Дитина і соціальні мережі

Як у дітей будуть складатися справи в онлайн спілкуванні – залежить від батьків.

Image
Відкрити сурдопереклад

Хочете ви того чи ні, але способи спілкування наших дітей вражаюче змінилися протягом останнього десятиліття. Вони рідше зустрічаються і телефонують один одному, проте постійно на зв'язку в соціальних мережах. У якомусь віці, між 11 та 14 роками, залежно від підліткової моди та, частково, місцевого законодавства, ваш син чи дочка захочуть завести собі сторінку у Facebook, «ВКонтакті» чи Instagram, але значна відповідальність за те, як у них підуть справи в онлайн спілкуванні – лежить на батьках.

Заборона марна.

Деякі батьки чекають на якусь чарівну круглу дату на кшталт шістнадцятиліття чи іншої події, забороняючи реєструватися в соцмережі до певного часу. Це безнадійна дорога, тому що підліток зробить це тоді, коли в його класі чи близькому оточенні без цього стане просто неможливо. І якщо ви це забороняєте, то все станеться потай від вас. Опиратися цьому не можна, а отже, треба очолити.

Багато екранів.

Якщо ви поставили домашній комп'ютер у вітальні і вважаєте, що тепер активність дитини в мережі ви контролюєте, ви втратили смартфони, планшети, шкільні комп'ютери, телевізори, ігрові приставки. Спілкуватися з друзями можна за допомогою всього перерахованого вище, і головним інструментом буде смартфон. У цьому факті є низка небезпек, про які повинні знати і ви, і дитина.

Особиста безпека.

Наодинці з комп'ютером або смартфоном легко забути, що в мережі мільярди людей. Різних. У мережі вашою дитиною можуть зацікавитися шахраї різного роду, тролі різного ступеню небезневинності, а також ще небезпечніші персонажі на кшталт педофілів. Щоб максимально убезпечитись від подібних загроз, потрібно опанувати правила мережевої безпеки, які так само важливі, як правила дорожнього руху. Правила прості не видавати людям своє ім'я, місце навчання та проживання, повідомляти батькам або іншим довіреним дорослим особам про будь-які розмови на тривожні теми, уважно контролювати контент, що публікується в мережі. Особливо небезпечні фото та відео, оскільки за зображеннями можна зрозуміти, де відбувається подія, а в смартфоні ще й дбайливо можуть додавати до фотографій геомітки.

Головне правило.

Головна помилка, яка чатує в мережі на дорослих, і дітей, відчуття, що все це гра. Не бачивши перед собою обличчя людини, не отримуючи звичний відгук у вигляді жестів, інтонації та міміки, легко відчути, що все це жартома, не всерйоз, і – наговорити зайвого. Друга помилка – не розуміти, наскільки широке коло знайомих і незнайомих людей, а також бездушних роботів побачить будь-яке слово, сказане в мережі. Саме тому одна з найважливіших речей, яку треба пояснити підлітку на все життя, звучить так: не пиши в Інтернеті того, що не зможеш сказати людині в очі, стоячи перед усім класом і всіма знайомими. Тільки того, хто зрозумів і відчув це правило, можна випускати на простори соціальних мереж.

Для простоти розуміння можна розділити цю істину на частини: «Написати небезпечніше, ніж сказати» і «За кожним словом і дією завжди стежать сторонні».

Домовтеся «на березі».

Навіть якщо ви впевнені, що дитина зрозуміла всі правила, батьківське серце ні-ні та й захоче переконатися, що справи йдуть благополучно. Не робіть це потай, в ідеалі - домовтеся із сином чи дочкою, як працюватиме контроль. Чи комфортно дитині відкрити пароль до свого облікового запису? Додати батьків у друзі? Або здатися на милість спеціалізованої програми батьківського контролю? При розумному використанні останній варіант може бути найменш болючим, оскільки якісні програми здатні піднімати тривогу в певних ситуаціях (наприклад, з появою в листуванні ключових слів), не змушуючи при цьому вивчати все листування.

Також бажано заздалегідь озвучити можливі «адміністративні заходи», такі як блокування доступу до мережі з усіх пристроїв до того, як буде зроблено домашні завдання, або позбавлення особистого смартфона за серйозні провини. Звичайно, тут важливо дотримуватися міри і мінімально обмежувати свободу дитини, коли вона поводиться соціально прийнятно.

Остерігайтеся цькування.

Одна з найнебезпечніших речей, що відбувається з підлітками в соцмережах, це онлайн цькування з боку ровесників (останнім часом для цього явища часто використовується калька з англійської кібербулінг). Дослідниками доведено, що це  явище має тривалі наслідки, що впливають на долю жертв. У порівнянні зі звичайними неприємностями в школі у онлайн цькування є дві великі небезпечні відмінності: онлайн переслідування тривають весь час, не закінчуючись після шкільних занять, а також відсутність вищезгаданого особистого контакту набуває ще більш потворних і гіпертрофованих форм.

Варіантів може бути багато підглянути пароль недруга і від його імені написати щось у соцмережі, викласти на огляд однокласників фото, що ставить жертву в незручне становище, розголосити стороннім щось розказане секретно і так далі. Ці види цькування не дуже впадають у вічі дорослим, але сильно пригнічують дітей, тому за будь-яких сумнівів, незрозумілого поганого настрою і так далі треба докласти серйозних зусиль: від розмов до моніторингу засобами батьківського контролю, щоб розібратися і припинити цькування. У різних країнах для цього є різні організації, які допомагають батькам, але навіть за їх відсутності є непоганий варіант звернутися по допомогу до школи, де навчаються діти. Також можливе й  зворотнє – ви виявите, що це ваша дитина цькує інших.

Стати попутником.

Найкращий спосіб не втратити контакт із дитиною в міру її занурення в  світ інтернет-мереж робити щось разом. Допоможіть дитині завести обліковий запис на Фейсбуці та правильно налаштувати рівень конфіденційності. Читайте профільні новини і розповідайте дитині, що фотографії в Snapchat зовсім не самознищуються, а за контекстною рекламою на веб-сторінках можна здогадатися, що підліток раніше шукав в Google. Підлітки серйозно стурбовані питаннями конфіденційності, тому, ставши однодумцем дитини у цьому питанні, батьки можуть заробити чимало очок у рейтингу довіри.