Фальшиві вакансії, або як не потрапити в пастку шахраїв

Шахраї публікують підроблені вакансії, щоб зібрати вашу особисту інформацію чи вкрасти гроші з електронних носіїв чи банківських карток.

Image
Відкрити сурдопереклад

На дошках оголошень в розділах про вакансії та на спеціалізованих сайтах опубліковано безліч цілком реальних вакансій, але серед них можуть виявитися фальшиві вакансії від шахраїв. Шахраї публікують підроблені вакансії, щоб зібрати вашу особисту інформацію чи вкрасти гроші з електронних носіїв чи банківських карток.

Після публікації резюме.

Ринок праці конкурентний, і, як претендент, ви, ймовірно, шукатимете пропозиції на різних майданчиках. Ви оновили свій профіль на сайті з пошуку роботи, і, можливо, ваше резюме опинилося у широкому доступі. Незважаючи на те, що інформація про вас стала доступною для багатьох потенційних роботодавців, вона відкрита і для шахраїв, які прагнуть скористатися цим.

Ознаки шахрайства.

Довіряйте своїм інстинктам і не розголошуйте особисту інформацію компаніям, доки не переконаєтеся, що вони реальні. Одразу зрозуміти це складно, тому що все частіше компанії працюють віддалено, тож шанси нарватися на шахрая високі.

  1. Пропозиція надто хороша, щоб бути правдою. Якщо вакансія здається надто хорошою, мабуть, так воно і є. Можливість швидко розбагатіти – тим більше за неповний робочий день – часто це приманка шахраїв.
  2. Вони зв’язуються з вами першими. Якщо ви отримали електронний лист від компанії, де стверджується, що вони знайшли ваше резюме в Інтернеті, обов'язково ретельно вивчіть компанію. Якщо вам запропонували роботу, хоча ви поки що не розсилали своє резюме, швидше за все, це шахрайство.
  3. Вас просять заплатити. Якщо за прийом на роботу вимагають заплатити, це афера. Ніколи не платіть при прийомі на роботу, хоч би як це не пояснювали – оплатою навчальних курсів, програмного забезпечення і так далі.
  4. Вони просять інформацію про банківський рахунок. Подібна інформація не потрібна справжньому роботодавцю на ранній стадії роботи з шукачами.
  5. Розпливчастий опис вакансії. Як правило, шахраї описують вакансію максимально розпливчасто, щоб охопити якомога більше претендентів.
  6. Непрофесійне оформлення вакансії. Підроблені вакансії часто написані некоректно. Може змінюватися шрифт. Контактна інформація неповна. У реальних компаній подібними оголошеннями займаються фахівці, які можуть та вміють оформлювати вакансії. Втім, така проблема може траплятися в оголошеннях невеликих фірм з обмеженим штатом співробітників.
  7. Ухиляння від укладання трудового договору. Цей пункт неоднозначний. Крім прямого шахрайства є договори підряду, авторського замовлення та інші. Втім, є компанії, які змушують працівників організувати свої ІП ( індивідуальні підприємства) для подальшого оформлення договору підряду, що знімає з роботодавця відповідальність за виплату відпускних та лікарняних, вимоги зі створення належних умов праці, виплат до фондів (формально ці обов'язки перекладаються на самого працівника). Є й підприємці, які в обхід закону не оформляють трудові відносини, що ставить працівника у вкрай уразливе становище, в якому роботодавець знімає з себе відповідальність за стан працівника на робочому місці, а виплата зарплати залежить від забаганки роботодавця. Так, це заперечується через суд, але чи варто витрачати на таке свій час і нерви, якщо цього можна уникнути?

Як уникнути шахрайства?

  • Проведіть аналіз, перш ніж відгукуватись на вакансію компанії, яка вам не знайома. Не розкривайте особисту інформацію, доки не переконаєтесь у реальності цієї компанії.
  • Використовуйте перевірені майданчики для пошуку роботи. Шахраї зазвичай використовують найдоступніші дошки оголошень. Щоб знизити ризик шахрайства, використовуйте сайти вакансій із напрацьованою політикою конфіденційності, які дозволяють публікувати вакансії лише перевіреним роботодавцям.
  • Дослідіть компанію. Знайдіть її сайт в інтернеті, перевірте розділ «Про нас», щоб переконатися, що дані відповідають опису компанії у вакансії. Перегляньте, чи опубліковано список вакансій на сайті компанії. Зателефонуйте до компанії для підтвердження.
  • Перевірте роботодавця на спеціалізованих сайтах. Скопіюйте частину даних про компанію в пошуковик, щоб дізнатися, чи повідомляли інші про них як про шахраїв.
  • Не виконуйте безкоштовні тестові завдання – для цього є випробувальний термін строком до 3 місяців.
  • Якщо ви виклали резюме на будь-якій, навіть найнадійнішій платформі, будьте готові до дзвінків від шахраїв, можливо, навіть не пов'язаних з вакансією.