Як зрозуміти, яку зарплату назвати на співбесіді

Як визначитись, яку зарплату назвати на співбесіді, читайте на нашому сайті.

Image
Відкрити сурдопереклад

Співбесіда важливий фінальний етап на шляху пошуку роботи, який може супроводжуватись певним стресом. Безумовно, більшість з нас переймається з приводу враження, яке складеться в роботодавця, тому так важливо бути психологічно готовим до проходження співбесіди, до незручних запитань, які будуть задані в ході знайомства.

Одним з важливих запитань, як для вас, так і для роботодавця, яке потрібно очікувати на який саме рівень зарплатні ви розраховуєте.

Користуючись наступними порадами ви зможете підготуватись і дати гідну відповідь.

Якщо в оголошенні про вакансію не вказана заробітна плата, не поспішайте питати роботодавця, яку плату вони можуть запропонувати. Найдоцільнішим буде відтермінувати це питання на кінець співбесіди. Це є вагомою частиною перемовин і для компанії і для вас особисто, тому ні в якому разі не потрібно уникати обговорення цієї теми.

Дайте змогу роботодавцю самостійно запитати вас це не дозволить скластися помилковому враженню, що вас цікавить лише матеріальна винагорода,  надасть вам час оцінити обсяг обов’язків та відповідальність, які вас чекають, ви зможете продемонструвати ваші професійні й особисті якості, те що ви зацікавлені перш за все в роботі та професійному розвитку.

Для того, щоб визначитись яку ж саме адекватну цифру назвати, потрібно заздалегідь виконати невелике дослідження: проаналізувати ринок вакансій, порівняти вартість праці спеціалістів вашого напрямку діяльності та вашого рівня кваліфікації.

Для цього необхідно:

  • скористатися статистичними даними сайтів з працевлаштування,
  • ознайомитись із доступними вакансіями інших компаній подібного напрямку та рівня,
  • поспілкуватися з друзями, знайомими, колегами, які мають досвід роботи у вашій сфері,
  • переглянути резюме інших шукачів роботи, які претендують на аналогічні посади.

Отримані дані про середньоринкову вартість праці, дозволять вам більш впевнено дискутувати на цю тему.

Дуже важливо пам’ятати, що не варто сильно завищувати очікувану суму, але і не дозволяйте собі продешевити. Якщо занадто занизити оцінку вартості вашої праці, це може показати потенційному роботодавцю, що ви не впевнені у власних силах, не відчуваєте, що достатньо компетентні для цієї посади, це може зіграти не на вашу користь, як і надто високі очікування.

Після визначення достатнього рівня заробітної плати, який вас влаштує, слід додати до очікуваної суми 10-20%, такий підхід дозволить вийти саме на той рівень, який задовільнить обидві сторони переговорів, так як під час «торгів» ваш співрозмовник скоріш за все буде намагатись зменшити названу цифру саме на такий відсоток.

Ви повинні розуміти та вміти аргументовано відповісти, чому саме заслуговуєте на таку заробітну плату, оперуючи багатим досвідом, досягненнями та результатами, які ви мали на попередніх проєктах, також можуть допомогти освітні сертифікати та дипломи, які покажуть, що розвиток та навчання для вас мають високий пріоритет. Не варто використовувати аргументи пов’язані зі скрутним фінансовим становищем, сімейними труднощами, кредитами, іпотеками тощо.

Якщо вам подобається робота, але роботодавець назвав свою пропозицію заробітної платні, яка виявилась нижче за ваші очікування, не поспішайте засмучуватись і відмовлятись, це нагода поцікавитись можливими додатковими бонусами та винагородами (наприклад: додаткова оплачувана відпустка, гнучкий графік роботи, можливість працювати віддалено, премії, додаткові курси з підвищення кваліфікації, безкоштовні обіди і тому подібне).

Також одним з можливих прийнятних варіантів відповіді може бути такий, що ви погоджуєтесь на запропоновану суму, але при цьому наголосити, що ви готові плідно працювати, покращувати свої здібності та навички, не словом, а ділом доводити свою ефективність, користь та цінність для компанії, розраховуючи на майбутні перспективи та збільшення рівня оплати в найближчий час.

Не варто боятися обговорювати фінансові питання ви продаєте свої послуги і тому маєте скласти власну ціну відштовхуючись від реальної картини на ринку праці.

Будьте відкритим, чесним, впевненим у власних силах, налаштованим на позитивний результат, посміхайтесь і у вас все вийде.