Що таке безпечний і небезпечний секс

Давайте ж спробуємо розібратися, що потрібно знати про хвороби, які передаються статевим шляхом.

Image
Відкрити сурдопереклад

На сьогодні існує близько 30-ти інфекцій, які передаються статевим шляхом. Найпоширеніші – це ВІЛ, гепатити, сифіліс, хламідіоз та багато інших. Більшість з них передаються через кров чи речовини, які виділяються під час контакту. Але є й такі, які можуть передаватися від шкіри до шкіри. І якщо ви гадаєте, що інфекції, які передаються статевим шляхом, чіпляються тільки до поганих дівчат або хлопчиків, я вас розчарую. Інколи людям просто не повезло, і це не має жодного відношення до поведінки.

Давайте ж спробуємо розібратися, що потрібно знати про хвороби, які передаються статевим шляхом. По-перше, потрібно розуміти, що не варто орієнтуватися на зовнішній вигляд людини. Ви напевне ніколи не зможете продіагностувати її стан здоров’я, тому що зазвичай люди, інфіковані такими хворобами виглядають … По-перше, варто пам’ятати, що не потрібно орієнтуватися на зовнішній вигляд людини, тому що люди, інфіковані цими хворобами виглядають досить звично, і «на око» відрізнити це неможливо. По-друге, важливо вести практику здачі аналізів регулярно: раз на півроку чи, якщо ви ведете дуже сексуально активний спосіб життя, навіть раз на 2-3 місяці. Це може захистити вас та попередити, якщо щось вже пішло не так. 

Не будемо зараз перераховувати всі симптоми всіх хвороб, але варто зазначити, що якщо ви помітили свербіж чи висипання, почервоніння, можливо, якісь незвичні для вас відчуття, не ігноруйте, варто звернутися до лікаря. Також важливо пам’ятати, що багато з цих хвороб, на жаль, протікають безсимптомно. Інколи це може бути схоже навіть на звичайне ГРВІ, коли виникає біль у горлі, чи якась слабкість. 

Давайте ж визначати, що, по-перше, потрібно робити, якщо у вас стався незахищений статевий контакт. По-перше, це проста гігієна. Потрібно помити зовні органи водою та радять помочитися. Це допоможе попередити таку хворобу як цистит. Вона, звісно, не передається статевим шляхом, але на відчуття дуже болісна і неприємна. Часто жінкам рекомендують обробити органи зсередини такими розчинами, на кшталт мірамістину чи марганцовки. Інколи виникають ідеї навіть про спиртові розчини, але я категорично не раджу цього робити, тому що результату це не приносить, але може проштовхнути інфекцію і призвести до гірших наслідків. Також, якщо ви вирішили звернутись до лікаря і здати відповідні аналізи, це може вплинути на їх результат і виявиться, що хвороба у вас є, а аналіз нічого не показує. 

Отже, якщо ви помітили будь-які симптоми, одразу звернутися до лікаря. Якщо ж симптомів немає, але ви мали незахищений секс, то все одно я б радила проконсультуватись з лікарем, тому що він зможе надати повну інформацію, порадити, який пакет аналізів вам потрібно здати. Зазвичай це аналіз на ВІЛ, хламідіоз, гепатити та інші інфекції. Раджу їх здавати не раніше чим через тиждень після статевого акту, тому що раніше аналіз їх просто не покаже. Такі інфекції як ВІЛ, наприклад, здаються декілька раз через 2-3 місяці після контакту і через півроку. Це пов’язано з тим, що ця хвороба має так званий період сіро-негативного вікна. Це означає, що людина вже хвора і може заразити когось, але антитіла ще не сформувалися, і аналіз просто їх не покаже. 

До речі, якщо ризик бути ВІЛ-інфікованим реально, варто знати про так звану постконтактну профілактику, яка проводиться не пізніше ніж через 72 години після статевого акту препаратами, які приймають ВІЛ-інфіковані люди для покращення свого стану здоров’я та щоб бути безпечним для свого партнера. Така профілактика триває приблизно місяць, і , якщо ви хочете її отримати, варто звернутися до СНІД-центру, де лікар може призначити лікування та розписати, за якою схемою його проводити.

Отже, можемо зробити висновки. Якщо ми хочемо бути сексуально здоровими, то, по-перше, ми повинні проходити профілактику і хоча б раз на рік чи півроку здавати всі необхідні аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом. По-друге, приймати рішення про незахищений секс ви повинні разом і тільки після того, як обоє пройдуть всі необхідні аналізи. Їх потрібно проходити перший раз, потім ще займатися сексом захищено, і тільки через півроку повторити аналізи. Якщо там все чисто, можна займатися сексом без презервативу. І по-третє, якщо раптом щось пішло не так, і ви мали незахищений статевий контакт, то краще звернутися до лікаря і здайте відповідні аналізи вже одразу.

Також варто розуміти про ризики зараження ВІЛ. Найбільша вірогідність - при анальному сексі для пасивного партнера. При вагінальному сексі ймовірність інфікування більша у жінок. Якщо ми кажемо про оральний, там ймовірність майже міфічна, але все ж таки вона є. Можна сказати, що найбільш безпечна – це взаємодія з геніталіями партнера. Але варто розуміти, якщо ви спочатку торкаєтесь його, а потім себе, ризики підвищуються. І по-третє, раптом щось вийшло з-під контролю, і ви мали незахищений статевий контакт, то одразу зверніться до лікаря, щоб здати відповідні аналізи: мазок через тиждень і кров через декілька місяців. Якщо заплутались – просто звертайтесь до лікаря. Він пояснить, як потрібно діяти в цій ситуації. І не соромтесь говорити про всі види сексу, які ви мали, щоб в нього була достовірна інформація.

Отож, друзі! Бережіть себе!