У Львові роблять доступним для незрячих повнометражне кіно

It should be added that audioscriptors work a lot and successfully in Lviv. In their works, in particular, such projects as "Theater at the Microphone", "New Ukrainian Cinema for the Blind", "Meet Paddington" and others.

Image

«Урок магії. Доступне кіно» – це  проєкт Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», підтриманий управлінням культури Львівської міської ради. Проєкт є переможцем програми підтримки соціально-культурних проєктів «Зробимо Львів кращим» у галузі культури. Скерований на адаптацію для незрячих дітей одразу трьох повнометражних художніх фільмів – «Урок магії», «Тільки диво», «Одинадцять дітей з Моршина».

Про це повідомляє пресова служба ЛМР з посиланням на автора/експерта/консультанта проєкту Оксану Потимко. Завдяки  аудіодискрипції,  тобто опису того, що  відбувається на екрані, фільм стає зрозумілим для дітей, які не бачать.

Втілює задум команда   відомих у Львові та в Україні аудіодискрипторів, і це – диктор Ярослав  Нудик  (артист вокальної формації «Піккардійська  Терція»),  звукорежисер   Ярослав   Босий  (Національний  український драматичний театр  ім.  Марії Заньковецької) та Оксана Потимко  (Національний університет «Львівська політехніка»).

Прем'єрний  показ  першого  з трьох фільмів з аудіодискрипцією – «Тільки диво» відбувся 18 травня, у  Львівській спецшколі  № 100 для сліпих дітей.

 «Радості незрячих дітей різного віку не було меж! – говорить Оксана Потимко, експертка/консультантка проєкту. – Наступний  фільм  з аудіодискрипцією діти побачать уже після канікул – мають стимул прийти до школи 1 вересня!»

Поки що втілювачі проєкту «Урок магії. Доступне кіно» вирішують  питання  авторських  прав,  щоби розмістити адаптовані для незрячих фільми на одному з цільових сайтів usi.org.ua (Львівського обласного осередку всеукраїнської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ»).

Варто додати, що аудіоскриптори працюють у Львові багато й успішно. У їхньому доробку, зокрема, такі проєкти, як «Театр перед мікрофоном», «Нове українське кіно для незрячих»,  «Знайомтесь: Паддінгтон!» та інші.