Як розвинути концентрацію

За допомогою вправ на концентрацію ваш розум стане сильним і впевненим у собі, і ви усвідомите, що життєві проблеми більше не владні над вами.

Image
Відкрити сурдопереклад

Нижче наводимо вправи для розвитку концентрації. Ключ до успіху до кожного з них психологічна установка «нікуди поспішати, все, що відбувається навколо, не має в даний момент вирішального значення».

«Серце троянди»

Уривок з книги Марка Фішера «Секрет мільйонера» (кожен майбутній мільйонер, що поважає себе, обов'язково повинен прочитати всю книгу): «Щодня залишайте трохи часу для того, щоб концентруватися на серці троянди. Якщо під рукою не буде троянди, концентруйтеся на будь-якій квітці, на чорній крапці або блискучому предметі. Спокійно повторюйте формулу мого вчителя: «Будь спокійний і знай, що я Господь». Дивіться на троянду або на чорну крапку, не відриваючись, все довше і довше. Коли зможете дивитися, не відриваючись, протягом двадцяти хвилин, ваша концентрація досягне чудового рівня. Коли ваше серце стане, як ця троянда, все ваше життя зміниться».

Вправа «Годинник»

Виберіть вечірній час, коли в вашому приміщенні починає темніти. Покладіть на стіл механічний годинник з секундною стрілкою. Сядьте зручно. Розслабтесь. Слідкуйте за тим, як секундна стрілка годинника робить свій оборот, концентруючись на її кончику. Думати ні про що не потрібно - просто дивіться на стрілку, або, в крайньому випадку, думайте просто про кінчик стрілки. Дійдіть до такого результату, при якому за оборот секундної стрілки жодна стороння думка не перерве вашу концентрацію. Ніколи не йдіть на компроміс: відволіклися значить, вправа не зараховується; але і в цьому випадку доробіть її до кінця.

Тільки така практика дозволить отримати результат і закріпити його, як стійкий навик.

Концентрація на полум'ї свічки

Необхідне темне приміщення. Ізолюйте всі джерела звуку. Візьміть тонку воскову свічку і зробіть на ній позначку. Поставте її вертикально і запаліть.Сядьте зручно. Розслабтесь. Сконцентруйтесь на полум'ї свічки і не відволікайтеся ні на що інше. Ваше завдання дочекатися, поки свічка догорить до зробленої позначки, концентруючись на її полум'ї, не відволікаючись ні на що інше. Щоразу, коли у вас з'являться сторонні думки, що відволікають вас від споглядання полум'я, загніть палець на руці. Десяти, як правило, все одно не вистачить, щоб порахувати, скільки разів ви відволікалися. Тому першу позначку не варто робити нижче, ніж один сантиметр від верхнього краю для початку навчіться не відволікатися на короткій ділянці. Далі збільшуйте відстань, поки не навчитеся концентрації протягом горіння хоча б половини найтоншої церковної свічки.

На завершення ще одна цитата з «Секрету мільйонера»:

«За допомогою вправ на концентрацію ваш розум стане сильним і впевненим у собі, і ви усвідомите, що життєві проблеми більше не владні над вами. Тоді ви зрозумієте те, що я збираюся зараз сказати. Нехай це не здасться вам очевидним і банальним. Проблема є проблемою лише тоді, коли ви вважаєте її проблемою.

Що це означає? Будь-яка подія, якщо ви не вважаєте її серйозною і по-справжньому значимою,  не буде для вас ні серйозною, ні істинно цінною. Проблеми здаються величезними і непереборними рівно настільки, наскільки слабкий ваш розум. Чим він сильніший, тим більш незначними здадуться ваші проблеми. У цьому секрет вічного світу. Тому концентруйтеся. Концентрація одна з найважливіших складових успіху.