Як неякісна гігієна рота та зубів може нашкодити серцю

«Особиста гігієна – це базовий елемент здорового способу життя. І якщо ви хочете допомогти своєму серцю, вам слід дотримуватися збалансованої дієти, уникати куріння та регулярно займатися фізичними вправами».

Image
Відкрити сурдопереклад

Нещодавнє відкриття вчених схвилювало весь науковий світ. Виявляється, підтримувати гігієну рота необхідно не тільки задля запобігання карієсу, пародонтиту, пульпіту та інших зубних напастей, а й задля успішної роботи серцево-судинної системи, яка безпосередньо пов'язана з бактеріями в роті.

Британські експерти довели, що хвороби серця пов'язані зі станом порожнини рота. Нечищені зуби небезпечніші для серця, ніж  куріння та ожиріння. На думку експертів, регулярне використання зубної щітки та зубної нитки рятує життя,  вчені з Університету Брістоля (Велика Британія) вже це довели.

Дослідники знайшли пояснення тому, чому захворювання ясен викликають проблеми із серцем: це пов'язано з бактеріями стрептококами, які відповідальні за формування зубного нальоту та розвиток хвороб ясен.

Потрапляючи через ясна, що кровоточать, в систему кровообігу, бактерії починають виробляти білок, який сприяє злипанню тромбоцитів, що створює навколо бактерій захисну капсулу. Таким чином, бактерії захищають себе як від імунної системи людини, так і від антибіотиків.

Склеювання тромбоцитів, у свою чергу, веде до утворення маленьких кров'яних згустків та новоутворень на серцевих клапанах, а також може викликати запалення кровеносних судин, що, в свою чергу, блокує доставку крові у серце та мозок. Як результат, у людини можуть розвинутися інфаркт, інсульт та інші захворювання серця. Саме тому ретельний догляд за зубами та яснами може врятувати від серцевих недуг.

Нагадаємо, що зв'язок між гігієною порожнини рота та ризиком розвитку захворювань серця виявили співробітники Університетського коледжу Лондона. У ході дослідження, яке тривало вісім років, фахівці проаналізували медичні карти більш ніж 11 тисяч людей, у віці до 50 років. Учасників експерименту запитували, як часто вони відвідують стоматолога та чистять зуби.

При дослідженні враховувалися і такі фактори, як ожиріння та куріння, що негативно впливають на серце. Але в більшості випадків серйозних проблем із серцем, які спостерігали вчені, вирішальну роль відігравало саме ставлення до гігієни ротової порожнини.

«Якщо ви не чистите зуби, ваш рот заражається бактеріями, що викликають запалення, каже Джуді О'Салліван, старша кардіологічна сестра Британського серцевого фонду. Однак питання ускладнюється тим, що погана гігієна рота найчастіше пов'язується з іншими відомими факторами ризику в кардіологічному сенсі, такими як куріння чи погане харчування».

«Особиста гігієна – це базовий елемент здорового способу життя, – додає вона. І якщо ви хочете допомогти своєму серцю, вам слід дотримуватися збалансованої дієти, уникати куріння та регулярно займатися фізичними вправами».

А професор Деміен Уолмслі, науковий радник Британської асоціації дантистів, зазначає: «Покищо незрозуміло, що в ланцюжку «оральна гігієна – серцеві захворювання» є причиною, а що – наслідком. Як би там не було, безперечно можна сказати, що якщо люди чистять зуби двічі на день пастою, що містить фтористі сполуки, якщо вони регулярно відвідують дантистів і не зловживають цукром, то це  підгрунтя на шляху до гарного стану зубів і ясен», – вказує він.

Зубний камінь впливає на серце.

Наявність зубного каменю збільшує ризик інфарктів та інсультів, вважають дослідники з Тайваню та Швеції. Вони з'ясували, що професійне видалення відкладень на зубах знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Тайванські вчені обстежили понад 100 тисяч людей і виявили, що у тих, хто видаляв зубний наліт щороку, ризик серцевого нападу був нижчий на 24 відсотки та інсульт на 13 відсотків порівняно з тими, хто до стоматологів не ходив.

На думку дослідників, професійне видалення зубного каменю знижує зростання бактерій, які призводять до розвитку запалення ясен та збільшення ризику хвороб серця та інсультів.

З'ясувалося, що активність бактерій у ротовій порожнині навіть допомагає передбачити, яке захворювання серцево-судинної системи розвивається у пацієнта.

Шведські вчені проаналізували медичні карти майже восьми тисяч співвітчизників, які страждають на пародонтоз. Вони виявили, що ураження 21 зуба та більше збільшує ризик серцевого нападу на 69 відсотків.

Наявність великої кількості вогнищ запалення ясен підвищує ризик інфаркту на 53 відсотки. Втрата великої кількості зубів вдвічі збільшує ризик серцевої недостатності, а підвищена кровоточивість ясен означає, що ризик інсульту підвищений майже вдвічі.

Вчені вважають, що своєчасне звернення до стоматолога сприяє не лише гарній усмішці, а й може врятувати серцево-судинну систему.