Як бути щасливим на роботі

Відмінні способи, як емоційно-інтелектуальні люди створюють своє щастя на роботі.

Image
Відкрити сурдопереклад

Давайте подивимося правді в очі: щастя і робота не йдуть поряд. Дослідження, проведене компанією «Gallup» в 2013 році, показує, що тільки 13% з 180 млн. осіб вважають себе «щасливими на роботі».

Ті, хто називає себе щасливим, на 36% більше мотивовані, вшестеро енергійніші, і вдвічі продуктивніщі, ніж їхні нещасливі колеги. Доброю новиною є те, що тільки 50% щастя залежить від генетики інше від обставин та навколишнього світу.

Коли справа доходить до того, як зробити себе щасливим, ви повинні дізнатися, що працює для вас. Як тільки  виявите це, все інше стане на свої місця. Стан щастя не тільки підвищує продуктивність, але і дуже добре впливає на здоров'я.

Всі щасливі люди мають дуже важливий навик емоційний інтелект.

16 відмінних способів, як емоційно-інтелектуальні люди створюють своє щастя на роботі.

  1. Потрібно пам'ятати, що ми самі є ковалями свого щастя.

Є два варіанти на будь-якій (середньостатистичній) роботі: знайти іншу, або взяти максимум з того, що є. У будь-якому випадку, ваше щастя залежить тільки від вас. Нагадуйте собі це щораз, коли  відчуваєте, що застрягли в безвихідній ситуації, або коли не можете знайти варіанти для вирішення важливих питань.

  1. Не варто божеволіти через речі, які ви не можете контролювати.

Звичайно, корисно знати, як економічні проблеми Греції можуть вплинути на ринки США, або, що  компанія може злитися з її найбільшим конкурентом, але є величезна різниця між розумінням цих процесів і занепокоєнням, яке вони викликають. Щасливі люди завжди готові і обізнані, але вони не будуть рвати на собі волосся через речі, які знаходяться не в їхній компетенції.

  1. Не порівнюйте себе з іншими людьми

Коли  почуття задоволення і задоволеності отримано завдяки порівняння себе з іншими, ви більше не господар свого власного щастя. Коли вам подобається те, що ви робите, те що ви творите з душею, не дозволяйте чужим думкам або досягненням якось  вплинути на ваші почуття та емоції.

Хоча, часом, буває неможливо не реагувати на оточуючих, не потрібно порівнювати себе з іншими, або сліпо довіряти чужій думці. Таким чином, незалежно від того, що люди думають або роблять, ваша самооцінка йде зсередини вас. І важливо запам'ятати, що ніхто з людей ніколи не можете бути настільки хорошим або поганим, як говорять оточуючі.

  1. Заохочуйте себе.

Звичайно, потрібно наполегливо працювати, щоб чогось досягти, але і про відпочинок не варто забувати. Люди, отримуючи винагороду за свою роботу, стають добрішими, доброзичливими і щасливими, а також більш продуктивними і точними в роботі. В якості ефективних нагород можуть служити невеликі прогулянки або перекуси, недовготривале відволікання від основної роботи.

  1. Робіть фізичні вправи під час робочого тижня.

Завдяки фізичним вправам в тілі виробляється амінокислота (ГАМК), яка є найважливішим гальмівним нейромідіатором центральної нервової системи. Як показують дослідження Брістольського університету, люди, які виконують фізичні вправи в робочі дні, повідомляють про поліпшення навичок управління часом, настрою та продуктивності.

  1. Не варто засуджувати і пліткувати.

Засуджувати інших і говорити про них погані речі це як зловживання десертами: спочатку відчуваєш себе добре, коли робиш це, а потім з'являється неприємне відчуття провини. Коли з'являється бажання поговорити про когось в негативному світлі, просто запитайте себе про те, чи хочете ви, щоб про вас говорили те ж саме.

  1. Мудро вибирайте поля для своїх боїв.

Емоційно інтелектуальні люди знають, як важливо спочатку подумати, перш ніж кинутися в бій. Неконтрольовані емоції підсилюють будь-який конфлікт, що призводить до плачевних наслідків. Але коли ви розумієте природу всіх емоцій, які виникають в певний проміжок часу, можете мудро вибирати поле битви, і відстоювати свою точку зору, коли гра варта свічок.

  1. Будьте чесні самі з собою.

Не варто нехтувати моральними принципами в ім'я успіху, тому що це вірний шлях до нещастя. Коли зраджуєте свою совість, з'являється почуття жалю, незадоволеності і демотивації. Ви повинні навчитися розуміти, коли потрібно стояти на своєму і не погоджуватися робити те, що від вас вимагають інші. Якщо заплуталися, візьміть паузу, щоб переглянути свої цінності (і запишіть їх, якщо це потрібно). Це допоможе відшукати  моральний компас.

  1. Наведіть порядок.

Напевно, не потрібно нагадувати про те, скільки часу середньостатистичний працівник проводить на своєму робочому місці. Уважно подивіться на своє робоче місце. Потрібно створити простір, який заспокоює і піднімає настрій. Поставте на видному місці те, що дороге вашому серцю: фотографію сім'ї, рослину або картину, або навіть статуетку, яка є теплим спогадом. Позбавтеся від безладу та непотрібних речей, які шкодять психічному стану.

  1. Допомагайте іншим

Допомагаючи іншим, тим самим, робите щасливим і самого себе. На фізичному рівні, в вашому організмі виробляється окситоцин, серотонін і дофамін, і в результаті зявляються  хороші та позитивні почуття. Як показує дослідження, проведене Гарвардським університетом, співробітники, які допомагають колегам, в 10 разів більше зосереджені на роботі і на 40% частіше отримують підвищення. Це ж дослідження показало, що люди, які готові допомагати іншим, легко переживають навіть найсильніший стрес.

  1. Задіюйте свої сильні сторони.

Дослідження пікової продуктивності, проведене університетом Чикаго, показало, що люди, які можуть повністю зосередитися на тому, що вони роблять, отримують масу переваг перед своїми конкурентами. 

  1. Більше посміхайтеся.

Дослідження університету Мангейма (Німеччина) показало, що кожна людина може насправді управляти своїми емоціями, змінюючи вирази обличчя. Одна група учасників тримала ручку в роті в горизонтальному положенні, імітуючи посмішку, а друга в звичайному стані. Обидв переглядали мультфільм. Коли цих людей попросили оцінити, наскільки смішним був переглянутий мультфільм, учасники експерименту з ручками в роті вважали його більш смішним, ніж ті, хто був без ручок.

Як показав даний експеримент, не має значення, наскільки справжньою є ваша усмішка, бо ваш вираз обличчя може впливати на появу певного почуття. Якщо робочий настрій залишає бажати кращого, тоді зробіть перерву і посміхніться, або подивіться смішне відео. Гарний настрій здатний докорінно змінити ваш робочий день.