Пільгові умови праці, відпочинку

Який документ регламентує право людини на пільгові умови праці, відпочинку?

Image
Відкрити сурдопереклад

Все залежить від того, що написано в висновку МСЕК, як індивідуальної програми реабілітації. Якщо людині, скажімо так, не можна довгий час працювати, переносити якісь навантаження, в тому числі психологічні, довго зосереджуватись, бо це може бути як дві, так і шість годин. Тому тут це все треба погоджувати з роботодавцем і загальна практика така, що сторони роботодавець і працівник погоджують все і можуть письмово зафіксувати в трудовому договорі, якщо він укладається. 

Чи впливає це на заробітну плату?

Так, це напряму впливає на заробітну плату, тому що в цьому випадку для людей з інвалідністю не має ніяких інших пільг в порівнянні зі звичайними працівниками. Тому заробітна плата буде встановлюватися або від фактично відпрацьованого робочого часу, або ж від норми виробітку, який встановлено підприємством.

Який документ регламентує право людини на пільгові умови праці, відпочинку? Існує практика, що сторони – роботодавець і працівник погоджують це та можуть зафіксувати в трудовому договорі. Чи впливає це на заробітну плату? Чи може бути передбачена перекваліфікація для працівника з інвалідністю?

Детальніше у відео.