9 порад як позбутися потягу до солодкого

Що робить солодощі настільки бажаними? Є декілька пов’язаних біологічних, психологічних та фізіологічних факторів, з якими розберемося у статті.

Image
Відкрити сурдопереклад Бажання солодощів після їжі – досить поширене явище. Дослідники давно вивчали, чому солодощі мають таку владу над живими істотами.

Фактично, один експеримент показав, що щури віддають перевагу дуже солодким речовинам навіть над кокаїном. Зараз ми живемо у світі ретельно розроблених, агресивно проданих і дешевих десертів і закусок, насичених цукром, яких не існувало кілька поколінь тому.

Існує декілька причин чому людина хоче солодощів після основної їжі:

  1. Контраст смаків. Після солоної або гострої основної страви солодкі десерти створюють приємний контраст і допомагають «зняти» надмірну гостроту чи солоність.
  2. Задоволення. Їжа, особливо солодка, стимулює виділення гормону, серотоніну, що бере участь у регуляції настрою, сну, апетиту, інших процесах. Тому десерт допомагає продовжити відчуття задоволення від їжі.
  3. Звичка. Багато хто звик закінчувати трапезу чимось солодким, тому це вже автоматичний спосіб дії.
  4. Низька калорійність основної страви. Якщо основна їжа була не дуже калорійною і ситною, організм вимагає додаткової енергії, яку можуть дати солодощі.
  5. Спосіб заспокоїтися. Для декого солодке – це своєрідний спосіб розслабитися і заспокоїти нерви після їжі.

Проблема сильного бажання солодкого цікавить дослідників у всьому світі вже багато десятиліть

У 1990-х роках вчені з Єльського університету в США досліджували, як саме солодке впливає на мозок. Вони виявили, що цукор активує центри задоволення в мозку подібно до наркотиків.

У 2010 році вчені з Франції виявили, що солодке допомагає зняти стрес після їжі і має заспокійливий ефект для людини.

У 2020 році вчені з університету Дьюка в США дослідили вплив раціону їжі на потяг до солодкого. Вони рекомендують їсти більше клітковини та білків, щоб уникнути цього. Наука продовжує шукати ефективні способи її подолання.

Ось кілька порад від вчених, як зменшити потяг до солодощів після їжі:

  1. Їсти більше клітковини та білків під час основного прийому їжі. Вони створюють відчуття ситості надовше.
  2. Уникати гострої та надто солоної їжі. Вона спровокує бажання «загасити» ці відчуття солодким.
  3. Робити паузу між основною стравою та десертом, випити склянку води. Це дасть мозку сигнал, що трапеза закінчилася.
  4. Достатньо відпочивайте. Дослідження 2013 року показало, щобільше люди відчувають себе виснаженими, то більше вони хочуть висококалорійної, зокрема, солодкої їжі.
  5. Їсти десерти з нижчим вмістом цукру – фрукти, ягідні муси, темний шоколад.
  6. Не замінюйте справжній цукор цукрозамінниками. Деякі цукрозамінники набагато солодші за цукор, що точно не допоможе впоратися з потягом.
  7. Не тримати солодощі в полі зору і в легкій доступності.
  8. Спрямовувати увагу після їжі на дещо інше — прогулянки, захопливі заняття, які ви дуже любите.
  9. Усвідомити, що бажання солодкого швидко минає. Достатньо трохи почекати.

Добовою нормою споживання цукру для жінок є 25 грамів, для чоловіків до 38 грамів. Дотримуючись нескладних порад, можна поступово приборкати потяг до солодощів і обмежити споживання достатньою нормою на день.