Як самостійно вивчити англійську мову

Декілька порад про те, як краще організувати свої заняття, щоб зусилля не були даремними.

Image
Відкрити сурдопереклад

Покрокова інструкція: як почати вивчати англійську «з нуля» самостійно?

Оскільки англійська мова для вас поки що – невідома земля, ми постаралися вибрати лише найпотрібніші матеріали. Вийшов досить об'ємний список, з якого ви дізнаєтесь, з чого треба починати вивчати англійську мову і як це робити правильно. Відразу скажемо, робота має бути непроста, зате цікава.

  1. Вивчіть правила читання англійської мови.

Театр починається з вішалки, а англійська – з правил читання. Це базова частина знань, завдяки якій ви зможете навчитися читати англійською та вимовляти звуки й слова правильно.

  1. Уточніть вимову слів.

Навіть якщо ви знаєте правила читання, при вивченні нових слів перевіряйте, як вони правильно вимовляються. Хитрі англійські слова не хочуть читатися так, як пишуться, а деякі з них зовсім відмовляються підкорятися будь-яким правилам читання. 

  1. Почніть формувати словниковий запас.

Візьміть на озброєння візуальні словники. Яскраві картинки, озвучені носіями мови слова та переклад українською полегшать вам процес вивчення та запам'ятовування нової лексики.

З яких слів почати вивчати англійську? Почніть із простих слів загальної тематики, згадайте, які слова ви використовуєте найчастіше, спілкуючись рідною мовою. Крім того, радимо приділити більше часу вивченню дієслів англійської мови. Саме вони роблять мову швидкою і природньою.

  1. Вчіть граматику.

Якщо уявити мову у вигляді красивого намиста, то граматика нитка, на якій ви маєте в своєму розпорядженні намистини-слова, щоб у результаті отримати гарну прикрасу. Порушення правил гри в англійській граматиці веде до нерозуміння співрозмовника. А вивчити ці правила не так вже й складно, досить вибрати хороший підручник і навчатися за ним.

  1. Слухайте подкасти свого рівня.

Як тільки ви почали робити перші кроки, одразу потрібно привчати себе до звучання іноземної мови. Почніть із простих подкастів тривалістю від 30 секунд до 2 хвилин. Знайти прості аудіозаписи з перекладом на рідну вам мову можна  на просторах мережі інтернету.

  1. Дивіться новини англійською.

Після того, як ви сформуєте початковий словниковий запас англійської мови, час починати дивитися новини. Тексти новин для першого рівня прості. До кожної новини є аудіозапис, тому обов'язково послухайте, як звучать нові для вас слова і повторюйте їх за диктором.

  1. Читайте прості тексти.

Під час читання ви активуєте зорову пам'ять: нові слова та фрази легко запам'ятовуватимуться. Якщо ви бажаєте не просто читати, а вивчати нові слова та вдосконалювати вимову, слухайте тексти, озвучені носіями мови.

  1. Встановіть корисні програми.

Програми для вивчення англійської мови – це міні-самовчителі, які завжди під рукою. 

  1. Навчайтеся онлайн.

Якщо ви запитаєте у Google, з чого почати вивчати англійську мову самостійно, дбайлива пошукова система відразу підкине вам пару сотень сайтів з різними уроками, онлайн-вправами, статтями про вивчення мови. У недосвідченого студента відразу виникає спокуса зробити собі 83 закладки нібито дуже потрібних сайтів. Хочемо застерегти вас від цього: у багатьох закладках ви швидко заплутаєтеся, а навчатися потрібно систематично, не стрибаючи з однієї теми на іншу. Додайте в закладки 2-3 дійсно корисні ресурси, які ви використовуватимете під час навчання. Цього більш, ніж достатньо.