Яка зелень найкорисніша

Чому потрібно включити зелень у свій раціон? Найбільш корисною є свіжа зелень, проте навіть у сушеному або замороженому вигляді вона зберігає більшість цілющих елементів.

Image
Відкрити сурдопереклад

Давайте розглянемо корисні властивості кількох видів зелені. У цьому списку, швидше за все, знайдеться чимало видів зелені, які й так з'являються у вашому раціоні, але дізнавшись про користь кожного з видів представленої зелені, ви, напевно, захочете додати їх у своє меню в більшій кількості.

Шпинат: зелень, що дає силу.

Багато хто пам'ятає веселий мультфільм про моряка Папая, який ставав набагато сильнішим завдяки тому, що їв шпинат. Звичайно, не варто очікувати від цієї рослини подібного ефекту, проте шпинат, корисні властивості якого мають дуже широкий спектр впливу на організм, дійсно надає нам сил, особливо завдяки тому, що зміцнює імунітет. Шпинат є справжнім джерелом корисних елементів.

Додаючи свіжий шпинат у салати, супи та інші страви, а також вживаючи відвар з нього, можна позбутися головного болю, зняти втому, перенапругу, відновити роботу кишківника, зміцнити кісткову тканину та нормалізувати рівень цукру в крові. Крім цього, шпинат виводить з організму шлаки.

Селера: зелень для схуднення.

Калорійність селери настільки низька, що для переробки цього продукту організму доводиться витрачати набагато більше енергії, ніж він отримує.

Селера, користь якої полягає не тільки в так званій негативній калорійності, є ще й джерелом фосфору та калію, каротину, вітамінів різних груп.

Різні види зелені селери рекомендується вживати при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, депресії. Завдяки тому, що в селері міститься клітковина, ця рослина діє як м'яке проносне, що очищає кишківник і  виводить з організму зайву рідину.

Однак велику кількість селери не варто вживати людям, що страждають на виразку шлунка, ниркові захворювання, а також вагітним і жінкам, що годують груддю.

Базилік: ароматний лікар.

Втомленій людині ця рослина надає сил, перенапруженій розслаблення, при закрепах він діє як проносне, а в протилежних ситуаціях закріплює стул.

Як би там не було, базилік, корисні властивості якого відомі людям вже безліч тисячоліть, поєднує в собі масу поживних елементів. Поєднання цих речовин робить рослину незамінним помічником при застудних захворюваннях, перевтомі, анемії та авітамінозі. Крім того, в давнину вважалося, що базилік здатний запобігти старінню і надати шкірі здорового рум'янцю.

Рукола: зелень молодості.

Оскільки в руколі містяться ефірні олії, а також вітаміни групи С і В9, ця зелень здатна зміцнити імунітет і уповільнити процеси старіння шкіри. Рукола, користь якої замінює багато лікарських препаратів, містить йод, калій, магній та залізо, тому цю зелень рекомендується вживати при будь-яких застудних захворюваннях, перевтомі, зниженому гемоглобіні, а також для поліпшення стану нігтів та волосся.

Рукола також є незамінною добавкою в дієтичному харчуванні. Речовини, що містяться у ній, відновлюють обмінні процеси організму та виводять із нього зайву рідину.

Кріп: користь широкого спектру.

Важко перерахувати всю користь кропу. Така звична для нас зелень, корисні властивості якої здатні позбавити від багатьох захворювань, покращує  процеси травлення. Крім цього, у поєднанні з іншими продуктами, кріп сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. У зелені кропу міститься безліч вітамінів, селен, магній, калій, фосфор, а також багато інших корисних речовин.

Кінза: китайський еліксир здоров'я.

Кінза, користь якої вперше привернула увагу жителів Стародавнього Китаю, відома як зелень, що покращує склад крові, зміцнює серцевий м'яз і стінки судин. 

Щоденне вживання невеликої кількості кінзи здатне налагодити роботу травного тракту, відновити нервову систему, а також очистити організм від шлаків та холестерину.