Підступний грейпфрут: чому варто бути обережним з вживанням

Більшість людей цінують грейпфрут за його користь і споживають навіть попри гіркуватий присмак.

Image
Відкрити сурдопереклад

Цей фрукт часто вживають, щоб пришвидшити зниження ваги, збалансувати рівень холестерину у крові, але є і небезпека щодо цього цитрусового.

У 2022 з життя пішов канадський фармацевт Девід Бейлі. Тоді мережею Інтернет ширилася інформація про ефект грейпфрута. Це нагадало людям про його відкриття ще 1991 року. Девід Бейлі випадково помітив, що сік грейпфрута сповільнює розщеплення деяких ліків. Ця дія може призвести до високої концентрації препаратів у крові, що смертельно небезпечно.

Коротко про експеримент Девіда Бейлі

Мета дослідження фармацевта була визначення впливу алкоголю на ефективність препарату фелодипіну (для лікування підвищеного тиску). Щоб особа не помітила смаку алкоголю, лікар вирішив розмішувати алкоголь з грейпфрутовим соком. Пізніше він виявив, що люди, які взяли участь в дослідженні, мають підвищену концентрацію препарату у крові.

Бейлі проекспериментував вживання препарату на собі: запивав один раз грейпфрутовим соком, інший — водою. Після вживання соку грейпфрута концентрація препарату в крові була вп’ятеро більшою.

Ризик вживання грейпфрутового соку

В організмі є речовина цитохром, що бере участь в метаболізмі (розщепленні) щонайменше 50 % ліків. Речовини в грейпфруті пригнічують дію ферменту в кишківнику, що розщеплює ліки. Препарат не працює, його концентрація у крові збільшується та стає небезпечною для життя.

Приймаючи лікувальні засоби регулярно, будьте обережні зі споживанням грейпфрута.

Препарати, на які точно чинить дію грейпфрутовий сік:

  • ліки від СНІДу;
  • засоби від хвороб серця;
  • деякі знеболювальні;
  • противірусні препарати;
  • ліки від підвищеного артеріального тиску;
  • ліки проти раку;
  • препарати, що запобігають відторгненню трансплантованих органів;
  • багато інших.

Після вживання грейпфрута речовина може діяти 3 доби. Ось чому сумісність грейпфрутового соку з ліками тепер вказують в інструкціях.

Якщо у вас немає проблем зі здоров’ям, насолоджуйтеся смаком грейпфрута. І хай його вітамінний склад приносить вам тільки користь!