Які причини дитячої агресії

Якою б не були причини агресії вашої дитини, пам’ятайте, що все можна виправити і відкоригувати.

Image
Відкрити сурдопереклад

Дитяча агресія – це спосіб реагування дитини на неможливість зробити те, що хочеться, саме так, як хочеться. Джерелом дитячої агресії може бути обмеження, індивідуальні особливості, наслідування реакції дорослих, емоції, недоліки сімейного виховання.

Причини дитячої агресії.

Обмеження.

Маленька дитина через вікові особливості стикається з обмеженнями щодня. Це може бути звичайне «не можна» або будь-яке інше обмеження, яке починається з «не»: «не чіпай», «не лізь», «не заважай» і так далі.

Обмеження – одна з важливих причин агресії, але не єдина.

Наслідування реакції дорослих.

Іноді причиною агресії буває зовсім не темперамент.

Як правило, агресію найчастіше виявляють ті діти, які в сім'ї навчилися реагувати на ворожі ситуації агресивним способом, спостерігаючи за поведінкою близьких дорослих.

Емоції.

Потрапивши в ситуацію, коли її потреби не задоволені, дитина, як і дорослий, реагує на неї негативними емоціями залежно від темпераменту та психологічних особливостей. Це може бути лють, гнів, страх або тривога.

Впоратися з емоціями дитині поки що ніяк не вдається. Отже, не залишається нічого іншого, як виплеснути ці емоції назовні.

Недоліки виховання.

Виховання агресивності: наміру турботливі батьки. 

Постійно домагаючись потрібного результату з допомогою агресії, дитина виробляє стереотип агресивної поведінки. При найменшому зволіканні з виконанням її бажань, дитина починає кричати, тупотіти ногами і виявляти інші форми вербальної та фізичної агресії. 

Виховання агресивності: батьки емоційно відкривають дитину, ставляться до неї зневажливо чи негативно (на хлопчиків особливо впливає відсутність уваги матері). Це породжує страх, що тягне за себою агресію.

Поява агресивності в цьому випадку пояснюється лише тим, що цей стиль поведінки приносить дитині можливість якоїсь емоційної розрядки, і змушує матір чи інших близьких привернути до себе увагу.

Серед психологічних особливостей, які провокують агресивну поведінку дітей, виділяють:

  • недостатній розвиток інтелекту та комунікативних навичок;
  • знижений рівень саморегуляції;
  • нерозвиненість ігрової діяльності;
  • знижену самооцінку;
  • порушення відносин з однолітками.

Якою б не були причини агресії вашої дитини, пам’ятайте, що все можна виправити і відкоригувати. Головне  увага, терпіння і любов.