Як навчатися швидше та ефективніше

Якщо ви зможете пов'язати нові поняття з вже відомими вам ідеями, краще зрозумієте і запам'ятаєте матеріал.

Image
Відкрити сурдопереклад

 Прості поради на кожен день

  1. Робіть нотатки від руки.

Конспект лекції в ноутбуці виходить детальнішим та акуратнішим, і може здатися, що це допомагає запам'ятати матеріал швидше. Однак це не так. Щоб прискорити процес навчання, записуйте все у старий перевірений спосіб від руки. Дослідження показали, що люди, які віддають перевагу комп'ютеру та гаджетам для ведення записів, обробляють і засвоюють інформацію гірше ніж ті, що використовують папір і ручку.

Хоча лист від руки може бути довгим і стомлюючим заняттям, він сам по собі сприяє кращому розумінню і запам'ятовуванню матеріалу. А перефразування інформації своїми словами допомагає довше зберегти її у пам'яті.

  1. Поліпшуйте навички ведення записів.

Чим якісніші ваші записи, тим швидше ви вчитиметеся. Вміння робити докладні та точні конспекти допоможе запам'ятати основну ідею та глибше зрозуміти тему. Тому, перш ніж розпочати нову тему, перевірте, чи знайомі вам різні стратегії ведення записів. Наприклад, метод Корнелла, який вчить складати короткі конспекти, які легко сприймаються.

Який би спосіб ви не використовували, є кілька основних правил ведення записів:

  • переробляйте почуте чи прочитане та записуйте його своїми словами;
  • залишайте кілька порожніх рядків між основними ідеями, щоб повернутися до них пізніше та дописати нову інформацію;
  • розробіть власну систему скорочень та спеціальних символів, щоб заощаджувати час;
  • пишіть окремими фразами, а не цілими реченнями;
  • навчіться виділяти основне та відкидати неважливе.
  1. Використовуйте метод інтервальних повторень.

Ця техніка передбачає розподіл кількох занять з тієї ж теми протягом якогось періоду часу. На відміну від довгого і тривалого заучування, окремі короткі вправи роблять процес осмисленішим.

Завжди складайте докладний конспект лекції та її обговорення. Відразу після цього приділяйте кілька хвилин перегляду зроблених нотаток, вносьте додатки, що уточнюють, або зміни. Не витрачайте на це багато часу, просто перегортайте записи кілька разів після кожного заняття. Поступово збільшуйте проміжки між повтореннями, з одного разу на день до трьох разів    

на тиждень.

Поділ процесу навчання у часі дуже ефективний, тому що завдяки таким маленьким заняттям ми менше втомлюємося і довше зберігаємо мотивацію.

  1. Не забувайте про сон.

Уявіть: завтра на вас чекає великий проект або важлива презентація, а ви не готові. Більшість людей ляже спати дуже пізно, намагаючись встигнути все вивчити. Звичайно, навіть якщо наступного дня ви валитиметеся з ніг від виснаження, ваша наполеглива робота принесе свої плоди. Але все ж таки для нашого мозку такий підхід до вивчення матеріалу не найефективніший.

Дослідження довели, що між сном та навчанням існує тісний зв'язок. Він дуже важливий у процесі запам'ятовування. Нова інформація закріплюється в пам'яті під час фази глибокого сну, для цього потрібно лягти спати протягом 12 годин після вивчення. Студенти, які старанно навчаються, але при цьому не відмовляють собі у повноцінному відпочинку, не тільки краще встигають у навчанні, а й просто почуваються щасливішими.

  1. Змінюйте підхід до навчання.

Вивчаючи якусь інформацію, не повторюйте те саме знову і знову. Робіть невеликі перерви та зміни у практичних заняттях – це допоможе вам покращити навички набагато швидше. Ефективність цього методу довело дослідження, що вивчало процес розвитку моторних навичок на спеціальному тренажері. Результат учасників експерименту, яким після навчання запропонували змінити спосіб тренування, виявився кращим, ніж у тих, хто продовжував повторювати вихідне завдання.

Однак такий метод працює лише в тому випадку, якщо зміни у процесі навчання невеликі. Наприклад, якщо ви хочете вдосконалити свою гру в теніс, спробуйте просто взяти ракетку іншого розміру або ваги.

  1. Використовуйте мнемотехніку.

Один з найкращих способів швидко запам'ятати велику кількість інформації це використовувати мнемонічні прийоми: асоціації із зображеннями, звуками або з якимись знайомими об'єктами та явищами. Найочевидніший приклад пісенька, в якій співається алфавіт. Діти розучують її ще в дитячому садку чи початковій школі та пам'ятають чи не все життя. Інший приклад римовані фрази для запам'ятовування граматичних правил.

Мнемотехніка допомагає узагальнити, скоротити та стиснути інформацію, зробивши її зручнішою для запам'ятовування. Це особливо корисно для студентів та тих, хто вивчає іноземну мову. Якщо вам потрібно надовго зберегти інформацію в пам'яті, спробуйте використати менімонічні прийоми. І навіть через тривалий час після складання тесту або іспиту ви виявите, що все ще пам'ятаєте матеріал.

  1. Давайте перепочити мозку, щоб повернути зосередженість.

Щоб дізнатися про щось нове, наш мозок повинен надіслати сигнали нервовим закінченням і зберегти отримані від них дані. Але стрес та інформаційне навантаження заважають цьому процесу.

Ви, напевно, помічали, що студенти, слухаючи довгу складну лекцію, одразу відволікаються і перестають звертати увагу на те, що говорить викладач. Вони просто  не в змозі ефективно передавати інформацію до свого «банку пам'яті», тому процес навчання припиняється.

Коли ми розгублені, стурбовані чи просто почуваємося пригніченими, наш мозок по суті відключається. І найкращий спосіб боротьби з цим дати йому перепочити чи просто переключити увагу на щось інше. Навіть п'ятихвилинна перерва допоможе зняти розумову напругу і знову включитись у  роботу.

  1. Уникайте зневоднення.

Як ми знаємо, воду пити корисно – для шкіри, імунної системи та нормального функціонування організму. Але крім цього вона буквально робить нас розумнішими. Є дослідження, результати якого показали, що студенти, які брали воду з собою на іспит, впоралися краще за тих, хто цього не зробив. Зневоднення може серйозно впливати на наші розумові здібності. І якщо пити недостатньо рідини, працювати мозку буде набагато складніше, ніж зазвичай.

  1. Використовуйте різні формати навчання.

Так ви задієте більше областей мозку, які здатні накопичувати інформацію. У результаті вона краще відкладеться в пам'яті. По суті, такий спосіб створює надмірність знань у вашому мозку, допомагаючи саме засвоїти їх, а не просто запам'ятати.

Хорошого результату можна досягти, використовуючи для навчання різні носії. Переглядайте нотатки, читайте підручники, дивіться відео та слухайте подкасти або аудіофайли на тему. Чим більше ресурсів ви використовуєте, тим швидше вивчите матеріал.

    10. Знайдіть зв'язок між тим, що ви вивчаєте, та тим, що ви вже знаєте.

Автори книги «Запам'ятати все. Засвоєння знань без нудьги і зубріння» стверджують, що багато відомих нам способів навчання не продуктивні. Вони можуть створювати ілюзію засвоєння інформації, але вона швидко забудеться.

Ключову роль нашої здатності виконувати складні когнітивні завдання відіграє пам'ять. Наприклад, вона відповідає за те, щоб ми могли застосовувати отримані знання на практиці, стикаючись із незнайомими раніше труднощами, і робити висновки на основі відомих фактів. Якщо ви зможете пов'язати нові поняття з вже відомими вам ідеями, краще зрозумієте і запам'ятаєте матеріал.