Як не перегоріти

Що робити, щоб не потрапити у стан емоційного вигорання? Не варто вішати на себе передчасно ярлики. Спочатку переконайтеся щодо всіх своїх симптомів та спробуйте врятувати продуктивність свого робочого дня.

Image
Відкрити сурдопереклад

Емоційне вигоряння це стабільне чи наростаюче почуття емоційного виснаження. Якщо ви раніше з ентузіазмом бралися за нові завдання, вирішували проблеми та мріяли про розвиток якогось проєкту, то при вигоранні у вас немає сили займатися тим, чим хотілося б.

Однак тут треба бути обережнішими з іншими поняттями втома, депресія, лінощі та інше. Якщо ваш настрій зіпсувався через низку зовнішніх факторів, це швидше за все втома, а не вигоряння. Не варто вішати на себе передчасно ярлики. Спочатку переконайтеся щодо всіх своїх симптомів та спробуйте врятувати продуктивність свого робочого дня.

Симптоми емоційного вигоряння.

Отже, як розпізнати проблему, щоб оперативно почати її вирішувати. Симптоми емоційного вигоряння:

  1. Часті хвороби. Тут маються на увазі часті стрибки температури, різні простуди, що відбуваються на регулярній основі;
  2. Апатія чи роздратування. Якщо вам постійно хочеться сховатися, побути одному або ви часто стали вихлюпувати негативні емоції, дратуватись, вважайте це симптомом вигоряння;
  3. Немає нових ідей: ваші думки постійно крутяться навколо проблем, ви не можете знайти рішення і не можете придумати, як вийти зі становища;
  4. Немає радості навіть від успіху. Навіть якщо ви досягли чогось хорошого, це вас не тішить, ви так само думаєте про свої проблеми і бачите свій успіх у негативному світлі;
  5. Постійна відсутність сили та енергії;
  6. Поганий сон.

Якщо ви виявили у себе 1-2 пункти з перерахованих симптомів, це банальна втома. Увагу на свій стан варто звернути, коли для вас актуальними є від 3 пунктів і більше.

Початок емоційного вигоряння.

Щодня ви змушуєте себе робити те, чого робити не хочете. Ви крутитеся, як білка в колесі, повторюючи ті самі дії. Головна відмінність вас від білки – ви розумієте, що замкнене коло – це  не найкращі перспективи, але вибратися з колеса здається неможливим. Отже, основне джерело емоційного вигоряння це регулярне вчинення дій, які ви не хочете робити.

У вашому стані безпорадності «винна» еволюція. Ще в давнину ватажок племені мав усе найнеобхідніше світло, тепло, їжу. Тому люди боролися за «статус» у суспільстві. Зараз у кожного з нас є картинка ідеалу, якого ми прагнемо. А мозок виявив якийсь принцип дій, виконуючи які ви, здається, стаєте ближчими до свого ідеального статусу. Тому вам і доводиться робити те, чого ви не хочете робити. Додаються і сучасні реалії: зараз, завдяки соціальним мережам, оперативному обміну будь-якою інформацією, весь світ перетворився на одну велику громаду і нам регулярно доводиться доводити свій статус.

Що робити, щоб не потрапити у стан емоційного вигорання?

Психологи пропонують скласти два списки: що вам дає енергію та що у вас забирає енергію. При цьому одна і та ж дія може бути в обох списках. Наприклад, гра з дітьми і дає енергію, і забирає її, однак, у цьому випадку варто прописати, яка саме дія передувала взаємозв'язку з вашою енергією (Приклад: віддаю енергію під час гри з дітьми – при збиранні іграшок). Отже, у вас є два списки. Як ви їх сприймаєте? Той, де перераховані дії з благами для вашої енергії, добрий, другий поганий. Однак, це не так. Є енергія, яку ми витрачаємо, а є та, що ми втрачаємо. Розмежуйте ці поняття і виділіть їх у своєму списку.

 ТОП-4 поради для профілактики енергетичного вигоряння.

  1. Фізичні навантаження: заняття спортом або прогулянки на свіжому повітрі.
  2. Сон. Здоровий сон – час наповнення енергією. Однак, якщо ви не можете заснути, не мучте себе, лежачи в ліжку, щоб потім воно не асоціювалося у вас з «місцем тортур», краще займіться чимось цікавим.
  3. Соціум. Більше спілкуйтеся з тими, хто поділяє ваші цінності та цілі. Ви заряджатимете один одного енергією, ділитиметеся успіхами і підтримуватимете в будь-яких починаннях.
  4. Створіть приємне середовище. Значно легше радіти світові, коли довкола вас справді те, що хочеться. Якщо ви вирішили схуднути, приберіть все солодке з дому або з робочого місця воно тільки дратуватиме вас і рано чи пізно ви зірветесь. Оточіть себе приємними дрібницями.