Працевлаштування: основні аспекти, на які варто звернути увагу

Конституція України стверджує, що всі громадяни є рівні перед законом, а право на працю є невід‘ємним і природним правом кожної особи. В Законі України "Про охорону праці" особам з інвалідністю надаються додаткові гарантії. Чи може роботодавець відмовити людині з інвалідністю у працевлаштуванні? Які документи необхідні для працевлаштування? Яким має бути випробувальний термін, умови праці?

Image
Відкрити сурдопереклад

Право на працевлаштування мають всі люди, незалежно соціальної категорії, від наявності в них інвалідності чи інших фізичних або психологічних обмежень. Це задекларовано в різних законодавчих актах Конституції. Конституція України нам говорить про те, що всі є рівні перед законом і про те, що право на працю є природним правом кожної особи. У певні міри держава надає певні гарантії працевлаштування осіб з інвалідністю і допомагає їм певною соціальною підтримкою. До прикладу, в законі України про охорону праці особам з інвалідністю надаються додаткові гарантії та особа не може бути, наприклад, позбавлена права на працю від її інвалідності. Роботодавець не може їй відмовити в підставі того, що в неї інвалідність.

Важливі документи для роботодавця.

При працевлаштуванні для роботодавця основними є два документи, які має надати особа з інвалідністю. Це довідка МСЕК, в якій буде зазначатись рівень її інвалідності: перший, другий чи третій. Інша це індивідуальний план реабілітації, в якому зазначається певні обмеження. Зазначаються певні рекомендації при працевлаштуванні, які має надавати роботодавець цій особі. Тому при працевлаштуванні роботодавець має розглянути ці документи, відповідно до них вже вирішити чи ця особа може займатись певним видом діяльності чи ні. На основі цього він вже приймає рішення. В такому разі, якщо індивідуальний план реабілітації передбачає, що особа не може займати певний вид діяльності, то роботодавець має право їй відмовити на цій підставі. Тому що він несе відповідальність за здоров'я, в першу чергу, цієї особи. Це так, в кожного є право на працю, але не потрібно ризикувати своїм здоров‘ям в погоні за кращою роботою чи взагалі роботою.

Пакет необхідних документів для працевлаштування. 

Для працевлаштування особи з інвалідністю є певний перелік документів, який потрібно подати роботодавцю. В першу чергу, подається заява, потім до неї додаються певні документи. В загальному це для всіх осіб є вимоги подається паспорт, документ про освіту, ідентифікаційний код, пенсійне посвідчення(якщо особа вже пенсійного віку). Та у разі, якщо особа з інвалідністю додатково подається МСЕК та індивідуальний план реабілітації. Ось такий перелік документів, якщо роботодавець дає інший, то він не має права цього вимагати, тому ви можете посилатись на законодавство. 

Підстави для прийняття на посаду. 

Так, держава встановлює певні гарантії для осіб з інвалідністю, але не потрібно це пов‘язувати з тим що, якщо в особи є інвалідність її обов‘язково мають прийняти на будь-яку роботу. В будь-якому разі має бути в особи певний стаж трудової діяльності або мати певний досвід для того, щоб займати цю посаду. Обов‘язок не відмовити особі з інвалідністю в працевлаштуванні в роботодавця є тоді, коли довідкою МСЕК направляється безпосередньо на цю роботу. Якщо особа не підпадає під певні вимоги для цієї посади, то, звісно, роботодавець може її не влаштувати, тому що при працевлаштуванні осіб з інвалідністю в них так само буде певний випробувальний період. Якщо вони не проходять, то роботодавець може особу цю не прийняти на роботу.