Техніки захисту від маніпуляції

Ключові моменти у роботі з маніпуляторами – це стійка структура особистості, прийняття та розвиток себе.

Image
Відкрити сурдопереклад

 

Техніки захисту від маніпуляцій

Базова техніка «Розкриття».

Крок 1. Відстежити маніпуляцію:

у вас з'являється негативне почуття, невизначений опір;

ви відчуваєте, що зняти його можна тільки, зробивши що-небудь/визнавши правоту співрозмовника.

Крок 2. Зрозуміти тип маніпуляції.

Крок 3. Дати собі право відмовитися.

Згадати, що ви самодостатня особистість і маєте право самостійно вирішувати, що робити, а що ні.

Далі озвучуємо своє рішення.

Крок 4. «Розкриваємо» маніпуляцію.

Це означає, що ми озвучуємо намір маніпулятора, наприклад: «Я розумію, що ти хочеш сказати мені, щоб я не пробувала відкрити бізнес, оскільки обов'язково прогорю». Говорячи про це, ми руйнуємо маніпуляцію, розкриваємо те, що від нас хотіли приховати.

Крок 5. Повідомляємо про своє рішення.

Після розкриття намірів маніпулятора ми наполягаємо на своєму: «І все-таки, я вважаю, що я маю спробувати. І це моє тверде рішення»

Ця техніка приголомшує маніпулятора, ви можете  побачити його розгублений вигляд і почуєте слова: «Ні, ні, я ж зовсім інше мав на увазі». Твердо завершіть свою відповідь і переведіть тему в те русло, яке вам цікавіше.

  1. Психологічна амортизація.

Цю техніку описав чудовий психолог Михайло Литвак у своїй книзі «Психологічне айкідо». Вона полягає в тому, щоб посилити закиди, заперечення нашого маніпулятора. Приклад: якщо ваш чоловік дорікає вам  тим, що обід надто простий і раніше бувало  смачніше, потрібно не тільки не сперечатися з ним, а погодитися і посилити його слова: «Так, і справді, не смачно. Я зовсім розучилася готувати. Та й у іншому теж не найкраща». Як пише М.Литвак: «Хваліть іншого за його недоліки, лайте себе за переваги».

  1. Заїжджена платівка.

Ця техніка підійде, якщо ваш маніпулятор рішуче налаштований отримати від вас відповідь. Після розкриття маніпуляції повторюйте йому ваше рішення в одному і тому ж формулюванні, сухим і коротким: «Я зрозумів, що ти хочеш мені сказати, що …, проте моє рішення…». Не виправдовуйтесь і не намагайтеся йому ще раз пояснити, чому ні.

  1. Марне співчуття.

Сенс цієї техніки полягає в тому, що ви дуже завзято виражаєте своє розуміння та моральну підтримку маніпулятору, проте не пропонуєте жодної допомоги. Зразок: «Я розумію, як же тобі важко. Все одно, все сама тягнеш».

  1. Прийняття та захист.

Та й остання, дуже важлива техніка. Її перший етап – прийняття, означає, що ви повинні прийняти той факт, що один із ваших знайомих та близьких – маніпулятор. І він буде таким завжди, не намагайтеся розплющити йому очі, донести щось. Просто прийміть.