Як будувати міцні та довірливі стосунки з власною дитиною

Довірливі відносини батьків та дітей є основою доброї та міцної сім'ї, в якій панують повага, розуміння, любов, гармонія та теплота. Важливо бути не тільки добрими та дбайливими батьками, а й найкращими друзями для своєї дитини.

Image
Відкрити сурдопереклад

Більше розмовляйте.

Спілкування – це основа довіри у відносинах із дитиною. Обговорюйте з дитиною мультфільми, книги, цікавтеся, як пройшов її день, чи немає проблем у дитсадку/школі, запитуйте, чим цікавиться. У відповідь ділиться своїми почуттями та переживаннями, запитуйте у дитини поради – це допоможе їй відчути себе дорослою людиною, з чиєю думкою рахуються і до кого прислухаються. Ваші розмови не повинні зводитися тільки до якихось повчань, зауважень та настанов. Спілкуйтеся на різні теми, вирішуйте разом конфлікти шляхом спокійних і відкритих розмов.

Будьте зацікавленими.

У відносинах з дитиною важлива участь обох сторін батьків та дитини. Показуйте дитині, що все, що відбувається з нею, вам справді цікаво та важливо. Прагніть розібратися в речах, які їй подобаються, підтримуйте розмову, ставте запитання, уточнюйте дрібниці та деталі, хваліть дитину за її досягнення та заохочуйте хобі. Нехай малюк бачить, що батькам не байдуже його життя і вони завжди прийдуть йому на допомогу, дадуть слушну пораду.

Слухайте та чуйте.

Малюк росте і в нього все виразніше проявляється потреба вибудовувати монологи, обговорювати цікаві для нього теми і розмірковувати вголос. Іноді постійні дитячі розмови набридають батькам, дратують їх, і вони слухають дитину неуважно або навіть просять не чіплятися до них з дрібницями. Так і руйнуються ваші стосунки з дитиною. Зрозумійте, що дитині так само, як і дорослому, потрібно висловлюватися, бути почутою і зрозумілою. Важливо не перебивати малюка своїми зауваженнями та настановами, аргументуючи тим, що ви старші та краще знаєте, як треба. 

Не перестарайтеся з критикою.

Потрібно розуміти, що у дітей невеликий життєвий досвід, і вони постійно вчаться робити щось нове. Кожна дитина індивідуальна, і батьки не повинні надмірно критикувати малюка, порівнювати його з іншими. Це може серйозно підірвати самооцінку дитини та її довіру до вас. Адже насамперед малюк хоче почути від батьків слова підтримки та втіхи, а не жарти, сарказм та постійну критику.

Забезпечте малюку особистий простір.

Для дитини дуже важливо мати свою окрему кімнату, особисті речі, простір, в який ніхто не вторгнеться. Поважайте особисті межі своєї дитини і показуйте це: стукайте при вході в кімнату, не вривайтеся у ванну без дозволу, не читайте листування дитини в  телефоні або записи в особистому щоденнику, давайте їй час побути наодинці з собою та своїми думками, не порпайтеся у неї в речах. Найчастіше батьки занадто переживають за малюка і нетактовно вторгаються в його особистий простір, а це губить довіру дитини і псує стосунки в сім'ї: з'являються сварки, непорозуміння та образи.

Приймайте свої помилки та просіть вибачення.

Навіть найдосвідченіші батьки іноді роблять помилки, піддавшись емоційному пориву. І в цьому немає нічого страшного, головне – вчасно вибачитись і не продовжувати конфлікт, накопичуючи образи. Спокійно поговоріть із дитиною, вибачтеся, визнайте свою неправоту та пообіцяйте більше такого не допускати. 

Не обманюйте.

Діти дуже проникливі створіння, здатні підсвідомо відчувати брехню та каверзу. І, звичайно, якщо батьки обманюють дитину, щоб вона заспокоїлася і не чіплялася з зайвими питаннями, довіра у відносинах буде підірвана. 

Виявляйте співчуття.

Моральна підтримка дуже потрібна дітям. Дитині властиво сприймати все близько до серця. Тому допомагайте діткам впоратися з негативними емоціями та негативним досвідом: втішайте їх, розповідайте про свої невдачі, підбадьорюйте та вселяйте віру в себе.