Інклюзивна кондитерська в Ужгороді

Мета проєкту — щоб молодь з ментальними вадами розвитку могла працювати та соціалізуватися одночасно.

Image

Бузкових кольорів цукерки, тістечка мафіни, торти, пряники — все це за авторськими рецептами виготовляють в інклюзивній кондитерській студії «ФіолЄтово».

Її заснувала Олена Логвіненко, мати хлопця Данила, у якого аутизм.

Мета проєкту — щоб молодь з ментальними вадами розвитку могла працювати та соціалізуватися одночасно. Та найголовніше — робити якісну продукцію попри діагнози.

Під керівництвом шеф-кондитера Павла Бодака в закладі працює вісім таких людей. Також приходять стажуватися студенти з коледжів. Після локдауну заклад тільки починає набирати обертів та виходити на прибутковість.

Олена Логвіненко під час війни переїхала з рідного Луганська в Ужгород разом з двома синами. Виховує сина Данила, у якого аутизм. Він також працює в кондитерській.

Об’єдналися навколо цієї ідеї батьки восьми дорослих дітей із ментальними вадами.

У 2019 році  починали проєкт, акцентуючи увагу саме на соціальному спрямуванні: молодь з інвалідністю виготовляє солодощі. Тоді він називався «Золоті серця Закарпаття» — інклюзивна кондитерська школа-крамниця. Потім вирішили пройти навчання, щоби підсилити  виробництво. Відтак  утворився новий бренд «ФіолЄтово».