Прояви булінгу та як з ними боротися

Розбираємось, як проявляється мобінг, чи можна йому протистояти чи простіше знайти нову роботу?

Image
Відкрити сурдопереклад

 П'ять етапів розвитку травлі на роботі.

№1. Період наруги чи формування передумов.

У колективі відчувається сильна емоційна напруга. Вона пов'язана з раніше невирішеним чи прихованим конфліктом, або загальним несприятливим психологічним кліматом у колективі.

№2. Пошук жертви для розрядки та зняття емоційної напруги.

Група колег або керівник починають виявляти агресивну поведінку щодо свого співробітника у вигляді невдоволення, причіпок, критики та звинувачень.

№3. Фаза насильства.

Агресивні випади та глузування стають систематичними і прив'язуються до конкретного співробітника. І вже не залежать від реальних вчинків та результатів діяльності цього фахівця. У жертви виникає почуття зацькованості та погіршується здоров'я.

№4. Соціальна ізоляція.

Жертва повністю або частково ізолюється від робочих та корпоративних заходів, її не кличуть на спільні обіди та чаювання. Працівник не отримує позитивних оцінок своїх дій. Він втрачає орієнтири і стає все більш безпорадним та невпевненим.

№5. Втрата робочого місця.

Найчастіше людина, яка зазнала тривалого цькування, звільняється і знаходить нову роботу. Або її просять написати заяву за власним бажанням.

Вісім кроків до того, аби впоратися з травлею на роботі.

Мобінг – це «захворювання групи». В ідеалі з ним треба боротися системно та на рівні управлінських рішень. Якщо цей варіант не підходить, то можна дотримуватись універсальних правил.

– Не дозволяйте принижувати себе, давайте відсіч. Будьте доброзичливими, але при цьому не підлещуйтеся перед колегами, щоб усім сподобатися. Будьте відкриті, але не розповідайте одразу всім про свої особисті проблеми. Добросовісно виконуйте свої обов'язки і не пліткуйте про інших працівників, а особливо про керівництво.

Якщо ж зіткнулися з цькуванням, перше, що варто зробити це оцінити власні сили: чи вистачить вам ресурсів для того, щоб протистояти агресії.

– Навчіться не сприймати цькування на свій рахунок. Швидше за все, це «хвороба» конкретного колективу.

При упередженому ставленні з боку роботодавця, постарайтеся перевести всі завдання та претензії до вас у письмову форму. Так буде складніше кривднику завести вас у глухий кут.

Не порушуйте межі інших і не дозволяйте порушувати свої: від банального звернення на «ти» до підвищення голосу на вас, або обговорення ваших особистих тем.

Спілкуючись із керівником, не втрачайте нитки розмови. Часто нападки не мають жодного відношення до справи.

Якщо вищезазначені способи не допомогли, зверніться до вищого керівництва. Не соромтеся, що вам довелося зіткнутися з цькуванням. У таку ситуацію може потрапити будь-хто. Однак розголос часто сприяє вирішенню ситуації.

Якщо проблема не вирішується, варто подумати про зміну роботи. Травля завжди завдає сильної шкоди здоров'ю.