6 важливих кроків професійної кар’єри

Сфокусуватися на ваших силах, а не на побоюваннях з приводу нового напряму.

Image
Відкрити сурдопереклад

Крок 1: Дослідіть доступні варіанти.

Ви можете знати, що хочете зробити зміни у своїй кар'єрі, займаючись чимось іншим, але, можливо, ви не зовсім впевнені в тому, чим саме хотіли б займатися.

Основний урок тут: перш ніж робити будь-які кроки, спочатку слід озирнутися і переконатися, що ви вивчили широкий спектр відповідних категорій (віддалена робота, робота у сфері технологій, робота у фінансовій сфері), щоб розуміти нюанси конкретних посад.

Вінченцо Репасі, старший коуч, який допомагає своїм клієнтам з кар'єрними переходами, наголошує, що пошук нової ніші це перший життєво важливий етап, коли ви готуєтеся до зміни кар'єри, але й не забуває згадати, що до цього кроку слід підходити з розумом.

«Багато порад стверджують, що ви повинні слідувати за своєю мрією, і часом це справді гарна ідея», розповідає Репасі. «Втім, часто такий підхід ускладнює вихід на пенсію і перетворює ваше захоплення на рутину, що погано оплачується». Натомість Репасі радить сфокусувавшись на визначенні доступних можливостей та своїх інтересів, у яких ви маєте кваліфікацію експерта та конкурентні переваги.

Крок 2: Визначте, кого і чому.

Сара Джонстон, яка є стратегом в пошуку роботи і засновницею Briefcase Coash, рекомендує людям, які бажають побудувати кар'єру, бути дуже конкретними у визначенні своїх наступних кроків.

«Основна помилка, яку я спостерігаю у претендентів – це те, що вони не мають ясного розуміння своїх наступних кроків, або те, що вони надто відкриті – дуже часто я чую фрази: «Я хочу робити X, X і X' », – розповідає Джонстон. «Здобувачі, які знають, чого вони прагнуть (посада, можливості і так далі), які шукають роботу за цими можливостями (визначення компанії або конкретних менеджерів з найму) і знають, чому вони мають унікальну кваліфікацію для цих можливостей, значно частіше закінчують свої пошуки з успіхом».

Відкрити сурдопереклад

Крок 3: Зробіть пробний запуск (або два запуски).

Уявіть, що ви інвестуєте весь свій час, потенціал і засоби в те, щоб здійснити кар'єру, а потім дізнаєтеся, що насправді вона не приносить вам задоволення.

Щоб уникнути такої неприємної можливості, буде розумно спробувати. Вільям Тейлор, директор з кар'єрного розвитку в MintResume, переконаний, що волонтерська робота у сфері, яка вас цікавить – це найкращий спосіб визначити, чи дійсно вам варто здійснювати цей перехід.

«Головний страх, який пережваає в  людях під час побудування кар'єри, – це страх невідомості», розповідає Тейлор. «Вони бояться, чи підійдуть для  посади. Тому я часто рекомендую людям зайнятися волонтерською роботою в організаціях, які допоможуть їм перевірити свої навички, необхідні для кар'єри. Таким чином, вони зможуть визначити, чи мають  потрібні навички, перш ніж робити якісь серйозні кроки». Він також додав, що подібними діями ви зможете серйозно розширити мережу своїх знайомств.

Крім волонтерства інші види «пробних запусків» перед серйозними кар'єрними кроками включають фріланс, підробіток на стороні або стажування на півставки.

Крок 4: Контролюйте свого внутрішнього критика.

Уявімо, що ви вже готові зробити наступний крок але потім ваш внутрішній критик видає відразу мільйон причин, чому вам не слід цього робити.

Кар'єрний коуч Декстер Чжуан стверджує, що подібні реакції – поширене явище. «Основні складнощі, з якими, як я бачу, стикаються люди, що змінюють або шукають роботу – це їхня власна психологія та розвиток концентрованого розуміння того, чого вони хочуть», розповів Чжуан. «Мої клієнти нерідко стикаються з емоційними перешкодами (страх, вина, тривога), що постають на їхньому шляху до бачення ясної картини та досягнення поставлених цілей».

Якщо ви відчуваєте, що у вас є чітке розуміння ваших бажань, Чжуан рекомендує сфокусуватися на ваших силах, а не на побоюваннях з приводу нового напряму. Іншими словами, «використовуйте свої таланти для швидких перемог, що допоможе вам здобути впевненість у собі та створити цикл позитивного зворотнього зв'язку», розповів він.

Відштовхуючись від поради Чжуана, ви можете зробити наступні кроки, щоб впоратися з критичним внутрішнім голосом:

  • Згадайте «ключові моменти» вашої попередньої посади чи кар'єри. Це можуть бути позитивні відгуки, які ви отримували, курси та тренінги, які ви завершили, нагороди, які ви заробили, та ключові проекти, які ви успішно закрили.
  • Продовжуйте рухатися вперед. Тривога може зупинити ваше просування, якщо ви їй це дозволите, у той час як поштовх вперед (навіть шляхом дуже дрібних кроків) у напрямку до ваших цілей допоможе розвіяти ваше занепокоєння щодо того, чи правильно ви вчинили.
  • Зрозумійте, що стрес – це природна частина. Якщо у вас є план дій і ви продумали доступні вам варіанти, то велика ймовірність того, що у вас все вийде.
Відкрити сурдопереклад

Крок 5: Перш ніж розпочинати співбесіди, проведіть інформаційні інтерв'ю.

Ще один спосіб отримати розуміння того, чи підходить вам та чи інша кар'єра, окрім волонтерської роботи та пробних запусків, – це спілкування з професіоналами, які вже працюють у галузі, яка вас цікавить.

Купіть їм каву і запитайте у них про їхню роботу, про їхні обов'язки, про те, від чого вони відчувають задоволення, а від чого – складнощі, обіймаючи свою посаду. Якщо ви не будете вражені такою перспективою, то не варто йти далі.

Питання, які ви можете ставити під час таких зустрічей:

  • Як влаштований ваш типовий робочий день?
  • Що включають ваші основні обов'язки?
  • Що вам найбільше подобається у вашій роботі?
  • Що вам найменше подобається у вашій роботі?
  • Чи є щось таке, що ви хотіли б знати до того, як приступили до роботи?
  • Ви задоволені, що вибрали саме таку кар'єру?
  • Якби ви шукали людину на цю посаду сьогодні, яким мав би бути кандидат?
  • Які навички потрібні кандидату для того, щоб отримати цю роботу?

Здобувачі, які витрачають зусилля на інформаційні інтерв'ю, з більшою ймовірністю отримують бажану роботу, ніж претенденти, які лише подають свої заявки в інтернеті.

Крок 6: Підійдіть до пошуку серйозно.

Багато кар'єрних коучів заявляли, що люди, які хочуть побудувати свою професійну діяльність, часто починають з того, чим слід було б закінчити – із інтенсивного пошуку роботи в новій індустрії. Однак самі коучі підкреслюють, що до цього кроку слід приступати лише після виконання всіх п'яти перерахованих вище етапів, які необхідні вам для серйозної кар'єри.

Якщо ви обійшли всі перешкоди і по-справжньому відчуваєте, що ви готові приступити до справи,  Холдсворт рекомендує підійти до переходу з точки А до точки Б методично, розпочавши пошук роботи у вашій сфері інтересу.

«Роздрукуйте і збережіть вакансії, які вас зацікавили, які, як вам здається, доступні для вас»,  розповіла вона. «Пройдіться по кожній вакансії і підкресліть необхідні навички одним кольором, обведіть  ті навички, які ви вже маєте. Потім підкресліть навички/вимоги, які у вас поки що відсутні, але вже іншим кольором. І нарешті, зробіть наголос на тих  компонентах вакансії, які привернули вашу увагу».

Відстежуючи деталі таким чином, стверджує Холдсворт, ви почнете помічати шаблони необхідних навиків, наявних недоліків та іншої цінної інформації, яка може вплинути на наступні кроки. Наслідки  можуть стати безцінним ресурсом під час написання резюме, супровідних листів та інших матеріалів, необхідних претенденту.