Забезпечення перекладу на жестову мову у лікарнях

З 2022 року заклади охорони здоров’я мають забезпечити переклад на жестову мову.

Image

З 2022 року заклади охорони здоров’я мають забезпечити переклад на жестову мову.

Про це заявив Віктор Ляшко – Міністр охорони здоров'я України на черговому засіданні Ради безбар’єрності, що відбулося 27 жовтня.

«З ініціативи МОЗ з 1 січня 2022 року Кабінетом Міністрів встановлено вимогу до лікарень, які бажають укласти договір із НСЗУ, щодо підтвердження можливостей перекладу українською мовою жесту. Це реальна вимога, і вона має свій результат. Наприклад, у Харкові зараз забезпечені засобами комунікації нечуючих та слабочуючих людей 87 закладів охорони здоров'я міста», – сказав Ляшко.

Така точка зору міністра охорони здоров’я щодо безбар’єрності в лікарнях є нашою спільною перемогою.

Протягом останніх  п’яти років команда громадської організації «Громадський Рух «Соціальна Єдність» впроваджували проєкт «Країна без бар’єрів для нечуючих», стукала в усі двері, зверталася до міністрів, представників місцевої влади різних населених пунктів України. І, нарешті, маємо результати.

Велика команда працювала над тим, щоб українці з порушенням слуху нарешті були почутими.

Голова громадської організації Євген Охріменко, секретар громадської організації Антон Гулідін, а також розробник сучасних цифрових сервісів для нечуючих і слабочуючих – Віталій Потапчук, разом з партнерами та однодумцями переконували попередників нинішнього міністра охорони здоров’я в необхідності починати втілювати ідею безбар’єрності в закладах охорони здоров’я для людей з порушенням слуху. Адже саме медична сфера найпершою має адаптуватися під потреби людей з різними формами інвалідності. Це життєво важлива сфера і кожен українець має Конституційне право отримувати якісні медичні послуги.  

Уляна Супрун, Зоряна Скалецька, Ілля Ємець, Максим Степанов, – усі вони уважно слухали презентації та доповіді команди громадської організації, переглядали, а дехто й тестував особисто вже готові для впровадження рішення. Ніхто не говорив «Ні!», але й не робив жодних дієвих кроків назустріч. Команда готувалася: презентація, демонстрація, роз’яснення того, чому реалізація безбар’єрності для нечуючих у закладах охорони здоров’я – надважлива тема. Минали роки, змінювалося керівництво МОЗ, а проблема залишалась.

Спільний проєкт Громадської організації з міською владою Харкова – це перший досвід в Україні з розбудови безбар’єрної медицини у рамках проєкту «Країна без бар’єрів для нечуючих». Позитивні результати визнані на рівні ООН, а досвід рекомендований для застосування в світі!

Віктор Кирилович Ляшко, ще не перебуваючи на посаді міністра, дізнався про розроблені, вже готові рішення, які забезпечують вільну комунікацію українців з порушенням слуху зі співробітниками закладів охорони здоров’я. З перших хвилин знайомства з діяльністю громадської організації та членами команди, намагався допомогти реалізувати проєкт та забезпечити безбар’єрний доступ нечуючих та слабочуючих людей до якісних послуг у медичній сфері. І зараз, вже на посаді міністра, Віктор Ляшко не забув про людей з порушенням слуху, які так само як і всі, потребують медичної допомоги. 

Нарешті ми маємо однодумця і провідника ідей безбар’єрності в медичній галузі. Впевнені, що з 2022 року побачимо грандіозні зміни і заклади охорони здоров’я будуть повністю адаптованими під потреби людей з порушенням слуху. .

Команда громадської організації обіцяє підтримку та співпрацю в реалізації найпрогресивніших ідей безбар’єрності в галузі медицини.

Переконані, що це особливо гостро актуально в нинішній час пандемії. Зволікати не можна. Тож будуємо безбар’єрну медицину та Україну разом!