Відкрийте для себе авокадо

Фрукт без особливо вираженого смаку, але з шаленою популярністю. Його включають в більшість дієт за багатий вміст жирних кислот — до 90 %, що швидко розщеплюються та дають близько 245 ккал на 100 г продукту.

Image

Відкрити сурдопереклад Авокадо містить значну кількість фолієвої кислоти, що добре для вагітних, адже сприяє здоровому розвитку плоду, зменшує ризик викиднів. Жири омега-3, омега-9 у складі фрукта покращують роботу мозку, укріплюють судини та покращують серцево-судинну систему. Окрім жирів фрукт містить залізо, калій, магній, фосфор. Більше про його користь розповідаємо далі.

За що ціниться найпоживніший фрукт?

  • Авокадо містить глутатіон — речовина, яка зберігає молодість, виводить вільні радикали з організму. Також слугує як джерело усіх вітамінів групи В, містить вітамін А, що покращує зір, добре впливає на сітківку ока, сповільнює розвиток катаракти.
  • У складі авокадо є речовина бета-ситостерин, що знижує «погані жири» з низькою щільністю та збільшує «хороші жири» високої щільності – це добре для артерій та серцевої системи.

Який авокадо краще купувати?

Магазинні авокадо вже готові до споживання та їх не потрібно «дозрівати». Добре купувати цей продукт малими порціями — кількість, яка достатня для вашої родини на день-два. Стиглі фрукти продаються у більшості популярних супермаркетах. Розрізавши, вони вже м’які подібно маслу.

Обравши недозрілий фрукт, ви ризикуєте неправильно доглядати за продуктом під час його дозрівання вдома. Готовий авокадо зеленого кольору, окрім сорту хаас, не має темних плям на шкірці, м’який, але при натисканні палець не провалюється. Місце плодоніжки (прикріплення гілки) має бути білого кольору.

Важливо! Кісточку слід викидати, адже вона токсична, і може статися анафілактичний шок.

Причини почорніння

Якщо авокадо почорнів. Швидше за все ви купили незрілий фрукт і поклали його у холодильник. Або довго зберігали авокадо у холодильнику стиглим. Зберігати авокадо слід у темній коробці за кімнатної температури, поклавши в неї яблука чи банани.

Як вживати в їжу

  1. Добре додавати авокадо у салат. Але запам’ятайте, що цей фрукт швидко окислюється, тому бризніть на нього сік лайму чи лимону, щоб зберегти зелений колір, і він не потемнів.
  2. Авокадо також запікають. Позбавившись кісточки та дещо вийнявши м’яку частину (не всю), всередину кладуть яйце, і таким чином ставлять в духову шафу. Зверху за смаком додають сіль, перець, спеції. Сорт фрукта обирається ретельно, адже в деяких випадках після запікання з’являється гіркота.
  3. Відомий соус гуакамоле готується також із авокадо. Найкраще пом’яти інгредієнти у ступці. Адже подрібнювати у блендері малу кількість нераціонально. М’яти у ступці, як зазначають кухарі-експерти, показує найкращий результат — швидко, мало мити посуду, досягається однорідність. Як основу соусу зазвичай використовують авокадо, лимонний сік та сіль. Відчуйте новий смак з додаванням перцю чилі, кінзи, часнику, червоної цибулі.

Щоденно достатнє вживання 1 авокадо. Якщо є проблеми зі ШКТ, то рекомендується починати з вживання ¼ авокадо на день. У разі коли ваш організм погано розщеплює жири, варто обмежити вживання авокадо, але перед додаванням у раціон цього фрукта, слід здати аналіз «Копрограма». По ньому лікар побачить головні порушення (якщо вони є) та скоригує дієту.

Імпровізуйте з харчуванням. Щоденна одноманітність сповільнює енергії для життя, поспішайте до нового досвіду!