Як ведення щоденника допоможе людині стати кращою

Щоденник – найцінніший інструмент, що допомагає намітити цілі, висловити як позитивні, так і негативні емоції та нагадати собі про речі, які надихають вас.

Image
Відкрити сурдопереклад

Ті, хто веде щоденник, відзначають його величезну користь і рідко розлучаються із цією корисною звичкою. Щоденник найцінніший інструмент, що допомагає намітити цілі, висловити як позитивні, так і негативні емоції та нагадати собі про речі, які надихають вас. А ще це спосіб стежити за своїм розвитком: відзначати успіхи та тримати в полі зору ще не виконані завдання. У щоденнику можна записувати спостереження, висловлювати свої прагнення, відзначати свою реакцію на події і, зрештою, вести хроніку особистісного зростання. Користь ведення щоденника для персональної продуктивності є незаперечною. По суті, це постійне тренування здібностей планувати та стратегічно мислити, висловлювати свої думки та проводити самоаналіз.

Ось кілька способів покращити власну ефективність за допомогою щоденника.

Відстеження цілей.

Досягти цілей буде набагато легше, якщо ви їх запишете. Дослідження, проведене в Домініканському університеті, показало, що студенти, які документують свої цілі, досягають їх набагато частіше, ніж ті, хто не має такої звички. Сам процес запису змушує вас замислитися про те, які цілі варто переслідувати. Крім того, список справ, записаний на папері, можна сприймати як ваше офіційне зобов'язання перед собою. І, нарешті, записи в щоденнику будуть нагадувати вам про себе щоразу, як тільки ви збираєтеся написати щось нове.

Ведення списків справ.

У щоденник також зручно записувати термінові завдання. Припустимо, ви збираєтеся вступити до коледжу чи вузу і маєте написати ряд вступних робіт і зібрати рекомендації, або шукаєте нову роботу та складаєте резюме. Можливо, ви хочете почати вести блог і думаєте про те, що саме вам знадобиться. Що б не було у вас в голові, запис у щоденнику допоможе вам самоорганізуватися, аби зробити все заплановане.

Самоаналіз.

У щоденнику можна записати думки про власну продуктивність. Поставте собі такі питання:

  • Які завдання ви вже виконали?
  • Скільки часу це зайняло?
  • Що ще лишається зробити?
  • Що уповільнює вашу роботу?
  • Що допомагає виконувати роботу швидше?
  • В який час ви найбільш продуктивні?
  • В який час дня ви найменш продуктивні?
  • Чи достатньо ви спите?
  • Чи добре ви харчуєтеся?
  • Чи перебуваєте ви під впливом стресу? У чому причина цього стресу?
  • Як можна організувати себе та свій робочий простір, щоб працювати швидше та почуватися краще?

Виділивши час на обмірковування та аналіз всього, що ви робите протягом доби, ви зможете позбутися звичок, які вам заважають, та розвинути ті, які допомагають бути ефективнішим.

«Випускання пари».

У всіх трапляються погані дні, коли через неприємні думки важко зосередитися на роботі і продуктивність залишає бажати кращого. Що ж робити, якщо це сталося прямо перед важливим дедлайном? Іноді, щоб упоратися з негативними емоціями, досить просто записати їх. Якщо ви засмучені, відчуваєте роздратування або загрузли в роботі, то перервіться і вилийте душу щоденнику - це може мати цілющий вплив. Важливо давати вихід емоціям, і їхній вираз у щоденнику допоможе вам утриматися від того, щоб виплеснути накопичений негатив на когось ще. Описуючи свої почуття, ви виявите, що залишити їх у минулому і спокійно продовжити роботу стало набагато простіше.

Джерело натхнення.

Натхнення потрібне всім. Відведіть особливе місце у щоденнику для фраз та текстів, які вас мотивують. Наприклад, туди можна записувати свої плани та позитивні твердження, такі як ось ці.

  • Я розумна і здібна людина.
  • Мене люблять та цінують.
  • Я живу в гармонії зі світом і з оточуючими.
  • Я позитивно впливаю на своє професійне середовище.

Що б ви не записували від цитат людей, яких ви поважаєте, до мотивуючих тверджень і просто текстів, які приємно писати, щоденник має величезний потенціал, щоб задати відмінний настрій для всього дня.

Криниця  минулого досвіду.

Якщо ви давно ведете щоденник, перечитувати старі записи може бути дуже приємно і корисно. Ви можете простежити за власним розвитком, відзначити проблеми, які ви успішно вирішили, та звернути увагу на ті, які досі вас переслідують. А ще це непоганий шанс відчути гордість з приводу своїх здобутків, а також поставити собі питання про те, чому деякі цілі так і залишилися невиконаними. Щоденник допоможе проаналізувати, чому ви не змогли досягти бажаного. Чи це була мета з самого початку нездійсненна, чи ви просто збилися зі шляху? Що можна зробити інакше, щоб втілити мрію у життя?

Отож, переконані, ви оціните корисність щоденника.