Навіщо і як говорити з дітьми про секс

Говорити з дитиною про секс – це не соромно.

Image
Відкрити сурдопереклад

Вже у віці 3-4 років діти починають цікавитися темою сексу і взагалі різницею між хлопчиком та дівчинкою, тому важливо дати їм повну інформацію. Важливо, щоб діти могли назвати свої статеві органи. Ми кажемо їм, що – це пеніс, анус, клітор, вагіна – і тут нема чого соромитись. Зараз навіть існує багато літератури для дітей дошкільного віку, молодшого шкільного і старшого, яка стане вам у пригоді, якщо ви трішки ніяковієте, коли потрібно поговорити про це з дитиною. В дошкільному віці варто встановити «правило трусиків» – це так зване правило, яке легко запам’ятати маленьким дітям. Воно означає, що є наші інтимні зони, які ми не можемо показувати стороннім людям і доступ до яких може мати мама чи най-най ближчі до нас люди. А є, наприклад, руки, плечі й ми можемо надягати маєчку і показувати ці наші зони.

Також для формування здорових кордонів дитині важливо розуміти, що будь-яка жива істота, і вона не виключення, береться від мами й тата в процесі сексуального контакту.

Вам не обов’язково дуже наявно показувати дитині як саме, але вона повинна розуміти, що це природний біологічний фактор. Не треба говорити дитині, що її знайшли в капусті чи що лелека приніс, тому що рано чи пізно вона все одно дізнається як це сталося насправді, але довіряти зможе вам вже менше, тому краще поясніть як проходить цей процес.

У початковій школі ми продовжуємо говорити на ці ж теми, але вже більш акцентуємо на безпеці. Що це означає? Що дитині треба чітко пояснити про її кордони, про те що їй потрібно йти з того місця, де її «ні» не чують. Про те, що вона може говорити, що її торкатись не потрібно. Також потрібно пояснювати такі речі, наприклад, кому можна відчиняти двері, кому – ні. Що робити у випадку, коли до тебе чіпляються на вулиці. Дитина повинна усвідомлювати, що без її згоди ніхто не може торкатись її чи вмовляти на якісь сексуальні дії.

Переходимо до середньої школи й підліткового віку. За даними ВООЗ підлітковий вік починається з 10 і триває до 19 років. Це означає, що наша відповідальність, як батьків – підготувати дитину до настання пубертатного періоду. У хлопчиків і дівчаток є різні особливості. Почнімо з хлопчиків.

Що стосується юнаків – потрібно проговорювати з ними фізіологічні зміни. Такі як, наприклад, зміна голосу, ріст пенісу та яєчок, котрі будуть відбуватись. Це допоможе позбавитися відчуття комплексу і зрозуміти, що все йде досить природно. Також ми обов’язково проговорюємо про стан ерекції. Він досить часто трапляється при збудженні чи навіть нервуванні. Коли це трапляється перші рази, то у юнаків може виникати певний дискомфорт і хвилювання з цього приводу. Потрібно пояснити також, що це абсолютно нормально. Також існує так явище як полюції - це мимовільні виверження сперми часто уві сні це також абсолютна норма. До такого явища можуть спонукати, наприклад, якісь еротичні сни, які часто бувають в підлітковому віці. Пояснюйте, що це нормально і не означає, що є якісь проблеми чи нетримання. Активний ріст пенісу та яєчок починає відбуватись після 12-13 років. І тут дуже важливо пояснити юнаку, що розмір – це не головне. Що немає ніякого шляху, крім хірургічного, щоб його збільшити й що те, що він бачить, можливо, у порнографії не є цілком реальним. Це допоможе юнаку позбавитись того ж комплексу і відчувати себе досить впевнено.

З дівчатками ми починаємо говорити про появу волосся на лобку, про збільшення грудей. Їм варто знати, що не завжди груди починають рости рівномірно і це нормально. Також для дівчат ми говоримо, що їх груди необов’язково повинні бути такими, які вони бачать в журналах чи в кіно і що це не завжди реальність. Обов’язково розкажіть їм про реакції чутливості, які вони можуть спостерігати, дивлячись на свої соски. Це означає що коли холодно, чи навпаки спекотно, відбувається якийсь стрес чи збудження їх соски реагують на це. Вони будуть відчувати себе більш впевнено.

Наступний період – це поява менструації. Варто підготувати до неї дівчат, щоб не було якогось страху чи переживань. Варто пояснити, що місячні тривають 3-7 днів і що в цей час дівчина буде втрачати кров, але тут важливо, про всяк випадок, проговорити такий нюанс: різницю між кровотечею і менструацією. Є декілька ознак: обсяг виділень, їх колір та взагалі відчуття. Я думаю, що цю інформацію легко знайти в інтернеті й підготуватись, щоб поговорити зі своєю донькою.

Також важливим для юнаків і дівчат є фактор гігієни. Тому важливо пояснювати юнакам як правильно за собою доглядати й дівчатам, наприклад, що прокладки треба змінювати кожні 3 години, щоб не виникало запалень, свербежу чи інших неприємних явищ.


Важливо пояснити підліткам про інтернет-ресурси та порно індустрію. Підлітки повинні розуміти, що порнографія – це завжди нереалістично, що порнографія – це є перебільшення, а в житті все відбувається трошки по-іншому. Це допоможе почувати себе впевнено і мати певні реалістичні очікування від себе, сексу та свого партнера.

Також важливий момент, про який варто згадати – це мастурбація. Розкажіть підлітку, що це абсолютно нормально і не соромте його за це. Батькам потрібно розказати, що це можливо, гарний варіант відкласти на потім статеве життя, але відчути емоційну розрядку. Також дуже важливо пам’ятати батькам, що дуже важливо, якщо ви не робили цього раніше, обов’язково потрібно стукати у двері і питати дозволу зайти. Це допоможе вашій дитині сформувати її особисті кордони.


Отже, підсумуймо: говорити з дитиною про секс – це не соромно. Це формує довіру, це дозволить дитині почуватися більш впевнено та безпечно, тому не соромтесь – говоріть та привчайте дитину розмовляти, бо в неї обов’язково також будуть свої діти.