки завгодно разів, ніхто вас за це не сварить.
  5. Створіть потрібну обстановку. Не обов'язково навчатись у квартирі. Можна робити це у кафе, парку чи на вулиці. Головне – зручність. Є люди, яким фоновий шум лише допомагає зосередитись. Ще обов'язково оформіть простір довкола так, щоб вам подобалося. Додайте зелені, квітів, повісьте приємні для очей зображення, банери, що мотивують. Спробуйте слухати фонову музику для навчання або творчості.
  6. Використовуйте різні джерела. Не обмежуйтесь одним ресурсом. В інтернеті така різноманітність інформації. Головне знайти корисну та релевантну. Взяли курс з графічного дизайну? Чому б не доповнити його читанням книг на цю тему або переглядом пізнавальних відео на YouTube. І вони не обов'язково мають бути теоретичними. Можна подивитись інтерв'ю чи історії успіху відомих дизайнерів та додати собі мотивації.
  7. Вибирайте правильні способи. Кожна людина має свій підхід до навчання. Хтось більш посидючий і може працювати кілька годин поспіль, іншим потрібно відпочивати кожні двадцять хвилин. Одним простіше дається практика, іншим теорія. Плануйте робочий процес, відштовхуючись від своїх переваг. Припустимо, ваш друг вивчив англійську на слух, поки дивився серіали, а у вас ніяк не виходить. Це нормально. Значить, вам потрібен інший метод вивчення мови. В ідеалі слід поєднувати різні техніки і використовувати їх комплексно, але в будь-якому випадку переважати повинна та, яка вам найзрозуміліша і найприємніша.
  8. Шукайте фідбек. При самостійному навчанні вас нема кому перевіряти. При цьому є ризик помилитися і подумати, що ви справляєтеся погано або, навпаки, чудово, коли це зовсім не так. З онлайн-курсами дещо простіше, бо там є регулярні перевірки та коментарі від викладача. Якщо ви займаєтеся самотужки, шукайте перевіряючого. Критична оцінка із боку не завжди приємна, але корисна.
  9. Ставте питання. Не бійтеся бути допитливими. Припустимо, ви йдете парком, бачите качок і не можете згадати, чим вони харчуються. Або у розмові хтось згадав слово «конотація». І ви зловили себе на думці, що не знаєте точного значення цього слова. Не соромтеся, питайте чи вирушайте на пошуки в інтернет. Здавалося б дрібниця, але саме такі дрібниці і збагачують наш світогляд. І це також одна з форм самоосвіти. ‎
  10. Не бійтеся помилок. Вони трапляються, і це природно. Сприймайте помилки як щось позитивне. Адже вони показують, на що вам варто звернути увагу, щоб стати кращими.